Kotlety mielonePixnio / licencja: CC 0

Wszyscy zachwycają się hitowymi kotletami mielonymi w wykonaniu Okrasy. Idealnie soczyste, pachną na odległość

Kotlety mielone Karola Okrasy będą prawdziwymi gwiazdami na waszych stołach. Swoją niezwykłą sławę zawdzięczają niespotykanego aromatowi, który zawdzięczają rzadko spotykanej metodzie smażenia. Koniecznie wypróbujcie ten przepis w swoim domu.

Kotlety mielone to prawdziwa klasyka wśród polskich obiadów. Jak sam Karol Okrasa twierdzi, to własnie przygotowanie prostych potraw w wybitny sposób świadczy o klasie kucharza. Własnie ku tej prostocie Karol postanowił się zwrócić i przygotował kotleta idealnego: nie rozpadającego się, nie za twardego, a zarazem banalny w wykonaniu. Nie byłby jednak sobą, gdyby kilku elementów nie zmienił. Trzeba przyznać, że drobne eksperymenty się opłaciły, bo trudno wyobrazić sobie pyszniejsze kotlety.

Rudi Schuberth narzeka na żenująco niską emeryturę. Wybudował 4 domy obok Łeby, wynajmuje turystom i sprzedaje swoje wyroby wędliniarskieRudi Schuberth narzeka na żenująco niską emeryturę. Wybudował 4 domy obok Łeby, wynajmuje turystom i sprzedaje swoje wyroby wędliniarskieCzytaj dalej

Kotlety mielone - klasyka w najlepszym wydaniu

Kotlety mielone na polskich stolach goszczą regularnie. Jednak rutyna w kuchni może czasem zabijać smak. Poznajmy więc kotlety na nowo, według Karola Okrasy. Kilka zmian dokonanych w oryginalnym przepisie sprawiło, że sam aromat wystarczy, by zawróciły w głowie prawdziwemu smakoszowi.

Potrzebujesz:

  • pół kilograma mięsa mielonego wieprzowego
  • 150 gram ugotowanej kaszy jęczmiennej (ostudzonej)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • smalec wieprzowy
  • sól, czarny pieprz

Dzisiaj grzeje:

  1. Łukasz Szumowski ma fatalne informacje dla wielu Polaków. Wszystko zacznie się już w tym tygodniu
  2. Porażające sceny w Biedronce, nie żyje 61-letni mężczyzna. Sklep od razu został zamknięty
  3. Zanim podjedziesz na stację znanego operatora lepiej zastanów się dwa razy. Kwoty opłat porażają

Cebulę kroimy bardzo drobno i smażymy na małym ogniu, aż do chrupkości. Smażyć powinniśmy długo, tak aby zmieniła kolor na złocisto brązowy. Po usmażeniu przelewamy cebulkę przez sitko, a następnie wykładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Mięso mielone solimy oraz posypujemy pieprzem - najlepiej świeżo mielonym, dodajemy chrupiącą cebulkę oraz ugotowaną kaszę jęczmienną, a następnie jajko. Masę na kotlety dokładnie mieszamy, tak aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Z masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy smalec i smażymy kotlety z obu stron.

Kotlety mielone według Karola Okrasy są gotowe. Doskonale smakują zarówno z tradycyjnymi ziemniaczkami i mizerią, jak i z pure selerowym według pomysłu Karola.

Najlepsze newsy:

  1. Łukasz Szumowski potwierdził. W tym tygodniu zaczynają się masowe kontrole, będą też ważne zmiany
  2. Kolejna gwiazda namawia do wyjazdu z Polski? Paulina Młynarska ma już dość: "toksyczna totalnie dysfunkcjonalna rodzina"
  3. Nie żyje legenda Warszawy. Żegnają ją tysiące Polaków
  4. Dlaczego Sekielski nagle chudnie? Podał lepszą niż wszystkie przepisy Gessler razem wzięte recepturę na zupę z buraka
  5. Zaczęło się, PIH musiała wkroczyć. Docierają najgorsze wieści, klienci Lidla, Biedronki i reszty sklepów muszą uważać
  6. Znalazła żywe robaki w produkcie z Biedronki kupowanym przez wszystkich. Wstrząsające, odbiera apetyt na długo
  7. Córka Jana Tomaszewskiego jest oszałamiająco piękna. Miliony Polaków nie wiedzą, że oglądają ją codziennie w telewizji (FOTO)

Źródło: youtube/ KuchniaLidla.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł