Kotlety mielone z cukinią smakują obłędnie.pixabay/silviarita

Nikt im się nie oprze. Uwielbiane kotlety mielone z sezonowym dodatkiem

Kotlety mielone powinny być zawsze soczyste i cudownie rumiane, by zachwycić najbardziej wybrednych smakoszy. Ogromny wpływ na smak potrawy ma oczywiście dobrej jakości mięso, ale pewne dodatki mogą sprawić, że kotlety zyskają cudowny aromat i bajeczna konsystencję. Okazuje się, że niepozorna cukinia świetnie komponuje się z mielonym mięsem.

Kotlety mielone z dodatkiem warzyw są sprytnym sposobem na przemycenie do obiadu jeszcze większej ilości cennych witamin. Popularne warzywo bardzo delikatnie zmienia smak potrawy, za to sprawia, że kotlety są bajecznie soczyste. Potrawę wystarczy jedynie doprawić natką pietruszki i suszonymi ziołami, by stworzyć cudowne danie obiadowe.

Kiszone ogórki wyszły puste w środku lub się popsuły? Babcie przestrzegają przed fatalnymi błędami, mogą zniweczyć wszystkie staraniaKiszone ogórki wyszły puste w środku lub się popsuły? Babcie przestrzegają przed fatalnymi błędami, mogą zniweczyć wszystkie staraniaCzytaj dalej

Kotlety mielone z cukinią są pyszne i soczyste

Kotlety mielone niekiedy warto przyrządzić nieco inaczej niż zwykle. Latem doskonale sprawdzi się dodanie do nich startych na tarce sezonowych warzyw. Właśnie teraz cieszymy się cudowną i niskokaloryczna cukinią. Dzięki niej są jeszcze pyszniejsze i nieco zdrowsze. Autorka przepisu poleca wstępne podsmażenie kotletów, by zyskały cudowny złoty kolor, a następnie dopiekanie ich w piekarniku. Dzięki temu zyskamy pewność, że mięso nie będzie suche i przypalone, a obiad na pewno zachwyci wszystkich.

Dzisiaj grzeje:

  1. Będą zmiany w maturach. Uczniowie mogą się tylko cieszyć, nikt nie spodziewał się podobnego rozwiązania
  2. Doda wparowała do cukierni, miała jedno życzenie. Dostali na nie tylko tydzień czasu
  3. Nawet nie przyjdzie ci do głowy, za co jeszcze wlepią mandat 500 zł. Zapamiętasz na długo

Składniki:

  • 850 g mielonego mięsa (np. szynki wieprzowej czy udźca indyka),
  • 250 g cukinii,
  • cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej + nieco więcej do obtoczenia kotletów,
  • garść natki pietruszki,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • smalec, olej lub masło klarowane do smażenia.

Przygotowanie:

Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec smażenia dodajemy rozdrobiony czosnek. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do cebuli i czosnku i smażymy przez chwilę z posiekaną natką pietruszki i przyprawami. Mięso przepuszczamy przez maszynkę, dorzucając do niego cukinię z patelni, a następnie wkładamy je do większej miski. Dodajemy jajko i bułkę tartą, dokładnie mieszamy i formujemy z masy ok. 10 kotletów. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni. Po chwili wkładamy je do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na kwadrans. Podajemy z ziemniakami i surówką.

Biedronka, Tesco i inne sklepy wystosowały nagłe komunikaty. Dotyczą wszystkich klientówBiedronka, Tesco i inne sklepy wystosowały nagłe komunikaty. Dotyczą wszystkich klientówCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Nagle trafił do szpitala, bliscy współpracownicy proszą o modlitwę. Niespodziewane, tragiczne doniesienia, chodzi o znanego kardynała
  2. Żywioł uderzył w Międzyzdroje. Nie miał litości, służby w akcji
  3. Bardzo przykre informacje o Annie Dymnej, jest ciężko. Trudno jej nawet zrobić ulubione przetwory
  4. Niestety, nad rodziną Grażyny Torbickiej zawisły czarne chmury. Mąż usłyszał, że nic się nie da zrobić
  5. Stary skuteczny trick z liściem laurowym, który przyda się każdemu. Uratował niejedną domową katastrofę
  6. Kontrowersyjne zdjęcie partnerki Przemysława Salety. Zrzuciła wszystkie ubrania i zapozowała na dachu kościoła (FOTO)

Źródło: Kwestia Smaku

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko pyszny i prosty przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł