Kotlety mielone będą wychodziły dzięki nim pyszne i soczystepixabay.com/hansbenn

Mielone wyszły suche i twarde? Zapewne już w sklepie popełniłeś błąd, który zaważył na smaku i soczystości kotletów

Kotlety mielone są doskonałą propozycją na drugie danie po rosole. Jeśli zazwyczaj wychodzą ci suche i twarde, możliwe, że już w sklepie popełniłeś błąd. Zdradzamy co zrobić, aby były zawsze doskonałe.

Kotlety mielone przez większość osób uznawane są za banalnie prosty posiłek, którego przygotowanie nie wymaga dużo pracy. I o ile faktycznie praca, jaką trzeba poświęcić na ugotowanie mielonych nie jest duża, tak należy mieć odpowiednia wiedzę, aby nie zepsuć tego dania. Okazuje się bowiem, że błąd popełnić można już na samym początku planowania, kiedy wybieramy w sklepie mięso na kotlety.

Blokady na Atlantyku, fatalne prognozy. Zima w Polsce ma być inna niż zwykle, dobrze dla owoców?Blokady na Atlantyku, fatalne prognozy. Zima w Polsce ma być inna niż zwykle, dobrze dla owoców?Czytaj dalej

Kotlety mielone będą jeszcze lepsze - genialne tricki do soczystego i pysznego dania

Jeśli twoi domownicy nie czekają z utęsknieniem na mielone, a gdy dowiadują się, że dzisiaj podasz właśnie je i reagują smutnym westchnięciem - to znak, że czas coś zmienić. Wiele osób błędnie podchodzi do gotowania kotletów, które w następstwie wychodzą suche, twarde i niesmaczne. Mamy jednak świetne porady, które zmienią to raz na zawsze.

Dzisiaj grzeje:

  1. Fatalnie, uważajcie. Serków topionych, jogurtów i napojów kupowanych przez wszystkich w Lidlu, Biedronce i innych lepiej unikaj całkowicie
  2. ZUS przygotował prezent dla emerytów, chociaż wielu o nim nie pamięta. Możesz zyskać dużo więcej pieniędzy

Pamiętaj, że w czasie gotowania jakiegokolwiek mięsa najważniejsza jest temperatura. Musi być odpowiednio wysoka, aby pory w mięsie zamknęły się i żadne soki nie wyciekną na patelnie. Warto także odrobinę zwolnić i nie wykładać patelni po brzegi, gdyż ogólna temperatura patelni szybko spadnie i kotlety zamiast smażyć się, będą dusić. Wtedy też zmarnuje się całą masę czasu, aż naczynie rozgrzeje się, a mięso straci dużo wilgoci.

Zdecydowanie największym priorytetem jest odpowiednia jakość mięsa. W marketach dostępne jest gotowe zmielone mięso, które ma bardzo dużą zawartość tłuszczu. Można to poznać po kolorze - jeśli mięso jest bardzo białe, nie kupuj go. O wiele pewniejszym wyjściem jest zakupienie łopatki lub szynki u rzeźnika i poproszenie go o zmielenie. Wtedy można bez problemu kontrolować proporcje mięsa i tłuszczu, a w dodatku ma się pewność, że zmielone mięso jest najwyższej i najświeższej jakości.

5 ujawniających wszystko, porażających i wstydliwych zdjęć Gessler obiega sieć. Bez doczepów i makijażu wygląda zupełnie inaczej5 ujawniających wszystko, porażających i wstydliwych zdjęć Gessler obiega sieć. Bez doczepów i makijażu wygląda zupełnie inaczejCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Tajemnicze nasiona z Chin zbadane. Wiemy już co docierało w paczkach
  2. Nie żyje ksiądz zarażony koronawirusem. Uczył dzieci w szkole, sanepid zapowiada poszukiwania potencjalnie zainfekowanych
  3. Za mniej niż 5 zł kupiła w Biedronce aż 3 sztuki uwielbianych przez Polaków serów. Niestety miała pecha, teraz ostrzega wszystkich
  4. Nie do pomyślenia, Polaków zamurowało. Komunikat meteorologów nie mieści się w głowie, oszałamiające doniesienia dla grzybiarzy
  5. Wyglądały jak ziemniaki albo dziwne kamienie. Gdy emerytka z Zamościa poznała prawdę, od razu pobladła
  6. Zamykają, klamka zapadła. Setki Polaków będzie wściekłych

Źródło: kuchnia.wp.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł