Kotlety schabowe będą znacznie lepszeScreen filmu na kanale Grupa NasTroje na YouTube

Smażysz schabowe i tak wyglądają na patelni? Niestety, szykuje się kulinarna katastrofa

Kotlety schabowe wydają się banalnie prostym posiłkiem do przygotowania, lecz prawda jest zupełnie inna. W trakcie gotowania można popełnić wiele błędów, które sprawią, że obiad nie będzie smakował tak dobrze. Jeśli wykładając kotlety na patelnie, widzisz dokładnie taki sam widok jak na zdjęciu powyżej - popełniłeś podstawowy błąd polegający na zbyt niskiej temperaturze patelni.

Kotlety schabowe są tak przyziemną codziennością, że praktycznie nikt nie przykłada do nich zbyt dużej wagi. Okazuje się jednak, że nawet tak prosta i częsta czynność jest znacznie bardziej skomplikowana. Można zaliczyć wpadkę już na samym początku gotowania.

Jeśli twoja patelnia nie jest odpowiednio rozgrzana, wyłożenie mięsa jeszcze bardziej obniży jej temperaturę. Z tego powodu zamiast smażenia, schabowe będą się dusić i nie wyjdą dobre. Kluczem jest wysoka, bardzo gorąca temperatura patelni.

Kotlety schabowe będą znacznie lepsze

Olej musi być dobrze rozgrzany, a materiał patelni musi skumulować tyle energii, aby położenie kawałka mięsa nie zużyło całego zapasu ciepła. Dlatego jeśli kładzie się kotlety i nie słyszy natychmiastowego syku, a spod mięsa nie wydobywają się bąble - zbyt krótko ogrzewałeś patelnie.

Podczas smażenia ważny jest także czas. Zbyt długo, a panierka spali się i mięso w środku będzie suche i niesmaczne. Zbyt krótko, schab nie dosmaży się i będzie surowy. Należy celować w brązowy kolor panierki, zazwyczaj kilka minut z jednej strony wystarcza.

Zaczęło się dziś rano i potrwa aż do soboty. Wypełnisz koszyk za śmieszne kwotyZaczęło się dziś rano i potrwa aż do soboty. Wypełnisz koszyk za śmieszne kwotyCzytaj dalej

Dużym błędem jest również wykorzystanie tego samego oleju do smażenia kilka razy. W trakcie nagrzewania do wysokich temperatur wytwarzają się kancerogenne substancje chemiczne, które kumulują się przy każdym smażeniu. Znacznie zdrowiej i smaczniej jest smażyć na świeżym oleju.

Nie tylko smażenie ma znaczenie

Mięso do kotletów schabowych musi być najlepszej jakości. Schab przerośnięty tłuszczem lub wyglądający na szary nie nadaje się do sporządzania kotletów. Dlatego tak ważne jest posiadanie zaufanego sprzedawcy, który oferuje najlepszą jakość. Wiele informacji można znaleźć także na kanale Grupa NasTroje na YouTube, skąd pochodzi powyższy kadr.

Poszukujesz doskonałych przepisów na kotlety schabowe? Zajrzyj do tego artykułu, z którego dowiesz się jak zrobić je po staropolsku. Tutaj opisujemy przepis Ewy Wachowicz.

Przed smażeniem należy wyjąć wszystkie składniki z lodówki. Doprowadzenie ich do temperatury pokojowej umożliwi równomiernie gotowanie i każdy kawałek mięsa dojdzie w tym samym momencie.

Zanim zapanierujesz rozbite kotlety, dokładnie je osusz. W innym wypadku panierka odpadnie podczas smażenia i obiad nie będzie prezentował się zbyt okazale. Dzięki powyższym poradom zrobisz najlepszy obiad pod słońcem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł