Kotlety pożarskie - hit z dawnych latpixabay.com/silviarita

Były hitem w barach mlecznych, teraz polecają się na obiad. Kotlety pożarskie są klasyką gatunku, uwielbia je kolejne pokolenie

Kotlety pożarskie dawniej były częstym daniem serwowanym w barach mlecznych, z uwagi na prostotę w przygotowaniu oraz niską cenę. Dzisiaj na nowo wracają "na salony" za sprawą młodszego pokolenia, które odkryło ich wspaniały smak. Przepis na owe kotlety jest wyjątkowo prosty.

Kotlety pożarskie swoją genezę mają w Rosji. To z tego kraju wywodzi się pyszne danie, które w Polsce w czasach PRL-u osiągnęło niebywały sukces. Przez pewien czas odeszło w zapomnienie, lecz dzieci ludzi, którzy zajadali się kotletami w barach mlecznych, przywracają je z powrotem do życia.

Ważne ogłoszenie dla wszystkich, którzy jutro chcą zrobić zakupy w Lidlu, Biedronce, Dino, Auchan i innych sklepach. Nie wszyscy mieli świadomość Ważne ogłoszenie dla wszystkich, którzy jutro chcą zrobić zakupy w Lidlu, Biedronce, Dino, Auchan i innych sklepach. Nie wszyscy mieli świadomośćCzytaj dalej

Kotlety pożarskie - dawniej królowały w barach mlecznych, teraz powracają do naszych domów

Kiedyś formowane były na kształt drobiowego udka, teraz wyglądają jak zwyczajne kotlety mielone. Ich nazwa pochodzi od karczmarza o nazwisku Pożarski, który serwował je w swojej knajpie. Poniższy przepis warto wypróbować i przekonać się, jeśli jesteście młodsi, jak jadali wasi rodzice albo dziadkowe.

Składniki:

  • 600 gramów kurczaka
  • 1 kajzerka sucha
  • 1 szklanka mleka
  • pęczek pietruszki
  • łyżka masła
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej

Dzisiaj grzeje:

  1. Żałoba, oczy pełne łez, rozpacz, córka Magdy Gessler zmarła w strasznych okolicznościach. Po latach gwiazda TVN wszystko opowiedziała
  2. Wybory prezydenckie 2020. Czym są wyniki exit poll?

Przygotowanie:

  1. Zmiel lub kup zmielone mięso z dobrego źródła.
  2. Kajzerkę namocz w mleku.
  3. Posiekaj drobno umytą pietruszkę.
  4. Żółtka oddziel od białek.
  5. Masło utrzyj wraz żółtkami na gładką masę.
  6. Do mięsa dodaj masę jajeczną, odciśniętą z mleka kajzerkę, posiekaną pietruszkę, sól oraz pieprz. Wymieszaj masę dokładnie.
  7. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno, następnie delikatnie wymieszaj z masą mięsną.
  8. Uformuj owalne kotleciki i za panieruj w tartej bułce.
  9. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Świetnie smakują z klasycznymi ziemniakami i świeżą surówką z kiszonej kapusty i marchewki. Smacznego.

Najlepsze newsy:

  1. Na pewno przyjrzałeś się swojej karcie wyborczej? Już teraz wiemy, że w jednym mieście część głosów była nieważna
  2. Plaga Bałtyku w Gdyni i Sopocie. Jest decyzja, przykra wiadomość
  3. Żałoba, oczy pełne łez, rozpacz, córka Magdy Gessler zmarła w strasznych okolicznościach. Po latach gwiazda TVN wszystko opowiedziała
  4. Każdy może dzisiaj zrobić sobie niezapomniany sobotni wieczór za monetę 5 zł. Biedronka ogłasza, wszyscy klienci są zachwyceni
  5. Działaj szybko, jeśli na rosole zaczyna pojawiać się biała piana. Inaczej zupa może nadawać się jedynie do wylania
  6. Mariusz Pudzianowski zadziwił wszystkich kibiców w dniu wyborów. Przypomniał Polaka, którego wielbiły tysiące

Źródło: kuchnia.wp.pl

Następny artykuł