Kotlety pożarskie z dodatkowym składnikiem.https://pxhere.com/pl/photo/1289803

Nowa odsłona kotletów pożarskich. Jeden dodatek sprawi, że nigdy nie wrócisz do klasycznego przepisu

Be wątpienia kotlety pożarskie są jedną z najbardziej smakowitych propozycji obiadowych. Okazuje się, że można dodać do nich jeden składnik, który sprawi, że będą jeszcze lepsze. Obok takiego dania nie da się przejść obojętnie. Zachwyci ono nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Kotlety pożarskie swoje korzenie mają już w XIX wieku i wywodzą się z Rosji. Nie zmienia to jednak faktu, że często goszczą one również w naszej rodzimej kuchni. Są łudząco podobne do kotletów mielonych, jednak wyróżniają się mieszanką mielonej cielęciny z dodatkiem siekanego mięsa kurczaka. Jeden składnik w znacznym stopniu wpływa na ich smak. O czym mowa?

Kupowany w Lidlu, Biedronce, Auchan i innych napój wywołuje ogromne zmiany w organizmie. Co się dzieje 60 minut po jego spożyciu?Kupowany w Lidlu, Biedronce, Auchan i innych napój wywołuje ogromne zmiany w organizmie. Co się dzieje 60 minut po jego spożyciu?Czytaj dalej

Kotlety pożarskie z tajemniczym składnikiem

Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że kotlety pożarskie smakują jeszcze lepiej, jeżeli dodamy do nich marchewkę. Nie da się ukryć, że nie jest to najbardziej intuicyjny dodatek do tego dania. Warto jednak go wypróbować, ponieważ smak tak przygotowanych kotletów jest nie do zapomnienia. Jakie produkty będą nam potrzebne?

  • filet z kurczaka
  • 300 g mielonej cielęciny
  • marchewka
  • 3 jajka
  • 30 g masła
  • bułka kajzerka
  • 15 g lubczyku
  • mleko
  • mąka
  • bułka tarta
  • masło klarowane
  • sól i pieprz

Dzisiaj grzeje:

  1. Pilny komunikat Biedronki, natychmiast zwróć lub wyrzuć ich produkt. Polacy nagminnie go kupują, bardzo niepokojąca informacja
  2. Duda w końcu wyjawił, co dla bezdzietnych osób po 26 roku życia. Zadowoleni?

Prosty przepis na wyjątkowo smakowite kotlety pożarskie

Na początku myjemy i oczyszczamy filet z kurczaka. Należy go drobno posiekać i przełożyć do naczynia. Mięso mieszamy ze zmieloną cielęciną. Następnie kajzerkę moczymy w mleku przez ok 15 minut. Odciskamy ją i rozdrobnioną dodajemy do mięsa. Obraną marchew ścieramy na tarce o małych oczkach. Wzbogacamy nią powstałą mieszankę. Żółtko ucieramy z masłem i również dodajemy je do mięsa razem z solą pieprzem i lubczykiem. Całość mieszamy do osiągnięcia jednolitej masy. Na końcu ubijamy z białka jajka pianę z dodatkiem soli. Dodajemy ją do mięsa delikatnie mieszając.

W kolejnym etapie przygotowań na talerzu rozbijamy dwa jajka i je mieszamy. W drugim naczyniu umieszczamy bułkę tartą, a w trzecim mąkę. Z przygotowanej wcześniej masy formujemy kotlety. Obtaczamy je najpierw w mące, później w jajku i finalnie w bułce tartej. Smażymy je z obu stron na złocisty kolor. W tym celu wykorzystujemy rozgrzane masło klarowane. Nie pozostaje nam nic innego niż wykorzystać przepis na kotlety pożarskie w praktyce.

Najlepsze newsy:

  1. Nagranie tańczącej Małgorzaty Trzaskowskiej podbija internet. Widać, że dobrze się bawiła
  2. Dramatyczne sceny w Zielonej Górze. Sprawą zajęła się policja. Tragedia, która nie mieści się w głowie
  3. Lasy Państwowe wprowadziły 4 obostrzenia. Niebywale ważny komunikat dla wszystkich grzybiarzy
  4. Jest sposób, jeszcze zdążysz nieziemsko powiększyć plony pomidorów. Wystarczy je nawozić bajecznie prostymi roztworami
  5. Dodał masło do kawy. Świat oszalał na jej punkcie, zalety wręcz zwalają z nóg
  6. Nie żyje słynny mistrz olimpijski. Zmarł przedwcześnie, osierocił dwójkę dzieci

Źródło: kuchniamagdaleny.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł