

3 Lipca 2020
1 nietypowy składnik sprawi, że kotlety mielone będą niewiarygodnie puszyste. Znajomi od razu poproszą o przepis
Kotlety mielone możemy przygotowywać na wiele sposobów. Każda pani domu posiada własną, niezawodną recepturę. Jednak bardzo często to danie jest ciężkostrawne i niekoniecznie nadające się na letni obiad. W naszym przepisie jeden składnik sprawia, że zamieniają się w lekki i puszysty posiłek.
Kotlety mielone to nasze polskie dobro narodowe. Kochamy przygotowywać je z aromatyczną mizerią oraz tłuczonymi ziemniakami. Do tego wystarczy szklanka domowego kompotu i mamy przed sobą prawdziwą ucztę. Jednak dla wielu z nas tradycyjnie wykonane mielone są zbyt zbite w środku oraz ciężkie. Powoduje to uczucie cieżkości oraz niezbyt dobrze komponuje się z wysokimi temperaturami na zewnątrz.
Prosty trick na puszysty kotlet mielony
Gdy chcemy sprawić, by nasze kotlety mielone były lżejsze, a przy okazji mniej kaloryczne, warto zastanowić się nad rodzajem mięsa, którego użyjemy do ich wykonania. Mięso mielone wieprzowe czy wołowe jest mocno porośnięte tłuszczem i często po jego spożyciu czujemy się wręcz przejedzeni. W takim wypadku postawmy na białe, drobiowe mięso - najlepiej z kurczaka. Jego smak jest delikatniejszy, struktura mniej zwarta, a zawartość tłuszczu w porównaniu z czerwonym mięsem zdecydowanie mniejsza. Smak kurczaka bywa jednak dość neutralny, żeby nie powiedzieć mdły - w tym wypadku z ratunkiem przychodzą nam odpowiednio dobrane przyprawy, których proporcje możesz dowolne zmieniać w zależności od preferencji. Wisienką na torcie jest wyjątkowy składnik, który sprawia, że tak przygotowane kotlety mielone są wybitnie puszyte i pięknie prezentują się na talerzu.
Dzisiaj grzeje:
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Do przygotowania kotletów mielonych potrzebujesz:
- 50 dag mięsa mielonego z kurczaka
- 1 miała cebula średniej wielkości
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
- 1 jajko
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Połącz ze sobą jajko oraz mleko, tak przygotowaną miksturą zalej płatki owsiane i odczekaj około 20 minut.Cebulę oraz czosne bardzo drobno posiekaj i wymieszaj wraz mielonym mięsem z kurczaka. Mięso możesz zmienic samodzielnie w blederze bądź maszynce do mielenia mięsa na najmniejszych oczkach. Napęczniałe płatki owsiane połącz z przyprawami, a nastepnie dokładnie wymieszaj z mięsem. Z mięsnej masy formuj kotleciki i smaż po kilka minut na rozgrzanym oleju.
Kotlety mielone wyjdą wymienite. Lekkie, a zarazem pełne smaku. To właśnie dodatek platków owsianych sprawia, że mają bardziej puszystą strukturę oraz wręcz rozpływają się w ustach. Ten prosty trick sprawi, że twoje kotlety będą zdecydowanie wyróżniały się na tle innych, a domowniku po ich sprobowaniu poproszą o dokładkę.
Najlepsze newsy:
- GIS niespodziewanie wydał całkowicie nowe wytyczne. Ważne informacje dotyczą milionów dzieci
- Pociąg uderzył w samochód pielgrzymów. Co najmniej 20 osób nie żyje, tragedia za granicą
- Chcesz jak najszybciej ukisicić ogórki? Mamy niezawodny i błyskawiczny sposób
- Zapadła decyzja, Lidl zamyka sklepy w wielu polskich miejscowościach. Klienci pocałują klamkę, konieczne są zmiany
- Pijesz poranną kawę, by szybko się obudzić? Popełniasz fatalny błąd, natychmiast przestań
- Polski gwiazdor wdał się w bójkę pod warszawskim klubem. Kiedy pokazał, jaką część ciała stracił, odebrało nam mowę (FOTO)
Żródło: Planetapolska.com
Następny artykuł