Kotlety mielone z karpiaPixabay / Regenwolke0

Do sieci trafił obłędny przepis na cudowne wigilijne kotlety mielone z karpia. Robi się bajecznie łatwo

Nie da się ukryć, że kotlety mielone nie są typowym daniem goszczącym na naszych stołach w czasie świąt. Jednak jeżeli przygotujemy je z karpia, wówczas z pewnością wywołają ekscytację u gości zgromadzonych przy wspólnym stole. Przepis jest trywialnie prosty.

Wyborne kotlety mielone niejednokrotnie wywoływały u nas zachwyt. W każdym domu przyrządza je się odrobinę inaczej. Podczas świąt warto sięgnąć po recepturę na kotlety mielone z karpia. Efekt powala na łopatki. Takiemu specjałowi nie sposób się oprzeć.

Kotlety mielone w niecodziennej odsłonie

Niedawno wspominaliśmy o tym, jak według Magdy Gessler należy robić kotlety mielone. Jednak w czasie świąt Bożego Narodzenia najlepiej postawić na ich rybną wersję. Karp w takim wydaniu jest nie lada specjałem, obok którego nie da się przejść obojętnie.

Kotlety mielone z karpia momentalnie znikają z talerzy, a dokładka jest normą. Wszyscy wigilijni goście będą zaskoczeni taką kulinarną alternatywą. Wyjątkowe kotlety mielone są bardzo proste w przygotowaniu. Nikt nie powinien mieć większych problemów z tą recepturą.

Kotlety mielone można przygotować na różne sposoby. Idealnym przykładem są kąski z ziemniaków. W przypadku Wigilii najlepiej wybrać mięso karpia. Pozostałe składniki często występują w przepisach na standardowe kotlety mielone.

  • 1 kg mięsa karpia
  • jako
  • kajzerka
  • cebula
  • 90 ml oleju
  • 120 ml mleka
  • pieprz i sól

Przepyszne kotlety mielone z karpia

Na początku karpia oczyszczamy i myjemy. Musimy usunąć z niego ości. Kajzerkę maczamy w mleku, a cebulę drobno siekamy lub ścieramy na tarce o małych oczkach. Wymienione wcześniej składniki mielimy w maszynce.

Masę mieszamy z jajkiem oraz szczyptą soli i pieprzu. Formujemy z niej niewielkie kotlety mielone o owalnym kształcie. Wykładamy je na patelnię z rozgrzanym olejem. Kotlety mielone z karpia smażymy na złocisty kolor z obu stron.

Nasze niecodzienne kotlety mielone są już gotowe. Idealnie smakują z dodatkiem tartego chrzanu. Wyborny frykas z pewnością sprosta wymaganiom najbardziej wymagających smakoszy. Warto zapamiętać ten przepis, ponieważ goście często o niego pytają.

Bez wątpienia kotlety mielone w takiej odsłonie są nie lada gratką dla osób, które lubią klasyczne dania w nietypowych wersjach. Nawet osoby, które nie przepadają za karpiem, z miłą chęcią sięgną po przysmak w postaci kotletów mielonych.

Wlej Wlej "złoto natury" do wigilijnego barszczu. Padnie z zachwytu każdy już po 1 łykuCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

Zapraszamy na nasz profil na Instagramie

Źródło: Beszamel

Następny artykuł