Kotlety mielone jakich nigdy nie jadłeśpixabay.com/hansbenn

Niewiarygodnie soczyste kotlety mielone. Tajemnica tkwi w zastąpieniu popularnego składnika niezwykłym dodatkiem

Kotlety mielone są równie popularne co kotlety schabowe - ich przygotowanie jest jednak odrobinę bardziej czasochłonne. Niewiarygodną soczystość można uzyskać w bardzo ciekawy sposób. Wystarczy zastąpić popularny składnik niezwykłym dodatkiem.

Kotlety mielone są bardzo częstym wyborem, kiedy mamy ochotę na tradycyjną polska kuchnię. Ich względna łatwość w przygotowaniu oraz wspaniały smak idealnie nadają się na obiad po ciężkim dniu pracy. Dzięki zamienieniu jednego popularnego składnika na niecodzienny dodatek jesteśmy w stanie wykonać kotlety jeszcze bardziej soczyste i smaczne. Jeśli jesteś ich fanem, spróbuj wykonać je według poniższego przepisu.

Mało kto zwraca uwagę na 3 szczegóły podczas kiszenia ogórków. A szkoda, bo wiele od nich zależyMało kto zwraca uwagę na 3 szczegóły podczas kiszenia ogórków. A szkoda, bo wiele od nich zależyCzytaj dalej

Kotlety mielone w zupełnie nowym wydaniu

Zazwyczaj do kotletów mielonych dodawana jest tarta bułka, którą uprzednio namacza się w wodzie lub mleku. W poniższej recepturze zamieniamy ja na kaszę jęczmienną, która o wiele lepiej wchłania soki uciekające z mięsa podczas smażenia. Dobrym pomysłem jest także dodanie do masy podsmażonej cebulki z marchewką, aby wzmocnić smak.

Składniki:

  • pół kilograma mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • 100 gramów suchej kaszy jęczmiennej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • olej

Dzisiaj grzeje:

  1. Ludzie przerwali milczenie. Mieszkańcy Fuledy opowiedzieli o śmierci Piotra Woźniaka-Staraka
  2. Dramatyczna wiadomość Polsatu obiega Polskę. Wszyscy klienci Biedronki przecierają oczy po komunikacie
  3. Niemcy w wielkim pościgu za uciekającym Polakiem. Sceny jak z filmu, wszyscy zdębieli

Przygotowanie:

  1. Kasze ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami producenta na opakowaniu i odstaw ją do całkowitego ostudzenia.
  2. Marchew umyj obierz i zetrzyj na tarce. Cebule obierz i drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż na nim czosnek, marchew oraz cebulę. Smaż, aż warzywa zmiękną.
  4. Mięso wymieszaj z jajkiem, kaszą, warzywami solą i pieprzem. Mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy.
  5. Z masy uformuj kotlety i za panieruj je w mące.
  6. Smaż kotlety na patelni na średnim ogniu. Smaż, aż z obu stron będą chrupiące i złociste.

Idealnie pasują do puree ziemniaczanego oraz marchewką z groszkiem. Smacznego.

Wiesz jak nazywa się kwiat ze zdjęcia? Jest niezwykle cenny, ma piorunujące właściwości m.in. wzmacnia wzrokWiesz jak nazywa się kwiat ze zdjęcia? Jest niezwykle cenny, ma piorunujące właściwości m.in. wzmacnia wzrokCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Czy tym ludziom nie jest wstyd? Zdjęcie znad Morskiego Oka, które mówi więcej, niż tysiąc słów
  2. Zginęło 171 osób. Ponad 6 tys. rannych. Nowe fakty dramatycznych wydarzeń ze świat
  3. Raptownie zastygł i zamarł zbierając grzyby. Błyski pod ściółką zapamięta do końca życia, znalazł ich źródło
  4. Cudowny przepis Gessler na kotlety mielone po lwowsku. Z orzeźwiającą mizerią rozpływają się w ustach
  5. Okropne z 5 porażających powodów. Nie używaj do gotowania sprzedawanego w Biedronce, Lidlu i innych, niebezpiecznego produktu
  6. Nowa dziewczyna Piotra Żyły pokazała swoje obłędne ciało. Justyna pęknie z zazdrości? (FOTO)

Źródło: beszamel.se

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko pyszny i prosty przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł