Kotlety mielone będą pyszne, jeśli wybierzemy właściwe mięso.pixabay/HolgersFotografie

Polacy masowo i nieświadomie popełniają karygodny błąd przy zakupie mięsa mielonego na kotlety. Decydująca jest 1 cecha

Kotlety mielone cieszą się ogromnym uznaniem wśród wszystkich smakoszy. Podobnie jak w przypadku wielu kultowych potraw łatwo jednak popełnić błąd podczas ich przyrządzania albo jeszcze podczas wybierania głównego składnika potrawy, czyli mięsa mielonego. Łatwo dostępny produkt niestety nie zawsze spełnia odpowiednie kryteria, przez co kotlety są dalekie od ideału.

Kotlety mielone właśnie teraz smakują najlepiej, bo latem mamy w końcu dostęp do młodych ziemniaków, koperku i wielu warzyw, z których przygotujemy obłędnie pyszne surówki. Przepis na potrawę jest banalnie prosty i raczej trudno popełnić jakieś poważne błędy podczas jej przygotowania. Problematyczny może jednak okazać się wybór mięsa odpowiedniej jakości. W wielu sklepach i supermarketach znajdziemy gotowane pakowane mięso, które różni się zwykle jedną kluczową cechą.

Żałoba w polskiej miejscowości. Nie żyją znany kucharz i sołtys, policja otoczyła mężczyznę, chwilę później stało się najgorszeŻałoba w polskiej miejscowości. Nie żyją znany kucharz i sołtys, policja otoczyła mężczyznę, chwilę później stało się najgorszeCzytaj dalej

Kotlety mielone będą smakować obłędnie, jeśli wybierzemy w sklepie mięso dobrej jakości. Okazuje się, że powinniśmy zwrócić uwagę na jedną cechę produktu

Kotlety mielone przyrządzamy od lat, ale kultowa potrawa nadal budzi sentyment ilekroć pojawia się na stołach. Bez względu na to, czy podamy ją z buraczkami, czy z surówką, smakuje wybornie i zapewnia kulinarny sukces. Soczysty środek, aromatyczne przyprawy i chrupiąca skórka sprawiają, że potrawa rozpływa się w ustach. By tak się stało, powinniśmy jednak koniecznie zadbać o odpowiednie mięso mielone - i nie chodzi wyłącznie o jego rodzaj.

Dzisiaj grzeje:

  1. Mszyce niszczą twoje krzewy owocowe? Zasiej obok nich jedną konkretną roślinę
  2. Emerycie, znamy już kwotę twojej kolejnej trzynastki. Ucieszysz się i to bardzo

Mielone raczej rzadko robi się z mięsa wołowego czy cielęciny. Znacznie częściej szefowie kuchni i wszyscy doświadczeni kucharze stawiają w tym przypadku, podobnie jak podczas przyrządzania wszelkich potraw z farszem, na mięso wieprzowe. Okazuje się, że złym pomysłem będzie wybór zbyt jasnego mięsa mielonego, bo swój kolor zawdzięcza ono zbyt wysokiej jak na tę potrawę ilości tłuszczu. Idealne powinno być różowo-czerwone, by kotlety zyskały idealna konsystencję.

Najlepsze newsy:

  1. Jacek Kurski ujawnia najpilniej strzeżoną tajemnicę swojego małżeństwa. Internauci wytykają mu hipokryzję
  2. Potężne trzęsienie ziemi. Życie mieszkańców zagrożone. Niepokojące wieści ze świata
  3. Przecież kupowaliśmy je codziennie w Biedronce i Lidlu, po prostu ręce opadają. Nie do pomyślenia, jak wiele towarów ostatnio wycofano z obrotu
  4. Mamy nagranie, trwa 3 minuty i widać na nim wszystko. Zaczął kroić kapustę, po chwili miał gotową najlepszą surówkę świata
  5. Bardzo wielu ludzi przed wyjściem z domu zostawia w ogródku łyżeczkę cukru. Wiesz dlaczego?
  6. Nowe informacje ws. kibiców w Polsce wyszły na jaw. Już niedługo więcej osób na meczach, wiemy ile

Źródła: kobieta.interia.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł