Kotlety schabowepxhere / licencja: CC 0

Błąd popełniany niemal przez wszystkich, wystarczy chwila nieuwagi. Przez niego kotlety schabowe wychodzą suche i twarde

Kotlety schabowe to klasyka wśród propozycji w naszym polskim menu. To jedna z najczęściej pojawiających się potraw w naszych domach. Choć należą do prostych dań, wystarczy chwila nieuwagi, żeby kotlety nie wyszły takie, jakie chcemy.

Kotlety schabowe to już klasyka. Podawane w restauracjach w różnoraki sposób skradają serca przyjezdnych z całego świata. To jedno z tych dań, które kojarzy się z prawdziwym, polskim obiadem. Krąży wiele przepisów na te idealne schabowe, ale jedna rzecz pozostaje niezmienna. Bez przestrzegania tej zasady nasze kotlety mogą wyjść twarde i suche.

Wiśniewski, by przetrwać, jadł codziennie placki ziemniaczane. Porażające wyznanie padło w kontekście protestów ludzi z branży kulturyWiśniewski, by przetrwać, jadł codziennie placki ziemniaczane. Porażające wyznanie padło w kontekście protestów ludzi z branży kulturyCzytaj dalej

Kotlety schabowe - kilka słów o ukochanej potrawie

Kotlety schabowe to nic innego jak kawałki schabu przyrządzone w pysznej panierce. Mogą przypominać formą oraz smakiem sznycel wiedeński. W kuchni polskiej to prawdziwa klasyka.

Historia kotletów schabowych sięga już XIX wieku i zdaje się, że ich czasy świetności nadal trwają. To flagowa, polska potrawa, którą znajdziemy w większości knajp. Podawany z kapustą zasmażaną, mizerią czy buraczkami, tworzy idealną propozycję na pyszny i syty obiad.

Najprościej mówiąc, kotlety schabowe to po prostu cienko rozbite plastry mięsa, które obtaczamy w jajku oraz bułce tartej, a następnie smażymy. Choć przepis brzmi banalnie i nie jest ciężki do wykonania, wiele osób przyznaje, że nie umie zrobić dobrych kotletów. Do najczęstszych kłopotów należy kurczenie się kotletów, brak soczystości czy miękkości.

Wszystko o idealnych schabowych

Dla wielu ten obiad kojarzy się z domem, rodzinnymi niedzielami i po prostu kuchnią najbliższych. Choć jest kilka podstawowych kroków przy robieniu schabowych, trzeba przyznać, że u każdego smakują inaczej.

Przede wszystkim chodzi nam o kruchość. Cienką, ale chrupiącą panierkę, która będzie przylegać do kotleta, a nie od niego odpadać. Panierka to bardzo ważny element, bo to ona tworzy smak. Dla wielu, ta wysmażona na smalcu daje jedyny, właściwy smak, którego nie da się podrobić.

Dzisiaj grzeje:

  1. Najprostszy przepis na chleb z garnka, wymieszaj i piecz. Jeśli narodowa kwarantanna nastanie, nie będziesz musiał iść do piekarni
  2. Robert Makłowicz podzielił się z fanami fantastyczną wiadomością. Wielu fanów na pewno nawet się nie domyślało
  3. Wypij jedną łyżkę tuż przed śniadaniem, a po paru dniach zobaczysz pierwsze efekty. NIe tylko podnosi odporność, wpływa też na figurę

Bezcenna wartość dobrego schabu

Podstawą dobrych schabowych jest przede wszystkim mięso dobrej jakości. Najlepiej wybierać wieprzowinę z polskich ras zachowawczych, a nie tę zwykłą z marketów. Do wieprzowiny polskich raz zachowawczych należą: świnki złotnickie białe, świnki złotnickie pstre oraz świnka puławska, najprostsza do zdobycia. Dobrej jakości mięso poznamy również po kolorze. Będzie ono miało intensywny różowo-czerwony kolor, a nie będzie blade.

Warto pamiętać, że to właśnie od mięsa złej jakości odpada panierka. Poznamy po tym kotlety nastrzykiwane chemią, które stara nam się za wszelką cenę sprzedawać w marketach.

Wskazówki na najlepsze schabowe

Jeśli mamy już mięso dobrej jakości, zaopatrujemy się w jajka z wolnego wybiegu, bułkę tartą, sól oraz pieprz. Kluczową kwestią, która decyduje o smaku kotletów jest temperatura mięsa. Schab powinien być w temperaturze pokojowej, a nie świeżo wyciągnięty z lodówki.

Plastry powinny mieć do dwóch centymetrów. Rozkładamy je na desce, przykrywamy folią spożywczą i dokładnie tłuczemy na cienkie kotlety. Posypujemy solą, pieprzem, a następnie odstawiamy na 10 minut.

W jednym naczyniu przygotowujemy bułkę tartą, a w drugim rozmącone jajka. Panierujemy kotlety w następującej kolejności: bułka tarta, jajko, bułka tarta. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną smalcu lub oleju i smażymy po 2 minuty z każdej strony.

Idealne schabowe gotowe, a podanie ich na zimno będzie równie rewelacyjnym pomysłem. Na kanapce sprawdzi się idealnie.

Łatwo zepsuć smak najlepszych gołąbków 1 złą decyzją. Nawet pyszny farsz ich nie uratuje, chodzi o kapustęŁatwo zepsuć smak najlepszych gołąbków 1 złą decyzją. Nawet pyszny farsz ich nie uratuje, chodzi o kapustęCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Rząd w ostatniej chwili zmienił decyzję. Wiemy które dzieci pójdą w poniedziałek do szkoły
  2. Straty są ogromne, ale ubezpieczeń nie będzie. Znamy ostateczne stanowisko resortu rolnictwa
  3. Chrupiąca i niezwykle aromatyczna surówka z czerwonej kapusty i cukinii. Lekko orientalnego smaku dodają jej ciekawe dodatki
  4. Boli cię czasem głowa? Wypij sok z ogórka, efektem będziesz wniebowzięty
  5. Jajka w zupełnie innym wydaniu, czyli po szkocku. Zaskakujące połączenie smaków, banalne w przygotowaniu
  6. Lekarz wyjawił, co czeka Polaków w najbliższym czasie. "To nie jest sianie paniki"
  7. Regularne sygnały z pobliskiej galaktyki docierają do Ziemi. Jedna z teorii mówi, że mogą to być kosmici

Źródło: jastrzabpost.pl

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł