Kotlety mielonePixabay / licencja: CC 0

Cudowny przepis Gessler na kotlety mielone po lwowsku. Z orzeźwiającą mizerią rozpływają się w ustach

Kotlety mielone po lwowsku koniecznie powinny znaleźć się w swoim jadłospisie. Magda Gessler podała przepis na oszałamiająco pyszne kotlety, które są nawet lepsze niż tradycyjne. Prawdziwa bomba smakowa, która stanie się hitem rodzinnego obiad.

Kotlety mielone znamy doskonale, a ich proces przygotowywania nie ma przed nami większych tajemnic. Mimo, że nasze polskie mielone to prawdziwy smakołyk, znamy sposób, by wynieść ich smak na kolejny poziom. Według Magdy Gessler, kotlety po lwowsku są najlepszym możliwym wydaniem popularnego dania obiadowego. Ze słynną restauratorką się nie dyskutuje, więc także je przyrządziliśmy. Efekt? Zachwyt i prośby o dokładkę. Wypróbujcie sami.

Dramatyczna wiadomość Polsatu obiega Polskę. Wszyscy klienci Biedronki przecierają oczy po komunikacieDramatyczna wiadomość Polsatu obiega Polskę. Wszyscy klienci Biedronki przecierają oczy po komunikacieCzytaj dalej

Kotlety mielone w nowoczesnej formie - palce lizać

Kotlety mielone mogą kojarzyć się z ciężkostrawnym jedzeniem, które niezbyt dobrze nadaje się na upalne dni. Lwowska wariacja na ich temat to zupełnie inna bajka. Dzięki użyciu dużo delikatniejszego mięsa, otrzymujemy sycącą, a zarazem delikatną potrawę. W tegoroczne upały polecamy podawać je z mizerią oraz tłuczonymi ziemniaczkami. Gotowe kotlety są lekko wilgotne oraz soczyste w środku, a to nasza ulubiona możliwa konsystencja. Potrawa już pobiła podniebienia wielu smakoszy, czas teraz na twoje.

Potrzebujesz:

  • 500 gram piersi z kurczaka
  • 300 gram żółtego sera
  • 1 bułka czerstwa
  • bułka tarta
  • 2 żółtka jajka
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • masło klarowane do smażenia

Dzisiaj grzeje:

  1. Pamiętacie żonę wójta z ”Rancza”? Zrobili jej zdjęcia, ciężko uwierzyć jak teraz wygląda
  2. Gwiazdor "Klanu" wiosną spędził ponad 3 miesiące w szpitalu. Teraz ostrzega seniorów przed 1 rzeczą, wielu niestety nie posłucha
  3. Polacy przestali płacić rachunki za jedną usługę. Liczba dłużników rośnie lawinowo

Mięso z kurczaka dokładnie myjemy oraz pozbywamy się ewentualnych żyłek oraz chrząstek. Mięso mielimy w maszynce i przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy żółtka, starty żółty ser, wcześniej namoczoną bułkę, miękkie masło oraz przyprawy do smaku. Masę musimy teraz porządnie wyrobić - przez około 2,3 minuty zagniatamy, by składniki się ze sobą równomiernie połączyły. Wyrobioną masę formujemy w kształt kotletów mielonych i obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość masła klarowanego. Kotlety wrzucamy na gorący tłuszcz i smażymy na złoty kolor. Podajemy od razu - najlepiej ze świeżą mizerią.

Na zdjęciu ukryty jest straszny szczegół. Tylko 2 proc ludzi znajdzie go szybciej niż w minutęNa zdjęciu ukryty jest straszny szczegół. Tylko 2 proc ludzi znajdzie go szybciej niż w minutęCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. TVP Info znowu zaliczyło kompromitującą wpadkę, mówi pracownica o. Rydzyka. Przedstawiono fałszywe zdjęcie
  2. Nowe ognisko koronawirusa nad polskim morzem. Z dnia na dzień przybywa zakażonych
  3. Raptownie zastygł i zamarł zbierając grzyby. Błyski pod ściółką zapamięta do końca życia, znalazł ich źródło
  4. Okropne z 5 porażających powodów. Nie używaj do gotowania sprzedawanego w Biedronce, Lidlu i innych, niebezpiecznego produktu
  5. Dzisiaj kasjer w Lidlu może Cię mocno zaskoczyć, wystarczy 1 spojrzenie na paragon. Rozdają niebywałą rzecz
  6. Słynny skoczek znalazł się na krawędzi życia i śmierci. Opowiada o rozpaczliwym płaczu żony i dzieci

Źródło: ofeminin

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko pyszny i prosty przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł