Kotlety mielone z kaszą jęczmienną zasmakują nawet mięsożercom.Instagram/ @technik_zywienia_ndg

Kotlety inne niż wszystkie, bo z kaszy. Cudownie chrupiąca i zdrowsza wersja mielonych smakuje nawet mięsożercom

Kotlety mielone wbrew pozorom nie muszą być zrobione z mięsa. Równie pyszne, soczyste i chrupiące są w wersji wegetariańskiej, gdy zrobimy je z warzyw lub kaszy. Naszym zdaniem na szczególne uznanie zasługują bajeczne kotlety mielone z kaszy jęczmiennej.

Kotlety mielone bez dodatku mięsa mogą wydawać się fanaberią, ale zapewniamy, że warto dać im szansę. Jeśli do ich przygotowania wykorzystamy kaszę jęczmienną, masa będzie zwarta i kleista. Dodatkowo z kaszy i warzyw stworzymy o wiele lżejsze danie, które latem sprawdzi się doskonale. Nawet najwięksi mięsożercy są czasem ciekawi wegetariańskich wersji dobrze znanych dań. Wówczas warto podać im złociste i przepyszne kotlety mielone z poniższego przepisu.

Oskarżyli zakażoną gwiazdę TVN o kłamstwo. Nagraniem, na którym je znienawidzone warzywo, zamknęła wszystkim ustaOskarżyli zakażoną gwiazdę TVN o kłamstwo. Nagraniem, na którym je znienawidzone warzywo, zamknęła wszystkim ustaCzytaj dalej

Kotlety mielone z kaszy jęczmiennej zachwycają smakiem

Kotlety mielone z powodzeniem można przyrządzić także z wybranych warzyw strączkowych i kaszy czy też kalafiora. Wśród wielu przepisów króluje popularna kasza jaglana, ale nas szczególnie zaciekawił przepis z dodatkiem niepozornej kaszy jęczmiennej. By przygotować obłędnie pyszne bezmięsne kotlety, wystarczy ugotować kaszę, dodać do niej marchewkę i natkę pietruszki oraz zagęścić masę bułką tartą oraz jajkiem. Dzięki temu na pewno zachowają piękny kształt i usmażą się na piękny złoty kolor. Kotleciki z kaszy przygotowano między innymi na profilu @technik_zywienia_ndg na Instagramie.

Dzisiaj grzeje:

  1. Godzinę temu ministerstwo zdrowia oficjalnie potwierdziło. Wiadomość dla wszystkich Polaków
  2. Stosujesz sól, czosnek, chrzan i koper kisząc ogórki? Głupi błąd i nie wyjdą dobre
  3. Złe wieści dla seniorów na etacie. Niebawem ty też możesz stracić pracę

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej,
  • bułka tarta,
  • 2 marchewki,
  • cebula,
  • pęczek natki pietruszki,
  • jajko,
  • 2 łyżki masła,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a cebulę siekamy w kostkę. Podsmażamy je przez chwilę na rozgrzanym tłuszczu i dodajemy do kaszy razem z natką pietruszki i przyprawami. Do masy wbijamy jajko i zagęszczamy ją bułką tartą. Formujemy niewielkie kotleciki i smażymy je z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.

Babcia Marysia ma 88 lat i robi najpyszniejsze pierogi ruskie. Tomasz w życiu nie jadł lepszych, pokazał krok po kroku jak je robićBabcia Marysia ma 88 lat i robi najpyszniejsze pierogi ruskie. Tomasz w życiu nie jadł lepszych, pokazał krok po kroku jak je robićCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Absolutnie nie wyrzucaj obierek z ogórka. Mają nieocenione zastosowanie
  2. Z ostatniej chwili. Poważne zmiany na liście krajów z zakazem lotów do Polski
  3. Na ogórkach kiszonych zobaczyłaś białą pianę? Ważny sygnał dla każdej gospodyni
  4. 1 prosty trick sprawi, że schabowe będą idealnie kruche i soczyste. Korzystają z niego najlepsi kucharze
  5. Zapomnijcie o ogórkach kiszonych. Teraz na stołach rządzą kiszone buraki, symfonia smaku, niezwykłe doznania, nie sposób się im oprzeć
  6. Anna Lewandowska chciała wesprzeć otyłe kobiety. Skończyło się ogromną awanturą (FOTO)

Źródło: uwielbiam.pl

Następny artykuł