Kotlety mielone będą jeszcze lepsze, jeśli zastosujemy 2 cudowne tricki.wikimedia commons/Mariuszjbie/creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.pl

2 tricki sprawiają, ze kotlety mielone będą idealnie puszyste. Korzystają z nich najlepsi szefowie kuchni

Kotlety mielone mogą stać się przyczyną kulinarnych zachwytów, jeśli odpowiednio je przyrządzimy. Dobrej jakości mięso przyprawione aromatycznymi dodatkami oraz składnikami, które sprawią, że ich konsystencja będzie świetna, niemal zawsze rozpływa się w ustach. By przygotować idealne kotlety mielone, warto znać dwa wspaniałe tricki.

Kotlety mielone pojawiają się na naszych stołach niezwykle często i trudno się temu dziwić - w końcu potrawę na pewno podawały na obiad nasze mamy i babcie. Niektórym smakoszom niezmiennie kojarzą się z letnim obiadem, gdy podamy je z utłuczonymi ziemniakami posypanymi obficie koperkiem, ulubioną surówką oraz kompotem. Istnieje bardzo wiele różnych przepisów na cudowne kotlety mielone, ale bez względu na to, jak je przyrządzamy, warto pamiętać o dwóch cudownych trickach podczas ich przygotowania.

Żywioł uderzył w środku Polski. Jabłonie łamał jak zapałki, w 30 sekund zniszczył prawie wszystko w sadzieŻywioł uderzył w środku Polski. Jabłonie łamał jak zapałki, w 30 sekund zniszczył prawie wszystko w sadzieCzytaj dalej

Kotlety mielone będą idealne dzięki dwóm sztuczkom

Kotlety mielone są tak pyszne dzięki konkretnym dodatkom. Odpowiednie mięso oczywiście ma duże znaczenie, ale umiejętne podkreślenie jego smaku jest prawdziwą sztuką. Najlepsi szefowie kuchni polecają wybrane zioła - najlepiej sprawdzi się świeża i drobno posiekana natka pietruszki, świeży koperek albo suszony majeranek i tymianek. Obowiązkowy jest też oczywiście dodatek cebuli - świeżej lub podsmażonej na maśle. Niektórzy przyprawiają też mielone mięso świeżo posiekanym czosnkiem. Oprócz smaku ważna jest jednak także konsystencja kotletów.

Dzisiaj grzeje:

  1. Nowe obostrzenia w Polsce od dziś. Limity na siłowaniach, w kinach, zakaz targów i obowiązkowe maseczki
  2. Stosujesz sól, czosnek, chrzan i koper kisząc ogórki? Głupi błąd i nie wyjdą dobre
  3. Złe wieści dla seniorów na etacie. Niebawem ty też możesz stracić pracę

Kotlety mielone będą jednocześnie soczyste i lekkie, jeśli podczas wyrabiania do masy dodamy bardzo niepozorny składnik. Już 50 ml bardzo zimnej wody dodanej do 0,5 kg mięsa i mieszanie składników tak długo, aż mięso zacznie odchodzić od miski i rąk, sprawi, że uzyskamy bajecznie puszyste kotlety. Mięso warto też wówczas odstawić do lodówki na pół godziny. Kolejnym trickiem, który sprawia, że potrawa zachwyca konsystencją, jest odpowiednie namaczanie bułki dodawanej do kotletów. Gdy namoczymy ją w mleku i lekko odciśniemy, kotlety mielone staną się niesamowicie delikatne.

Dziadek ugotował rosół według receptury Gessler, efekt? Spróbował i nie wytrzymał, jego komentarz zwala z nógDziadek ugotował rosół według receptury Gessler, efekt? Spróbował i nie wytrzymał, jego komentarz zwala z nógCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Absolutnie nie wyrzucaj obierek z ogórka. Mają nieocenione zastosowanie
  2. Z ostatniej chwili. Poważne zmiany na liście krajów z zakazem lotów do Polski
  3. Na ogórkach kiszonych zobaczyłaś białą pianę? Ważny sygnał dla każdej gospodyni
  4. 1 prosty trick sprawi, że schabowe będą idealnie kruche i soczyste. Korzystają z niego najlepsi kucharze
  5. Zapomnijcie o ogórkach kiszonych. Teraz na stołach rządzą kiszone buraki, symfonia smaku, niezwykłe doznania, nie sposób się im oprzeć
  6. Anna Lewandowska chciała wesprzeć otyłe kobiety. Skończyło się ogromną awanturą (FOTO)

Źródło: ofeminin.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł