Kotlety de volaille wyjątkowo łatwo robi się w domuFacebook /malgorzata.krogulska

Masz dość schabowych w niedzielę? Postaw na chrupiące i kotlety de volaille z przepysznym nadzieniem w środku

Kotlety de volaille są świetnym pomysłem, kiedy chcesz zaskoczyć swoja rodzinę niecodziennym obiadem. Jeśli co tydzień w niedzielę gotujesz schabowe, de volaille będzie idealnym urozmaiceniem. Przepyszne nadzienie w środku nadaje potrawie niespotykanego smaku.

Kotlety de volaille wywodzą się z carskiej kuchni z XIX wieku. Gotowane były dla cara Aleksandra I, który bardzo się w nich lubował. Stały się przedwojennym hitem, by zniknąć na cały okres PRL-u. Dopiero niedawno, bo od lat 90. minionego wieku, ponownie pojawiły się w restauracjach i domowych kuchniach. Przez kilkaset lat przepis przeszedł wiele zmian, a poniższa receptura należy do jednej z najprostszych.

Potrzebowała najszybszego efektu. Podpaliła wysypaną na folii kawę, zadziałało natychmiastPotrzebowała najszybszego efektu. Podpaliła wysypaną na folii kawę, zadziałało natychmiastCzytaj dalej

Kotlety de volaille lepsze od klasycznego schabowego według wielu smakoszy

Przepis, który dzisiaj wam prezentujemy, jest tradycyjnym sposobem przyrządzania, wedle którego gotowano kotlety na carskim dworze ponad 200 lat temu. Nie znajdziesz w nim sera czy grzybów, a nadzienie złożone jest z najlepszej jakości masła. Jedząc to danie możemy poczuć się jak prawdziwy arystokrata.

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 150 gramów najlepszego masła
  • 3 jajka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • garść natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia lub klarowane masło

Dzisiaj grzeje:

  1. Musieli pilnie przerwać pogrzeb, z trumny dochodziły przeraźliwe dźwięki. Kiedy ją otworzyli, zamarli
  2. Ne wyrzucaj dużych butelek, ukisisz w nich przepyszne ogórki. Leśnego aromatu doda nietypowy dodatek
  3. Bill Gates obala teorie spiskowe na swój temat. Stanowcza odpowiedź miliardera

Przygotowanie:

  1. Piersi przetnij na dwie części.
  2. Każdą z nich dokładnie osusz, a następnie natnij je tak, aby uzyskać kształt kieszonki.
  3. Rozbij mięso, lecz uważaj, aby nie przesadzić. Dopraw je solą i świeżo tartym pieprzem.
  4. Miękkie masło wymieszaj z posiekaną natka pietruszki.
  5. Wyłóż je na folię spożywczą i uformuj z niego cienki wałek, następnie włóż całość do lodówki, aby stężało.
  6. Zmrożone masło ułóż na filecie i dokładnie zawiń mięso.
  7. Roladę obtocz w bułce, roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
  8. Smaż kotlety na głębokim tłuszczu. Klarowane masło nada mięsu niepowtarzalny smak, dlatego zalecamy użycie właśnie jego.
  9. Kiedy panierka zmieni kolor na ciemnozłoty, wyjmij kotlety na ręczniki kuchenne, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu.

Podawaj je wraz z tłuczonymi ziemniakami oraz marchewką duszoną w maśle. Smacznego.

Najlepsze newsy:

  1. Przed chwilą Polsat przekazał pilne ostrzeżenie. Zacznie się jeszcze dzisiaj
  2. Ulotka Jacka Kurskiego sprzed lat wyciekła do mediów. Aż trudno uwierzyć, jakie miał pomysły
  3. Życie turystów w Ustce zagrożone. Przeraźliwa sytuacja nie mieści się w głowie. Nieludzkie zachowanie
  4. Pikantna surówka z marchewki posmakuje każdemu. Wystarczą 3 ząbki czosnku i dodatek, który każdy ma w lodówce, by stworzyć obłędny miks
  5. 1 gęsty, kultowy dodatek pod panierką nadaje kotletom schabowym głębię intensywnego smaku. Rewolucyjny przepis
  6. Córka Natalii Kukulskiej jest wykapaną Anną Jantar. Mama gotuje jej dania wywołujące wielkie emocje
  7. Tragiczna wiadomość z samego rana. 20-letni gwiazdor przegrał z rakiem, jego ukochana zdradziła przerażające szczegóły

Źródło: o2

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł