Kotlety mielonePixnio / licencja: CC 0

Dolej łyżkę podczas wyrabiania kotletów mielonych, wyrosną puszyste i soczyste. Rewolucyjny sposób onieśmiela prostotą

Wiemy, że potraficie przyrządzić kotlety mielone z zamkniętymi oczami. Jednak profesjonalni kucharze mają swoje sztuczki, które mogą przydać się także w codziennym gotowaniu. Zwłaszcza, gdy dotyczą dodania łyżki banalnego produktu, który działa cuda.

Kotlety mielone trafiają na polskie stoły regularnie w wielu wariancjach. Z dzieciństwa oczywiście pamiętamy te najlepsze, robione przez mamę bądź babcię z doskonałej jakości mięsa z wielką miłością. W naszych domach staramy się odtworzyć te wspaniałe wspomnienia najdokładniej jak potrafimy. Pomocne w tym będzie zastosowanie małej sztuczki, którą powinniście byli poznać już dużo wcześniej.

Przykry incydent, seniorka wyproszona ze sklepu spożywczego, kobieta nie kryła łez. Ogromna pomyłka ekspedientkiPrzykry incydent, seniorka wyproszona ze sklepu spożywczego, kobieta nie kryła łez. Ogromna pomyłka ekspedientkiCzytaj dalej

Puszyste kotlety mielone - jeden prosty trick

Podstawą dobrych kotletów mielonych jest rzecz jasna mięso. Marketowe, pakowane w plastik gotowe mięsa nie nadają się do niczego. Znajdziemy tam jedynie antybiotyki, a kotlety będą miały płaski smak. Idealnym rozwiązaniem byłoby mielenie mięsa samodzielnie w domu za pomocą maszynki jak nasze mamy i babcie. Jednak obecnie mało kto ma czas na takie zabiegi. Dlatego my proponujemy udać się do niewielkiego zakładu mięsnego i tam poprosić o zmielenie na miejscu. Gdy mamy już doskonałej jakości mięso, nie pozostaje nic innego, jak zastosować prosty trick, który sprawia, że kotlety stają się puszyste, a zarazem soczyste.

Dzisiaj grzeje:

  1. Do sieci trafiły porażające zdjęcia gwiazdy "M jak miłość". Jest bardzo źle, trudno jej jeść i wykonywać najprostsze czynności
  2. Prawdziwa plaga w dużym polskim mieście. Mieszkańcy i turyści wstrząśnięci. "Silnie uczula"
  3. Pyszna obiadowa surówka z kapusty pekińskiej w zaledwie kilka minut. Zachwyty całej rodziny - gwarantowane

Trickiem, o którym mowa jest dodawanie kilku łyżek bardzo zimnej wody w momencie wyrabiania mięsa. Oczywiście samo wyrabianie powinno trwać co najmniej kilka minut, aby składniki dokładnie się wymieszały. Dodanie zimnej wody sprawia, że masa łatwiej się spulchnia i pięknie wyrasta podczas smażenia. Warto także pamiętać, aby wyrobioną masę wstawić do lodówki na co najmniej 30 min. Cierpliwość w kuchni popłaca, smaki będą idealnie zrównoważone, a kotlety pyszne jak nigdy wcześniej.

Niesamowity dodatek do kawy sprawia, że Małgorzata Rozenek zawsze wygląda olśniewająco. Od niego rozpoczyna każdy dzieńNiesamowity dodatek do kawy sprawia, że Małgorzata Rozenek zawsze wygląda olśniewająco. Od niego rozpoczyna każdy dzieńCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

    1. Niemcy masowo wykupują dwa produkty. Półki w sklepach zaczynają świecić pustkami
    2. Były duże obietnice i deklaracje, zostało rozczarowanie. Nie tylko w Polsce, ale całej Europie spore problemy dosięgną rolników
    3. Gessler wyjawiła sekret idealnego ciasta na pierogi. Tkwi on w braku pewnego składnika
    4. Udka pieczone z kapustą wychodzą delikatne, mięciutkie, smakują jak ambrozja. Przepis jest prześwietny
    5. Sok z kiszonych buraków jest niezwykle cenny dla zdrowia. Niebywałe, na co pomaga
    6. Julia Wróblewska zaprzecza domysłom fanów. Wpis młodej gwiazdy wyjaśnia, z jakim zdrowotnym problemem naprawdę mierzy się na co dzień
    7. Polki i Polacy mają przed sobą fatalną przyszłość? Głodowe emerytury, zatrważające dane wyciekły do internetu

źródło: ofemin

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł