Kotlet schabowy z mięsa mielonego może zachwycić smakiem
youtube/Kulinarna Polska

Schabowe z mięsa mielonego? 1 banalny trick wprowadzi rewolucję do twojej kuchni

Kotlety schabowe królują w naszych kuchniach od lat. Tradycyjne przepisy zalecają użycie dobrej jakości schabu, niekiedy z kością, ale okazuje się, że pyszne kotlety w panierce przygotujemy też z mięsa mielonego. Ta nieco inna wersja znanej potrawy jest równie pyszna, a do tego nieco tańsza.

Kotlety schabowe uwielbiają wszyscy miłośnicy kuchni polskiej. Jemy je nie tylko podczas niedzielnych obiadów i od święta, ale tez na co dzień. Klasyczny przepis na te kotlety można nieco zmodyfikować i zastąpić schab wieprzowym mięsem mielonym. Oczywiście nie zastąpią one tradycyjnego schabowego, ale ich smak na pewno docenią wszyscy miłośnicy chrupiących kotletów usmażonych na złoto.

Przeogromna zmiana z dnia na dzień w Biedronce. Gigantyczne zaskoczenie po wejściu do sklepu gwarantowanePrzeogromna zmiana z dnia na dzień w Biedronce. Gigantyczne zaskoczenie po wejściu do sklepu gwarantowaneCzytaj dalej

Kotlety schabowe z mięsa mielonego mogą zająć wysokie miejsce na liście uwielbianych przez nas kotletów. Są niedrogie i proste w przygotowaniu

Chyba trudno o równie uwielbiane kotlety, co schabowe. Mielone czy panierowane filety z kurczaka również często pojawiają się na naszych stołach, ale to schabowy jest niekwestionowanym królem wśród wszystkich mięsnych dań. Przygotowanie go z mięsa mielonego może wydawać się nieco dziwnym pomysłem, a dla niektórych może nawet kulinarnym bluźnierstwem, lecz zapewniamy, że warto wypróbować poniższy przepis.

Dzisiaj grzeje:

  1. Niesamowicie szybko namnażają się grzyby w polskich lasach. Już sypnęło borowikami, cudownie
  2. Mandat z fotoradaru coraz częstszy, jednak niektórzy potrafią się od niego wymigać. Sposób nr 4 jest najprostszy

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki,
  • sól i pieprz,
  • jajko rozmącone z 2 łyżkami wody,
  • mąka,
  • bułka tarta.

Przygotowanie:

  1. Mięso przekładamy do dużej miski, dodajemy 50 ml wody, doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Wyrabiamy masę przez 2-4 minuty.
  3. Następnie czas na dosłowne rzucanie mięsem. Masę wyjmujemy z miski i energicznie wrzucamy ją do miski. Dzięki temu pozbędziemy się z niej zbędnego powietrza. W efekcie masa będzie bardziej zbita niż w kotletach mielonych.
  4. Formujemy z mięsa kulki wielkości kurzego jajka, a potem spłaszczamy ją, by powstały kotlety o grubości ok. 1,5 cm.
  5. W dwóch oddzielnych miskach przygotowujemy rozmącone jajko, a w drugiej mąkę lub bułkę tartą.
  6. Panierujemy kotlety w jajku i mące lub bułce tartej.
  7. Smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
  8. Podajemy z ziemniakami i surówką lub jarzynką.

Przepis możemy dowolnie modyfikować, dodając do niego ulubione przyprawy, takie jak majeranek, czosnek czy natkę pietruszki. Będą wówczas znacznie różnić się od tradycyjnych schabowych, ale czasem warto poeksperymentować w kuchni.

Najlepsze newsy:

  1. Dziś w kościołach odczytany zostanie list. Jego treść oburza nie tylko ateistów
  2. "Rząd zostawił branżę turystyczną samej sobie". Mocne słowa, Rafał Trzaskowski nie ma litości
  3. Każda kasa w Biedronce skrywa cenną tajemnicę znaną nielicznym. Jej odkrycie jest mocno wartościowe
  4. Cudowne, Polacy produkują bajecznie pyszną kiełbasę ze ślimaków. Cena niestety zwala z nóg
  5. Deski do krojenia mają ukrytą funkcję, nieznaną niemal nikomu. Jest bardzo cenna
  6. Jedna z największych gwiazd sportu kończy karierę. Tej decyzji nie spodziewał się nikt

Źródło: beszamel.se.pl

Następny artykuł