Kotlety schabowe i częsty błądWikipedia / MOs810 / CC BY-SA 3.0

Smażysz czasem kotlety schabowe? Wytknęli Polakom, co robią źle. 1 błąd psuje wszystko

Wyborne kotlety schabowe niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Warto jednak wiedzieć jakiego błędu lepiej unikać. Popełnia go notorycznie wielu Polaków. Każdy kto czasami smaży kotlety schabowe powinien zdawać sobie z tego sprawę.

Kotlety schabowe są jednym ze szlagierów naszej rodzimej kuchni. Ich smak jest niezapomnianym przeżyciem, które przyprawia o zachwyt. Okazuje się, że często popełniamy błąd, który może wszystko popsuć. Jak możemy go uniknąć?

Najprostszy przepis na chleb z garnka, wymieszaj i piecz. Jeśli narodowa kwarantanna nastanie, nie będziesz musiał iść do piekarniNajprostszy przepis na chleb z garnka, wymieszaj i piecz. Jeśli narodowa kwarantanna nastanie, nie będziesz musiał iść do piekarniCzytaj dalej

Kotlety schabowe - kulinarna klasyka

Nie da się ukryć, że kotlety schabowe należą do kultowych potraw, która często gości na stołach Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie tygodnia bez tego smakołyku. Nie od dziś wiadomo, że najlepiej smakują kotlety schabowa własnej roboty.

Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym w jaki sposób kotlety schabowe przygotowuje Jakub Kuroń. Mistrz kulinariów zdeklasował swoim przepisem wielu innych kucharzy. Tym razem przyjrzymy się uchybieniu, które często zdarza się podczas przygotowywania klasycznych kotletów.

Kotlety schabowe są nie lada rarytasem, jednak tak jak w przypadku innych dań, niezwykle istotne jest skrupulatne podchodzenie do przygotowań. W związku z tym powinniśmy wystrzegać się przeróżnych błędów. Dziś skupimy się na jednym z nich.

Często smażąc kotlety schabowe z naszej patelni na potęgę tryska tłuszcz. Nie da się ukryć, że coś takiego może kompletnie obrzydzić gotowanie i zakończyć kulinarną klapą. Samo sprzątanie i poparzenia olejem nie są w takiej sytuacji jedynym problemem.

Dzisiaj grzeje:

  1. Na początku gotowania wrzucasz suche, połamane liście laurowe? Tracisz nie tylko ich niesamowite właściwości, ale i psujesz smak potraw
  2. Jest decyzja o odwołaniu, niestety. Czarny scenariusz podczas pandemii się sprawdza, tłumy turystów będą zawiedzione
  3. Zaledwie 5 minut i 5 prostych składników dzieli cię od stworzenia rewelacyjnego ciasta, które pokochasz ty i twoja rodzina

Pryskający olej - jak tego uniknąć?

Okazuje się, że tryskający na około tłuszcz, może sprawić, że nasze kotlety schabowe się przypalą. Każdy smakosz wolałby uniknąć tak ponurego scenariusza. Na szczęście istnieją skuteczne sposoby na uniknięcie tego rozczarowania.

Podstawową zasadą podczas smażenia jest robienie tego na absolutnie suchej patelni. Nie powinna znajdować się na niej ani kropla wody. W tym celu możemy wysypać na naszą patelnię sól, a następnie wylać olej. Po podgrzaniu woda nie powinna już stanowić problemu. Co jeszcze możemy zrobić?

Ocet, tak samo jak sól, posiada właściwości higroskopijne. W związku z tym wystarczy nasączyć nim ręcznik papierowy i przetrzeć patelnię. Rozgrzany olej nie powinien tryskać. Jednak każdy powinien pamiętać, o jeszcze jednej ważnej wskazówce.

Smażąc kotlety schabowe nie można zapomnieć o starannym osuszeniu mięsa. Oczywiście nie da się jej pozbyć w 100%, jednak za pomocą ręczników papierowych możemy znacząco zminimalizować ewentualne szkody.

Boli cię czasem głowa? Wypij sok z ogórka, efektem będziesz wniebowziętyBoli cię czasem głowa? Wypij sok z ogórka, efektem będziesz wniebowziętyCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Fatalne wiadomości dot. salonów kosmetycznych i fryzjerskich. Niektóre z nich muszą zostać zamknięte od zaraz
  2. Straty są ogromne, ale ubezpieczeń nie będzie. Znamy ostateczne stanowisko resortu rolnictwa
  3. Katarzyna Dowbor pokazała banalnie proste i pyszne danie z ziemniaków. Na sam widok cieknie ślinka
  4. Kotlety a'la pizza są lepsze niż schabowe i mielone razem wzięte. Znajomi będą błagać o przepis, a rodzina o dokładkę
  5. Polacy powinni uczyć się od Gessler robić placki ziemniaczane? Jej przepis jest oszałamiający
  6. Niepokojący wzrost liczby zgonów w Polsce. Lekarze ostrzegają: koronawirus to nie jedyny powód
  7. Uwaga, oszuści podszywają się pod Pocztę Polską. Można stracić ogromne pieniądze

Źródło: Haps

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł