Kotlety mielone upieczone w piekarniku - zdrowa alternatywa dla tradycyjnchpixabay.com/RitaE

Niesamowicie oryginalne kotlety mielone, rozpływają się w ustach. Dzięki pieczeniu w piekarniku

Kotlety mielone wbrew pozorom możemy przygotować na zupełnie inny sposób niż tradycyjnie. Klasycznie smażone kotlety mielone są bardzo tłuste, ponieważ musimy usmażyć je na oleju lub tłuszczu co powoduje, że jemy wyjątkowo niezdrowo. Upieczenie ich w piekarniku pozwala wyeliminować tłuszcz z przepisu i spożywać o wiele zdrowsze danie.

Kotlety mielone z patelni mogą wyjść dość suche, ponieważ ciężko jest oszacować poziom usmażenia. Za twarde i suche mięso odpowiada czas smażenia, ponieważ zebrana wewnątrz woda paruje, pozostawiając jedynie suche składniki. Pieczenie w piekarniku, poza brakiem tłuszczu, ma jeszcze jeden, najważniejszy plus. Kotlety zawsze wyjdą soczyste i rozpływające się w ustach.

Gotujesz zupę pomidorową na rosole z udek z kurczaka? Nie zapominaj o triku naszych babć, nadaje cudownego smakuGotujesz zupę pomidorową na rosole z udek z kurczaka? Nie zapominaj o triku naszych babć, nadaje cudownego smakuCzytaj dalej

Kotlety mielone z piekarnika - nowatorski sposób na tradycyjne danie

Kotlety mielone są smakiem, który jednoznacznie kojarzy nam się z domem rodzinnym. Nasze mamy i babcie przygotowywały je równie często co schabowe, rosół i zupę pomidorową, więc doskonale pamiętamy ich wspaniały smak. Niestety, ich największą wadą była duża zawartość tłuszczu, którą wchłaniały podczas smażenia. Dlatego pokazujemy wam poniżej jak wykonać bardziej dietetyczną wersję kotletów z piekarnika.

Składniki:

  • pół kilograma mięsa wieprzowego mielonego
  • cebula ze szczypiorem
  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • olej
  • 2 łyżeczki czosnku w proszku
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Dzisiaj grzeje: 1. Rafał zamówił na wakacjach w Juracie obiad. Cena na paragonie za placki ziemniaczane poraża

2. 1200 zł dla 55 tys. Polek. Mało kto wie, że po pieniądze wystąpić mogą też mężczyźni

Przygotowanie:

  1. Drobno posiekaj cebulę ze szczypiorkiem i zeszklij ją na oleju.
  2. Do dużej miski włóż mięso, natkę pietruszki, jajko oraz wszystkie przyprawy. Do masy dodaj zeszkloną cebulkę i szczypiorek. Mieszaj masę przez około 10 minut aż wszystko się dokładnie połączy.
  3. Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Wyłóż je na metalową blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.

Podawaj je jak tradycyjne kotlety z tłuczonymi ziemniakami oraz ulubioną surówką. Smacznego.

Najlepsze newsy:

  1. Tarcza antykryzysowa i ograniczenie wolności? Przykre konsekwencje mogą spotkać każdego Polaka, szczególnie pewną grupę zawodową
  2. Zamówił w Juracie placki ziemniaczane. Kwota z paragonu wprawiła go w osłupienie
  3. Truskawki tanieją, ale nie mamy powodów do radości. Słowa eksperta mogą zasmucić
  4. Wysyp fusy z kawy w ogrodzie. Pozbędziesz się bardzo uciążliwych szkodników
  5. Tajemny dodatek do rosołu, który zupełnie odmienia jego smak. Nie chodzi o warzywa ani przyprawy, dodaje go również Ewa Wachowicz
  6. Bardzo złe informacje w sprawie Turnieju Czterech Skoczni. Polacy będą musieli poradzić sobie bez kibiców

Źródło: pikio.pl

Następny artykuł