Kotlety mielonePixabay / / licencja: CC 0

Też kochamy klasyczne, ale wyjątkowa wariancja na temat kotletów mielonych nas oczarowała, wszystko przez jeden dodatek

Kotlety mielone wypełnione po brzegi cudownymi dodatkami. Nie możemy nimi się nacieszyć. Mięsny smak doskonale komponuje się z soczystymi warzywami, a po pierwszych kęsach już mamy pewność, że poprosimy o dokładkę. Banalny przepis, a efekt palce lizać.

Kotlety mielone są potrawą, która daje ogromne pole do popisu dla naszej kreatywności. Pomiędzy rewelacyjnym, pełnym smaku mięsem możemy dołożyć tyle dodatków, ile nam się żywnie podoba. Chociaż ich tradycyjne wydanie niezmiennie cieszy nasze podniebienia, warto czasem wykonać mały kulinarny eksperyment, zwłaszcza jeśli efekt jest tak zachęcający. Koniecznie wypróbujcie u siebie w domu, zachwyty domowników są nieuniknione.

Surówka w 5 minut z kapusty kiszonej do mięs i ryb, niczym spod ręki ukochanej mamy. Pełna smaku i witamin, pychotaSurówka w 5 minut z kapusty kiszonej do mięs i ryb, niczym spod ręki ukochanej mamy. Pełna smaku i witamin, pychotaCzytaj dalej

Kotlety mielone z pysznymi dodatkami warzywnymi

Warzywa w środku kotletów nadają im niepowtarzalnego charakteru. Jedząc taką potrawę mamy wrażenie, że ciągle trafiamy na nieco inne wrażenia smakowe. Nam szczególnie do gustu przypadł dodatek kalafiora, który zaskakująco dobrze komponuje się ze strukturą mięsa mielonego. Mielone z dodatkiem warzyw są zdecydowanie bardziej zdrowe niż ich tradycyjna wersja, dlatego wspaniale sprawdzą się w roli pożywnego obiadu dla dzieci.

Potrzebujesz:

  • 250 g mięsa mielonego
  • parę różyczek kalafiora
  • ćwiartka papryki żółtek
  • marchewka ugotowana
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej
  • sól, pieprz
  • przyprawa typu wegeta

Dzisiaj grzeje:

  1. Małgorzata Rozenek-Majdan straciła posadę w TVN. Nikt nie spodziewał się takiego ciosu
  2. W sieci krąży kompromitujące nagranie gwiazdy TVN. Internauci nie zostawili na niej suchej nitki, poszło o foliowe torebki z sałatą
  3. Sensacyjne odkrycie w Belgii. Podczas remontu fontanny natrafili na legendarny skarb

Mięso mielone wieprzowo-wołowe mieszamy z jajkiem i 2 łyżkami bułki tartej. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą typu wegeta. Kalafior zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy 5 minut. Wyciągnąć - powinien być lekko miękki, ale nadal bardzo jędrny. Dzielimy kalafior na małe różyczki. Marchewkę ugotowaną kroimy w niewielką kostkę, podobnie kroimy również paprykę. Wszystkie składniki łączymy w większej misce. Z mięsa mielonego formujemy kule i spłaszczamy. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Ważne jest, aby tłuszcz był gorący, by skórka równomiernie się przypiekła. Podajemy gorące z ulubionymi dodatkami, na przykład mizerią oraz ziemniakami z wody.

Odechciało mu się jeść, niewybaczalna zawartość produktu z Biedronki. Okropieństwo schowało się najgłębiej jak mogłoOdechciało mu się jeść, niewybaczalna zawartość produktu z Biedronki. Okropieństwo schowało się najgłębiej jak mogłoCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Jurek Owsiak jest wściekły. Publicznie nie przebierał w słowach
  2. Dziesiątki rannych, jest źle. TVN przekazało dramatyczną wiadomość z zagranicy
  3. Wszystkie słoiki z ogórkami małosolnymi do wyrzucenia, powodem pleśń. Uważaj na 2 fatalne błędy
  4. Pogoda nie sprzyja grillowaniu, ale w piekarniku też możesz zrobić przepyszne żeberka. Oprócz miodu ich smak podkręci 1 przyprawa
  5. Szybkie ciasto do popołudniowej kawy, któremu nikt się nie oprze. Czekoladowa przyjemność już po pierwszym kęsie
  6. Spotkanie ostatniej szansy na linii Barcelona-Messi zakończone. Wiemy, czy obie strony się dogadały

Źródło: przeslijprzepis

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł