Kotlety mielone jak ze stołówkiPixabay / congerdesign

Sprytny patent na soczyste kotlety mielone jak z dawnych stołówek szkolnych. Pamiętacie ich smak?

Nie da się ukryć, że kotlety mielone to jedna z ulubionych propozycji obiadowych Polaków. Wiele osób z nostalgią wspomina te serwowane na szkolnych stołówkach. Bez wątpienia potrafiły one zachwycić swoim smakiem. Już teraz możesz przekonać się jak je wykonać we własnej kuchni. Przepis jest zaskakująco prosty i zawiera jeden szczegół, o którym zapomina wiele osób.

Smaki z dawnych lat do dziś potrafią siedzieć w naszej pamięci. Zwłaszcza te, które wywoływały zachwyt w dzieciństwie. Bez wątpienia należą do nich kotlety mielone, które można było zajadać na stołówkach w szkołach. Czegoś takiego nie da się zapomnieć. Jak można je przygotować?

Wstrząsające, właśnie trwają poszukiwania klienta Biedronki. Przed chwilą wywołał ogromny skandalWstrząsające, właśnie trwają poszukiwania klienta Biedronki. Przed chwilą wywołał ogromny skandalCzytaj dalej

Kotlety mielone jak za dawnych lat

Kotlety mielone do złudzenia przypominające te z dziecięcych wspomnień są wyjątkowo proste w przygotowaniu. Niewiele osób zdaje sobie sprawę co należy zrobić, aby były wyjątkowo soczyste. Najpierw jednak musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • jajko
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 3 łyżki płatki owsianych
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
  • olej
  • łyżka masła

Dzisiaj grzeje:

  1. Żałoba, oczy pełne łez, rozpacz, córka Magdy Gessler zmarła w strasznych okolicznościach. Po latach gwiazda TVN wszystko opowiedziała
  2. Już w środę ruszają zapisy, nie odkładaj tego na później. Możesz stracić 300 zł

Przepis na soczyste kotlety mielone zaskakuje prostotą

Kiedy zdobędziemy już wszystkie niezbędne składniki, wówczas możemy rozpocząć przygotowania. Na początku siekamy cebulkę w drobną kostkę, a czosnek wyciskamy. Mięso mielone wzbogacamy o jajko zmieszane ze śmietaną, kaszę manną, płatki owsiane oraz wcześniej posiekaną cebulę i czosnek. Całość dokładnie mieszamy przez 3 minuty tak, aby powstała jednolita masa. Następnie formujemy z niej kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Powinny zarumienić się z obu stron. To jednak nie koniec.

Usmażone kotlety mielone warto ułożyć na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości wody i masła. Dusimy je pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Dzięki temu będą znacznie bardziej soczyste i z pewnością zachwycą swoim smakiem wszystkich domowników. Najlepiej smakują z ziemniakami i buraczkami.

Najlepsze newsy:

  1. Henryk Gołębiewski boi się przerzutów. Niestety, w ostatniej chwili stracił możliwość przebadania się
  2. Chiny zdecydowały? Zmieni się życie milionów ludzi. Świat przeciera oczy i nie wierzy
  3. Obłędna sałatka z ogórków kiszonych. Takiego połączenia prawdopodobnie jeszcze nie jadłeś
  4. Wiele osób popełnia 2 błędy przy robieniu ogórków małosolnych. Wiemy, jak ich łatwo uniknąć
  5. Magda Gessler wbiła się w niemożliwie obcisły strój. Zatkało wszystkich, przesadziła?
  6. Jakub Błaszczykowski przeszedł badania medyczne. Klub wydał pilny komunikat

Źródło: beszamel.se.pl

Następny artykuł