Kotlety mieloneYoutube - Food Lab Studio

Babcie wyciągały mięso z rosołu i robiły babcine kotlety mielone. Z magicznym dodatkiem i mizerią smakowały obłędnie

Kotlety mielone to sprawdzony sposób na pyszny obiad. Soczyste w środku, a jednocześnie chrupiące na zewnątrz wspaniale komponują się z mizerią. Następnym razem spróbuj je przyrządzić sprawdzonym sposobem naszych babć. Nie pożałujesz.

Kotlety mielone to nasze sztandarowe polskie danie. Robi się je wyjątkowo szybko, a składniki sa proste i tanie. Można jednak sprawić, by znany nam przepis, nabrał zupełnie innego wymiaru, dodatek mięsa z rosołu dodaje im zupełnie innego charakteru. Kotlety mielone można przygotować na dziesiątki sposób, warto jednak pamiętać o podstawowym założeniu. Kotlet musi być odpowiednio zwarty oraz zawierać w sobie dodatki nadające mu charakterystyczny smak, wierzch kotleta powinien być chrupki, tak by nie osadzał się na nim tłuszcz. Taki kotlet mielony można z pełną odpowiedzialnością nazwać obiadem idealnym.

We wszystkich kasach w każdym Lidlu po przebudowie wprowadzono sekretną, nieznaną niemal żadnemu klientowi funkcję. Jest bardzo ważnaWe wszystkich kasach w każdym Lidlu po przebudowie wprowadzono sekretną, nieznaną niemal żadnemu klientowi funkcję. Jest bardzo ważnaCzytaj dalej

Kotlety mielone, dzięki którym nic się nie marnuje

Klasyka, taka jak kotlety mielone doczekała się wielu różnych adaptacji. Możemy zrobić nawet całkowicie warzywne kotlety i nadal będą fanastyczne. Tu jednak potrzebujemy dobrej jakości mięsa z kurczaka. Co ważniejsze, nie trzeba specjalnie do tej potrawy go gotować, wręcz wskazane jest użycie kurczaka, na którym wcześniej ugotowaliśmy pyszny rosół. Nie dość, że otrzymamy esencjonalny, mięsny smak, to jeszcze wywar, w którym wcześniej się gotował odda swoje walory smakowe. Dzięki temu kotlety będą posiadały więcej smaku, niż te zrobione z pospolitego miesa mielonego. Nasze babcie doskonale wiedziały jak z prostych składników zrobić prawdziwą ucztę.

Dzisiaj grzeje:

  1. Poszedł na grzyby, nagle poczuł dziwny zapach. Pobladł, bo natrafił na "palce diabła"
  2. IMGW bije na alarm, złe wieści dla trzech województw. Jeśli nie musicie, nie wychodźcie z domów

Do przygotowania tego przepisu potrzebujesz:

    • 1 kurczak - najlepiej dość spory
    • 3 jajka
    • 2 cebule - średniej wielkości
    • 2 łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki
    • sól
    • szczypta pieprzu ziołowego
    • 5 łyżek bułki tartej, oraz troszkę do obtoczenia kotletów
    • olej

Ugotowanego kurczaka porządnie wystudź, gdy będzie już jedynie letni delikatnie oddziel mięso od kości. Cebulę obierz oraz pokrój w ćwiartki. Zarówno mięso z kurczaka, jak i cebulę wrzuć do marzynki do mielenia i ustaw na średnie oczka. Do masy cebulowo-mięsnej dodaj resztę składników: jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Masę formuj w niewielkie kotlety i obtocz delikatnie w bułce tartej - połóż je na rozgrzany tłuszcz i smaż po kilka minut z każdej strony na średnim ogniu.

Kotlety wspaniale czują się w towarzystwie domowej, wyrazistej mizerii i tłuczonych ziemniaków, do tego zestawu można dodać magiczny dodatek, który gotowały nasze babcie z sezonowych owoców takch jak truskawki czy porzeczki, a mianowicie kompot i mamy cudownie babciny obiad, który zawojuje nasze kubki smakowe.

Najlepsze newsy:

  1. "Dziennikarze niemieckiego szma***wca". Politykowi PiS nagle puściły nerwy, bez opamiętania obrażał przedstawicieli mediów
  2. Potężna eksplozja w budynku. W obiekcie było prawie 200 osób. Światowe media podały porażające informacje
  3. Chcesz jak najszybciej ukisicić ogórki? Mamy niezawodny i błyskawiczny sposób
  4. Cudowny nawóz z 3 składników. Pomidory i ogórki będą po nim rosły jak szalone
  5. 1 nietypowy składnik sprawi, że kotlety mielone będą niewiarygodnie puszyste. Znajomi od razu poproszą o przepis
  6. Reprezentant Polski szczerze o problemach z alkoholem. Nikt go o to nie podejrzewał

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Źródło: Olgasmile

Następny artykuł