kotlety mieloneyoutube / kanał: talerzPokus / kadr z materiału

Tylko łyżka, nie mniej ni więcej i wyjdą najlepsze pod słońcem kotlety mielone

Idealne kotlety mielone wymagają odrobiny sprytu. Sekretem jest zaledwie jeden składnik, który zmienia oblicze pysznego dania. Nasze babcie doskonale wiedziały, że wystarczy łyżka by mielone były soczyste i pełne cudownego smaku.

Kotlety mielone bez wątpienia są jednymi z ulubionych dań mięsnych Polaków. Nic w tym dziwnego, w końcu stworzenie tych pyszności jest banalnie proste, a ilość gotowych kotletów zazwyczaj jest w stanie wykarmić całą, nawet najbardziej wygłodniałą rodzinę. Niestety bardzo często kotlety nie wychodzą tak, jak byśmy sobie tego życzyli. Bardzo łatwo o straszny w skutkach błąd. Dlatego prześledziliśmy krok po kroku sztukę robienia kotletów mielonych.

Tylko do soboty niebywała fiesta w Biedronce, ludzie napełniają koszyki w szaleńczym tempieTylko do soboty niebywała fiesta w Biedronce, ludzie napełniają koszyki w szaleńczym tempieCzytaj dalej

Kotlety mielone już zawsze wyjdą perfekcyjne z tym poradnikiem

Robienie kotletów należy oczywiście zacząć od samego mięsa. Najlepiej zmienić mięsa na przykład z łopatki samodzielnie. Jeśli nie mamy takiej możliwości, udajmy się do sklepu mięsnego i poprośmy o to sprzedawcę. Takie mięso będzie sto razy lepsze niż paczkowane z supermarketu. Przed zmieleniem mięsa musimy pamiętać o wycięciu ścięgien. Po zmieleniu mięso powinno leżakować przez około godzinę. Bardzo ważne z obróbce mięsa jest odpowiednie wyrabianie. Nie wystarczy jedynie delikatnie wymieszać mięsa ze składnikami. Należy bardzo dokładnie dociskać masę nawet przez kilka minut. Dopiero wtedy mamy pewność, że kotlety nie rozpadną się, a zarazem pozbędziemy się zbędnych pęcherzyków powietrza.

Dzisiaj grzeje:

  1. Wyglądały jak ziemniaki albo dziwne kamienie. Gdy emerytka z Zamościa poznała prawdę, od razu pobladła
  2. Normalny banknot 10 zł może kosztować fortunę. Wystarczy, że posiada jedną cechę

Najważniejsze w kotletach mielonych są oczywiście dodatki. To od nich zależy indywidualny charakter dania i efekt końcowy. Do masy dodajmy jedno jajko na pół kilograma mięsa, najlepiej wcześniej lekko skropione oliwą. Nieodłącznym elementem idealnych kotletów mielonych jest drobno pokrojona bądź starta cebula oraz namoczona bułka z mlekiem. Jednak najbardziej istotne dla spójności i soczystości mięsa jest dodanie łyżki bułki tartek, które spaja całość i dodaje niebywałej lekkości kotletom.

Kolety najlepiej smażyć na mocno rozgrzanym oleju bądź smalcu, tak aby skórka miała możliwość stać się bajecznie chrupiąca. Kotlety smażymy po kilka minut z każdej strony. Mięso w środku powinno być całkowicie przepieczone i lekko szare.

Niewyobrażalna tragedia, dwoje 3-letnich dzieci nie żyje. Myśleli, że to wina winogron, mylili się, rodzice usłyszą zarzutyNiewyobrażalna tragedia, dwoje 3-letnich dzieci nie żyje. Myśleli, że to wina winogron, mylili się, rodzice usłyszą zarzutyCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Nie tylko niezwykłe monety mogą być warte fortunę. Za stuzłotowy banknot możesz dostać nawet 700 zł
  2. Karol Strasburger musiał reanimować swoją córkę. Nie było chwili do stracenia
  3. Wielu Polaków czekało. Już dziś wielka radość przy kasie Biedronki, wystarczą 2 zł
  4. Zmiksował buraka z dwoma innymi warzywami. Otrzymał sok o niewiarygodnym działaniu, polecają go nawet lekarze
  5. Dodaj ziemniaki, ale przenigdy nie gotuj rosołu na udkach kurzych. Kucharze ostrzegają
  6. TVN: Zamykają granicę z Polską. Nasz sąsiad nie pozostawia złudzeń

Źródło: kobieta.interia

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł