

3 Lipca 2020
Babcie wyciągały mięso z rosołu i robiły babcine kotlety mielone. Z magicznym dodatkiem i mizerią smakowały obłędnie
Kotlety mielone to sprawdzony sposób na pyszny obiad. Soczyste w środku, a jednocześnie chrupiące na zewnątrz wspaniale komponują się z mizerią. Następnym razem spróbuj je przyrządzić sprawdzonym sposobem naszych babć. Nie pożałujesz.
Kotlety mielone to nasze sztandarowe polskie danie. Robi się je wyjątkowo szybko, a składniki sa proste i tanie. Można jednak sprawić, by znany nam przepis, nabrał zupełnie innego wymiaru, dodatek mięsa z rosołu dodaje im zupełnie innego charakteru. Kotlety mielone można przygotować na dziesiątki sposób, warto jednak pamiętać o podstawowym założeniu. Kotlet musi być odpowiednio zwarty oraz zawierać w sobie dodatki nadające mu charakterystyczny smak, wierzch kotleta powinien być chrupki, tak by nie osadzał się na nim tłuszcz. Taki kotlet mielony można z pełną odpowiedzialnością nazwać obiadem idealnym.
Kotlety mielone, dzięki którym nic się nie marnuje
Klasyka, taka jak kotlety mielone doczekała się wielu różnych adaptacji. Możemy zrobić nawet całkowicie warzywne kotlety i nadal będą fanastyczne. Tu jednak potrzebujemy dobrej jakości mięsa z kurczaka. Co ważniejsze, nie trzeba specjalnie do tej potrawy go gotować, wręcz wskazane jest użycie kurczaka, na którym wcześniej ugotowaliśmy pyszny rosół. Nie dość, że otrzymamy esencjonalny, mięsny smak, to jeszcze wywar, w którym wcześniej się gotował odda swoje walory smakowe. Dzięki temu kotlety będą posiadały więcej smaku, niż te zrobione z pospolitego miesa mielonego. Nasze babcie doskonale wiedziały jak z prostych składników zrobić prawdziwą ucztę.
Dzisiaj grzeje:
- Poszedł na grzyby, nagle poczuł dziwny zapach. Pobladł, bo natrafił na "palce diabła"
- IMGW bije na alarm, złe wieści dla trzech województw. Jeśli nie musicie, nie wychodźcie z domów
Do przygotowania tego przepisu potrzebujesz:
- 1 kurczak - najlepiej dość spory
- 3 jajka
- 2 cebule - średniej wielkości
- 2 łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki
- sól
- szczypta pieprzu ziołowego
- 5 łyżek bułki tartej, oraz troszkę do obtoczenia kotletów
- olej
Ugotowanego kurczaka porządnie wystudź, gdy będzie już jedynie letni delikatnie oddziel mięso od kości. Cebulę obierz oraz pokrój w ćwiartki. Zarówno mięso z kurczaka, jak i cebulę wrzuć do marzynki do mielenia i ustaw na średnie oczka. Do masy cebulowo-mięsnej dodaj resztę składników: jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Masę formuj w niewielkie kotlety i obtocz delikatnie w bułce tartej - połóż je na rozgrzany tłuszcz i smaż po kilka minut z każdej strony na średnim ogniu.
Kotlety wspaniale czują się w towarzystwie domowej, wyrazistej mizerii i tłuczonych ziemniaków, do tego zestawu można dodać magiczny dodatek, który gotowały nasze babcie z sezonowych owoców takch jak truskawki czy porzeczki, a mianowicie kompot i mamy cudownie babciny obiad, który zawojuje nasze kubki smakowe.
Najlepsze newsy:
- "Dziennikarze niemieckiego szma***wca". Politykowi PiS nagle puściły nerwy, bez opamiętania obrażał przedstawicieli mediów
- Potężna eksplozja w budynku. W obiekcie było prawie 200 osób. Światowe media podały porażające informacje
- Chcesz jak najszybciej ukisicić ogórki? Mamy niezawodny i błyskawiczny sposób
- Cudowny nawóz z 3 składników. Pomidory i ogórki będą po nim rosły jak szalone
- 1 nietypowy składnik sprawi, że kotlety mielone będą niewiarygodnie puszyste. Znajomi od razu poproszą o przepis
- Reprezentant Polski szczerze o problemach z alkoholem. Nikt go o to nie podejrzewał
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Źródło: Olgasmile
Następny artykuł