Kotlety mielone - błąd podczas przygotowaniaPixabay / congerdesign

Wielu popełnia kompromitujący błąd podczas panierowania kotletów. Problemem jest jedna czynność

Kotlety mielone uchodzą za niezwykle prostą potrawę. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że podczas ich przygotowania bardzo łatwo o popełnienie błędu, który może sprawić, ze nasze kuchenne starania zakończą się absolutną klapą. Czego powinniśmy się wystrzegać?

Na samą myśl o obiedzie przed oczami wielu osób ukazują się kotlety mielone. Nie da się ukryć, że są one jednym z najbardziej tradycyjnych dań goszczącym na polskich stołach. Ich fantastyczny smak nieraz potrafił niemalże zawrócić nam w głowie. Okazuje się, że podczas ich przyrządzania często popełnia się błąd uznawany przez kucharzy za wręcz karygodny.

Przecież kupowaliśmy je codziennie w Biedronce i Lidlu, po prostu ręce opadają. Nie do pomyślenia, jak wiele towarów ostatnio wycofano z obrotuPrzecież kupowaliśmy je codziennie w Biedronce i Lidlu, po prostu ręce opadają. Nie do pomyślenia, jak wiele towarów ostatnio wycofano z obrotuCzytaj dalej

Kotlety mielone i błąd, którego warto się wystrzegać

Błędy mogą przytrafić się każdemu, jednak najważniejsze jest wyciąganie z nich odpowiednich wniosków i niepowielanie pomyłek. Nie inaczej jest w przypadku gotowania. Każdy kto lubuje się w tego typu zajęciach doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że niekiedy nawet najmniejsza pomyłka może doszczętnie zniszczyć nasze starania. Wówczas potrawy mogą przyprawić nas o rozczarowanie. Kotlety mielone nie są wyjątkiem w tej materii.

Najprawdopodobniej wiele osób przygotowując kotlety mielone miewa problemy z okiełznaniem ich panierki. Często bywa tak, że odkleja się ona od mięsa i pozostaje na patelni stopniowo się przypalając. Istnieje jednak pewien sposób, dzięki któremu tego typu niepowodzenie będzie już tylko wspomnieniem. Na co należy zwracać uwagę?

Dzisiaj grzeje:

  1. Ze łzami w oczach wystawił astronomiczny paragon klientowi. Głos załamał się pracownikowi restauracji widząc sumę na rachunku
  2. PILNE: PKW podała wyniki cząstkowe wyborów

Ten sposób sprawi, że kotlety mielone utrzymają swoją panierkę

Przygotowując kotlety mielone często obtacza się je wyłącznie w jajku i bułce tartej. Niefortunnie nie jest to wystarczającym zabiegiem. Jedynym czego możemy się wówczas podziewać jest panierka oddzielona od mięsa. Jeżeli chcemy tego uniknąć powinniśmy na samym początku ulepione kotlety mielone obtoczyć w mące, a dopiero później w jajku i bułce tartej. Dzięki takiemu zabiegowi podczas smażenia wszystko powinno pozostać na swoim miejscu. Warto o tym pamiętać podczas ponownego przygotowywania kotletów mielonych.

Najlepsze newsy:

  1. Tuż po wyborach pod Pałacem Prezydenckim poważny, burzliwy protest. Ludzie wychodzą na ulice, mają dość
  2. Znamy dokładne wyniki wyborów z Zakopanego. Było o włos
  3. Niezawodny sposób szefa kuchni na gęsty i odżywczy rosół. Wystarczy wlać 1 nieoczywisty składnik
  4. Ukąsił cię komar? Wypróbuj niezawodny sposób naszych babć, pieczenie i swędzenie zniknie w mig
  5. Starła rzodkiewkę i ogórka, a potem dodała ostateczny składnik. Wyszła nieziemsko pyszna surówka, wygrywa prostotą
  6. Anna Lewandowska zachwyciła wszystkie Polki. Obłędny przepis na rosół, którego jeszcze nie jedliście, delicje

Źródła: smaker.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł