Kotlet schabowy usmażony we właściwy sposób zachwyci swoim smakiem
youtube/ Środa Gotuje

Wiele osób zapomina o 1 kluczowej zasadzie podczas smażenia schabowych. Przez to kotlety są bardzo dalekie od ideału

Kotlety schabowe królują w naszej kuchni od lat. Smażymy je z kostką lub bez niej, panierujemy zwykle w bułce tartej i wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię. Odpowiednia technika smażenia jest jednak równie ważna, co trzymanie się przepisu i wykorzystanie składników wysokiej jakości. Wyjaśniamy, co sprawia, że kotlety schabowe są jednocześnie soczyste i chrupiące. Wystarczy pamiętać o jednej prostej zasadzie podczas smażenia, by schabowe były idealne.

Kotlety schabowe po prostu muszą być odpowiednio przyrządzone. Każdy wielbiciel kuchni polskiej wie, jak powinny smakować te kotlety. Już po pierwszym kęsie potrawy wiadomo, czy kucharz, który je przygotował "zna się na rzeczy", czy też dopiero raczkuje, jeśli chodzi o przygotowanie tego dania. Przepis na te kotlety nie jest zbyt trudny, wystarczy tylko nieco rozbić mięso, delikatnie przyprawić je solą i pieprzem, opanierować w bułce tartej i smażyć na piękny złoty kolor. Oczywiście ogromne znaczenie ma wybór schabu dobrej jakości, ale technika smażenia odgrywa równie ważną rolę w tym przepisie.

Dzisiaj spektakularny powrót do Biedronki absolutnie kultowego towaru. Wszyscy czekali i jest, cudowna wiadomośćDzisiaj spektakularny powrót do Biedronki absolutnie kultowego towaru. Wszyscy czekali i jest, cudowna wiadomośćCzytaj dalej

Kotlety schabowe usmażone we właściwy sposób smakują najlepiej. Polecamy jeden prosty trik, o którym warto pamiętać podczas smażenia

Kotlety schabowe goszczą na naszych stołach dość często, bo chociaż nie są one najzdrowszym sposobem na przyrządzanie mięsa, po prostu kochamy ich smak i trudno nam ich sobie odmówić. Rumiane i chrupiące kotlety doskonale smakują z utłuczonymi ziemniakami i młodą zasmażaną kapustą, dlatego wiosną na pewno przyrządzimy je co najmniej kilka razy. By jednak cieszyć się pełnią jego smaku, warto wiedzieć, jak odpowiednio go usmażyć.

Dzisiaj grzeje:

    1. W Polsce już sypie grzybami. Podajemy miejscowości, w których mnożą się na potęgę i można już zbierać
    2. Zamówiła jedzenie z KFC i się przeraziła. Zapowiedziała już przejście na wegetarianizm

Każdy łasuch odróżni schabowe przyrządzone jak u mamy od tych, które przygotował początkujący kucharz. Idealny kotlet nie może być suchy, więc zbyt długie smażenie na wolnym ogniu nie wchodzi w grę, a przy tym soczysty, ale oczywiście w żadnym wypadku niedosmażony. Chrupiąca panierka kotleta to jednak zasługa nie tylko bułki tartej, która rumieni się na tłuszczu, ale też tego, na czym smażymy kotlety.

Jak się okazuje wrzucanie opanierowanych kotletów na rozgrzany tłuszcz roślinny czy masło nie jest dobrym pomysłem. Smak schabowego najlepiej podkreśli krótkie smażenie go na smalcu. W tym celu rozgrzejmy na patelni sporą ilość smalcu i smażmy na niej kotlety jedynie po 2 minuty z każdej strony. Zapewniamy, że taki sposób smażenia zapewnia gwarantuje doznania smakowe na najwyższym poziomie.

Najlepsze newsy:

  1. Policja rozpyliła gaz pieprzowy w twarz małej dziewczynki. Wszystko się nagrało i obiegło internet, do dramatycznej sytuacji doszło w Stanach Zjednoczonych
  2. Nawet 500 zł mandatu. Polacy muszą bardzo się pilnować na długi weekend
  3. Przeogromna zmiana z dnia na dzień w Biedronce. Gigantyczne zaskoczenie po wejściu do sklepu gwarantowane
  4. Schabowe z mięsa mielonego? 1 banalny trick wprowadzi rewolucję do twojej kuchni
  5. Piorunująco szybka metoda na placki ziemniaczane, bez uciążliwego tarcia tarką. Istnieje bajecznie prosty, lepszy sposób
  6. Borussia Dortmund - Hertha Berlin. Łukasz Piszczek górą w polskim meczu Bundesligi, zadecydowała jedna bramka (WIDEO)

Źródło: wideo.wp.pl

Następny artykuł