

3 Grudnia 2020
Ania Lewandowska robi zdrowsze, lżejsze i delikatniejsze kotlety mielone niż większość zawodowych kucharzy. Podała rewelacyjny przepis
Nie da się ukryć, że kotlety mielone są klasyką naszej rodzimej kuchni. Anna Lewandowska zaprezentowała przepis, który sprawi, że przysmak będzie o wiele lżejszy i zdrowszy. Kotlety mielone w takim wydaniu są wzbogacone o buraki. Efekt jest obłędny.
Kotlety mielone niejednokrotnie przyprawiały nas o zachwyt. Mięsny smakołyk można przygotować na wiele rozmaitych sposobów. Z pewnością warto zwrócić uwagę na recepturę Anny Lewandowskiej. Jej kotlety mielone wyróżniają się na tle innych.
Kotlety mielone z burakami?
Bez wątpienia kotlety mielone często serwowane są razem z surówką z buraków. Jednak tym razem wyborne bulwy znajdą się w środku mięsnego specjału. Obok takiej propozycji obiadowej nie sposób przejść obojętnie. Kotlety mielone jeszcze nigdy nie były tak delikatne i lekkie.
Na naszych łamach często goszczą kotlety mielone. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis babci Stasi, w którym wykorzystuje się boczek. Receptura Magdy Gessler również jest bardzo interesująca. Wielbiciele lżejszych potraw powinni jednak sięgnąć po przepis Anny Lewandowskiej.
Kotlety mielone z burakiem wyróżniają się na tle innych jeszcze jednym szczegółem. Mowa o braku panierki. Lista składników jest stosunkowo krótka. Nikt nie powinien mieć z tym przepisem większych problemów. Co nam będzie potrzebne?
- 500 g mięsa mielonego (najlepiej z indyka)
- 200 g ugotowanych buraków
- 15 ml oliwy
- 2 g kurkumy
- 2 g majeranku
- 2 g chili w proszku
- odrobina soli i pieprzu
Teksty wybrane dla Ciebie:
- Śledzie po kaszubsku są idealne na święta i rodzinne imprezy. Podajemy najlepszy przepis
- RMF: Polacy nie mają wątpliwości ws. ferii. Rząd nie zmieni zdania
- Zapiecz ziemniaki, kapustę kiszoną i kiełbasę, rodzina oniemieje z wrażenia. Danie zrzuci z podium bigos i gołąbki, smak mówi sam za siebie
Kotlety mielone, które zrobisz w 15 minut
Wyborne i zdrowe kotlety mielone zgodnie z tym, co Anna Lewandowska napisała na swojej stronie Healthy plan by Ann, można przygotować nawet w 15 minut. Cały proces będzie o wiele szybszy, jeżeli kupimy już ugotowane buraki. Można je dostać w wielu supermarketach.
Na początku musimy zetrzeć buraki. Warto założyć rękawiczki, wówczas nie będziemy męczyć się przy myciu dłoni. W misce umieszczamy mięso mielone, przyprawy, odrobinę oliwy oraz buraki. Całość starannie mieszamy. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę.
Z mięsa z dodatkami formujemy niewielkie kotleciki. Wykładamy je na patelnię z rozgrzanym olejem lub innym tłuszczem. Najlepszy efekt otrzymamy, jeżeli podczas smażenia, wszystko przykryjemy. Kotlety mielone powinny się zarumienić.
Każda ze stron powinna być smażona przez kilka minut. Po całym procesie, gotowe smakołyki wykładamy na ręczniki papierowe. Dzięki temu pozbędziemy się zbędnego tłuszczu. Nasz specjał jest już gotowy. Domownicy będą mile zaskoczeni. Kotlety mielone w takiej odsłonie z pewnością przypadną im do gustu.
Zobacz także w naszych serwisach:
- Kobieta śmiała się podczas USG, myśląc, że jej dziecko puszcza bańki. Gdy lekarz wyjawił jej czym są naprawdę natychmiast pobladła
- W Biedronce wkrótce nie kupisz już popularnego produktu
- Używasz soli tylko do gotowania i przyprawiania potraw? Wielka szkoda. Wsyp sól do odpływu, nie uwierzysz co się stanie
- Wprost ze starej księgi kucharskiej, kotlety schabowe w puszystym cieście. Pyszniejsze i delikatniejsze niż klasyczne, nasze babcie miały niebywałą wiedzę i talent
- Wszyscy mówią o siostrze Anastazji, a najlepsze rogaliki pod słońcem piecze siostra Aniela. Idealne do kawy i herbaty, nie sposób poprzestać na jednym
- Dwa pitbulle wbiegły do szpitala. Monitoring nagrał wszystko
- Kombajn zaczął się zapadać. Rolnik pobladł, gdy odkrył przyczynę
Źródło: Healthy plan by Ann
Następny artykuł