kotlety mielonepixabay.com/hugok38

5 sprytnych tricków sprawi, że kotlety mielone wyjdą idealne. Korzystają z nich najlepsi szefowie kuchni

Kotlety mielone są jedną z najlepszych i najpopularniejszych propozycji obiadowych. 5 prostych tricków sprawi, że zawsze wyjdą one idealne. Zaskocz bliskich uwielbianym daniem w najlepszej możliwej odsłonie.

Kotlety mielone - któż za nimi nie przepada. Słynne obiadowe danie obok popularnych kotletów schabowych uchodzi za jeden z największych obiadowych klasyków. Co zrobić aby wyszły one idealne? Nie ma nic prostszego, wystarczy skorzystać z 5 tricków najlepszych szefów kuchni.

Nieziemsko pyszna surówka z selera, zrobisz ją w niecałe 5 minut. Ekspresowa porcja witamin zwalczy każde osłabienieNieziemsko pyszna surówka z selera, zrobisz ją w niecałe 5 minut. Ekspresowa porcja witamin zwalczy każde osłabienieCzytaj dalej

5 tricków na idealne kotlety mielone. Korzystają z nich najlepsi szefowie kuchni.

Co zrobić aby kotlety mielone wyszły idealne? Po pierwsze musimy zwracać uwagę na mięso, z którego je robimy. Chociaż w sklepach możemy kupić kilka gatunków mięsa mielonego, to kulinarni eksperci są zdania, że najlepsze wychodzą z mieszanki mięsa wieprzowo - wołowego, Wołowina nadaje im zwięzłość, a wieprzowina soczystość. Nie zapominajmy o przyprawach. Smak kotletów mielonych najlepiej podkęci: majeranek, tymianek, świeża natka pietruszki, koperek i drobno posiekany czosnek. Na co jeszcze należy zwracać uwagę?

Dzisiaj grzeje:

  1. Ogrom ludzi robi źle. Pierogi wrzuca się na wrzątek czy do zimnej wody
  2. Skandal z udziałem Martyniuków. Próbowali ich pogodzić na wizji, wyszło tylko gorzej. Syn Zenka Martyniuka nadal chce wyjechać do słonecznej Hiszpanii
  3. Ekspresowe i nieziemsko pyszne ciasto, na którego punkcie oszalał cały świat. Wszystkie składniki masz pod ręką

Do wyrabianego mięsa mielonego dodaj ok 50 ml wody na (1/2 kg mięsa). Wyrabiaj mięso tak długo, aż zacznie odchodzić od miski i rąk. Im dłużej je wyrabiasz, tym wychodzą bardziej puszyste kotlety. Po wyrobieniu mięsa, koniecznie odstaw je do lodówki na ok. pół godziny. Do kotletów mielonych dodaj też czerstwe pieczywo. Nie powinno ono przekraczać jednak 25% wagi mięsa. Najpierw namocz je w mleku lub w wodzie, a następnie zmiel z mięsem. Sprawi ono, że kotlety mielone będą pulchne i soczyste. Czerstwe pieczywo można zastąpić ziemniakami lub kaszą. Kotlety mielone smaż zawsze na gorącym tłuszczu. Najlepiej postaw na smalec, tłuszcz gęsi, masło klarowane lub olej.

Zdrowszy niż woda spod ogórków kiszonych i sok z kapusty razem wzięte przepis na kapuśniak Kuronia. Prościej i lepiej nie da się ugotowaćZdrowszy niż woda spod ogórków kiszonych i sok z kapusty razem wzięte przepis na kapuśniak Kuronia. Prościej i lepiej nie da się ugotowaćCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Emerytura stażowa z haczykiem nie do przełknięcia. Tysiące Polaków dostałoby tylko 1560 zł
  2. "Wielki ból i smutek". Poważany przez wielu przegrał walkę z chorobą
  3. Już dawno mogłeś mieć COVID-19. Podano 7 objawów, nie tylko utrata smaku
  4. Ujawniono ukryty cel godzin dla seniorów. Powód daje do myślenia
  5. Jest dramatycznie, Kret stracił smak. Węchu też nie ma, zalewają go fale dreszczy i gorączki, bardzo cierpi
  6. Rodziny zapłacą ponad 200 zł, osoby samotne o wiele mniej. Nieodwracalna decyzja już zapadła

Źródło: ofeminin.pl/beszamel.se.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł