Kotlety mielone po lwowsku Magdy Gessler
pixabay.com

Rewelacyjny przepis na kotlety mielone po lwowsku Magdy Gessler. Zasmakujesz i nigdy innych nie zrobisz

Kotlety mielone są często nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Sycące, smaczne i proste w przygotowaniu. Magda Gessler po raz kolejny zaskakuje.

Kotlety mielone uważane są za kulinarny dorobek Polaków. Jednak Magda Gessler pokazuje, że nie tylko my potrafimy przygotować tę potrawę. Nasi wschodni sąsiedzi wykonują je w trochę inny sposób, jednak jeden składnik jest zaskakujący.

Robert Makłowicz jest zdruzgotany. Nagle nadeszła smutna wiadomośćRobert Makłowicz jest zdruzgotany. Nagle nadeszła smutna wiadomośćCzytaj dalej

Kotlety mielone z Galicji, nowe spojrzenie na tradycję

Wystarczy poczuć zapach dobiegający z kuchni, aby ślinka sama pociekła do ust. Smażenie kotletów mielonych wydziela jedyny w swoim rodzaju aromat, któremu mało kto jest w stanie sie oprzeć. Przepis na tytułowe danie pochodzi z restauracji Magdy Gessler "Lwów" z Chełma, w której wiodą prym i są przez klientów najbardziej lubiane.

Zaskoczeniem może być, że te kotlety nie są z wieprzowiny a z mielonej piersi z kurczaka. Dodaje się do nich ser, aby nabrały pełnię smaku. Do smażenia używa się klarowanego masła, czyli wygotowane masło bez białek i innych zanieczyszczeń obecnych w maśle. Tłuszcz ten dodaje sie również do samej masy mięsnej, aby ugotowane kotlety były bardziej soczyste i wilgotne.

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 600 gramów sera żółtego
  • 2 suche bułki
  • tarta bułka do panierowania
  • 4 żółtka
  • mleko
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • masło klarowane do smażenia

Dzisiaj grzeje: 1. Czy istnieje cenniejszy dla domu produkt niż soda oczyszczona? 10 nieziemskich zastosowań

2. Poruszający wpis Martyny Wojciechowskiej. Pobicie, gwałt i niesamowita podróż kobiety

Przygotowanie:

  1. Zmielone mięso połączyć z serem, namoczonymi w mleku bułkami, żółtkami, masłem klarowanym solą, pieprzem i gałką muszkatołową
  2. Wszystko wymieszać dokładnie aż do połączenia składników oraz uzyskania jednolitej konsystencji
  3. Kotlety uformować, ręce można namoczyć w wodzie lub oleju aby masa nie przyklejała się.
  4. Obtoczyć uformowane kotlety w tartej bułce
  5. Smażyć je na rozgrzanym maśle aż do uzyskania złotego koloru

Podawać można z tradycyjnymi ukraińskimi surówkami oraz tłuczonymi ziemniaczkami. Smacznego!

Najlepsze newsy:

  1. Ból był nie do zniesienia. Okrutna choroba spędzała sen z powiek Ewy Drzyzgi
  2. Syn Olgi Kalickiej trafił do szpitala. Ma wirusa, aktorka przerwała urlop
  3. Jedno z najlepszych ciast bez pieczenia na świecie. Robi się niemal samo, podajemy przepis
  4. Wypijesz najlepszą od 100 lat miksturę z czosnku i miodu i osłupiejesz już po 3 min. Efekty są oszałamiające
  5. 99% ludzi nie rozpozna po żółtku i białku, które jajko jest najzdrowsze. Nr 1, 2 czy 3?
  6. Wiele osób nawet nie wie, że ma chore nerki. Schorzenia, których nie wolno lekceważyć

Źródło: ofemini.pl

Następny artykuł