Kotlety mielone z musztardąPixabay / hansbenn

Dodaj musztardę do kotletów mielonych. Efekt cię mocno zaskoczy, rodzina od razu poprosi o dokładkę

Nie da się ukryć, że kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań w naszej rodzimej kuchni. Nietrudno znaleźć miłośników tej potrawy. Jednak musztarda sprawi, że kotlety mielone będą jeszcze bardziej smakowite. Domownicy nie będą mogli się oprzeć i z pewnością poproszą o dokładkę. Przepis jest niezwykle prosty.

Ciężko znaleźć danie, które bardziej trafiałoby w gusta Polaków. Kotlety mielone bez wątpienia na stałe wpisały się w naszą kulturę. Niektórzy nie mogą sobie wyobrazić nawet tygodnia bez tego mięsnego specjału. Mało kto jednak wiedział, że doprawienie ich musztardą może znacznie wpłynąć na ich smak. Jak je przygotować?

Zdumiewające zastosowanie ogórka. Nie uwierzysz, co nim zastąpiszZdumiewające zastosowanie ogórka. Nie uwierzysz, co nim zastąpiszCzytaj dalej

Kotlety mielone z dodatkiem musztardy zachwycają swoim smakiem

Musztarda to jeden z tych sosów, który idealnie komponuje się z mięsem. Nie jest zatem niczym nadzwyczajnym, że kotlety mielone z ich dodatkiem będą jeszcze bardziej smakowite. Już teraz możesz dowiedzieć się w jaki sposób je przyrządzić. Potrzebne będą następujące składniki:

  • 1,2 kg mięsa mielonego (najlepiej z łopatki wieprzowej)
  • cebula
  • czerstwa kajzerka
  • jajko
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • bułka tarta
  • olej
  • sól i pieprz

Dzisiaj grzeje:

1. Magda Gessler podała przepis na kotlety schabowe. Ich sekret tkwi w nietypowym szczególe
2. Bardzo wielu Polaków otrzyma w przyszłym roku prezent od ZUS. Będą mogli trochę odetchnąć

Musztardowe kotlety mielone są prostsze w wykonaniu niż mogłoby się wydawać

Na samym początku obieramy cebulę i trzemy ją na tarce o małych oczkach. Dodajemy ją do mięsa mielonego i mieszamy. Następnie mieszankę wzbogacamy o namoczoną, wyciśniętą kajzerkę, jajko, musztardę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy tak, aby powstałą jednolita masa. Formujemy kotlety i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Kiedy kotlety mielone zrobią się rumiane, wówczas są już gotowe. Najlepiej będą smakowały z młodymi ziemniakami i mizerią lub buraczkami.

Najlepsze newsy:

  1. Pilny, niespodziewany protest w samym sercu Warszawy. Uczestnicy położyli się na ziemi, tłum ma już dość
  2. Oficjalnie potwierdzili, zamykają plaże. Zaskakująca wiadomości z pewnością zmartwi wielu turystów w Hiszpanii
  3. Wysyp ogromnych grzybów, wszystko przez ostatnie ulewy. Wiemy, gdzie jest ich najwięcej
  4. MZ: sprzedawcy mają nie wpuszczać i wypraszać ze sklepów klientów bez maseczek. Mają wrócić na twarze wszystkich robiących zakupy
  5. Domowy syrop z lipy ma cudowne właściwości. Koniecznie zrób go latem, bo świetnie radzi sobie z przeziębieniem, mamy przepis
  6. Na jaw wyciekły kulisy rozstania Marcina Gortata i Alicji Bachledy-Curuś. Znajomy pary zdradził ich bolesną tajemnicę

Źródło: Beszamel

Następny artykuł