Kotlety mielone jakich nigdy nie jadłeśpixabay.com/hansbenn

Z jednym dodatkiem są po prostu lepsze. Kotlety mielone, które od razu znikną ze stołu

Kotlety mielone są zazwyczaj ciężkim i bardzo kalorycznym daniem. Poniższa wersja, dzięki obecności jednego dodatku, jest o wiele lżejsza. Co więcej, kotlety smakują tak dobrze, że szybko znikną ze stołu.

Kotlety mielone pojawiają się w menu Polaków wyjątkowo często. Kochamy je za ich wspaniały i bogaty smak, soczystość oraz fakturę, która jest nie do podrobienia. Niestety, dużym problemem jest ogromna kaloryczność, która sprawia, że jeden obiad jest istna bomba tłuszczową. Aby uniknąć tak ciężkiego jedzenia można dodać do kotletów jeden składnik, który zmienia ich oblicze. W dodatku, nadaje im jeszcze lepszego smaku.

Są we wszystkich Lidlach i Biedronkach, codziennie je gotujemy. Media ostrzegają, przekazują alarmujące słowa ekspertów Są we wszystkich Lidlach i Biedronkach, codziennie je gotujemy. Media ostrzegają, przekazują alarmujące słowa ekspertówCzytaj dalej

Kotlety mielone jakich nie jadłaś - sekretny składnik nadaje im wspaniałego smaku i soczystości

Mięso mielone jest oczywiście głównym składnikiem kotletów, choć faktura i smak zależy często od przypraw i dodatków. Najczęstszym dodatkiem, który wiąże wilgoć w kotlecie jest bułka tarta, która nie jest zbyt zdrowa. W poniższej recepturze podmienia się bułkę tartą na płatki owsiane, które są o wiele zdrowsze i smaczniejsze. Ogólna faktura i smak kotletów będą jeszcze lepsze.

Dzisiaj grzeje:

  1. Nie zostawili suchej nitki na Barbarze Kurdej-Szatan i jej mężu. Jak oni wyglądali na ślubie gwiazdorskiej pary?
  2. Media ostrzegają. Jest w każdej Biedronce i Lidlu, niestety większość Polaków zjada je 2 razy dziennie
  3. Kierowco, od tych stacji paliw trzymaj się z dala. UOKiK ujawnił, że "chrzczą" paliwo

Składniki:

  • Mięso mielone z indyka pół kilograma
  • 1 cebula
  • 3 łyżki płatków owsianych instant
  • olej rzepakowy
  • sos sojowy 1 łyżeczka
  • majeranek 1 łyżeczka
  • czosnek 2 ząbki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Płatki zalej wrzątkiem i odstaw pod przykryciem do ostygnięcia.
  2. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Dodaj go do miseczki z sosem sojowym, pieprzem, solą, majerankiem i łyżka oleju.
  3. Cebule obierz i posiekaj w drobną kosteczkę.
  4. Mięso zalej przyprawami, dodaj cebule i odstaw na 2 godziny.
  5. Do mięsa dodaj płatki i dokładnie wszystko wymieszaj.
  6. Formuj z masy kotleciki i smaż na małej ilości tłuszczu, aż z obu stron złapią piękny brązowy kolor.
Biedronka ma komunikat dla wszystkich. Jutro się zacznie, klienci będą przecierać oczyBiedronka ma komunikat dla wszystkich. Jutro się zacznie, klienci będą przecierać oczyCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Prawie każdy z nas musiał płacić. Zapadł przełomowy wyrok, nagle wszystko się zmieni?
  2. Zła wiadomość z Zakopanego, jest coraz gorzej. Wpisali je na listę
  3. Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj obierek z ogórka. Dzięki nim pozbędziesz się bardzo irytującego problemu
  4. Zenek Martyniuk nie wytrzymał. Wszystko przez sugestie dziennikarza, "Facet musi jeść jak facet"
  5. Zobaczyli co Wałęsa zjadł na obiad i wstrzymali oddech. Nagle zamarli, zaczęli alarmować po chwili
  6. Kolejny Polak w Premier League? Pojawiła się wielka szansa dla naszego zawodnika

Źródło: doradcasmaku

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj pyszny i prosty przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł