Kotlety schaboweyoutube / kanał: Kulinarne przygody / kadr z filmu

Zadziwiające, domowe kotlety schabowe w wykonaniu Magdy Gessler. Niepowtarzalny, cudowny przepis, sekret tkwi w marynacie

Kotlety schabowe najsłynniejszej, polskiej restauratorki podbiją wasze podniebienia. Magda Gessler stosuje jedną sztuczkę, która wynosi smak kotletów na kolejny poziom. Schabowe dzięki niej są kruche, a zarazem niezwykle soczyste. Sprawdźcie zresztą sami.

Kotlety schabowe na polskim stole niezmiennie cieszą się ogromną popularnością. Pozornie proste danie może sprawiać jednak sporo problemów niedoświadczonemu kucharzowi. Magda Gessler zdradziła, co robi, by za każdym razem wychodziły równie znakomite. Marynata, którą stosuje okazała się być strzałem w dziesiątkę. Smak kotletów schabowych staje się jeszcze lepszy. Metoda jest naprawdę prosta, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania.

Smutne, niech się pani trzyma pani Kasiu. Wlewy trwały 6 miesięcy, teraz Dowbor jest na specjalnej diecieSmutne, niech się pani trzyma pani Kasiu. Wlewy trwały 6 miesięcy, teraz Dowbor jest na specjalnej diecieCzytaj dalej

Kotlety schabowe według Magdy Gessler - samo dobro

Przygotowanie kotletów według wytycznych Magdy Gessler nie jest niczym skomplikowanym. Najważniejszym punktem przepisu jest marynata, która działa cuda w całym daniu. W jej skład wchodzą jedynie mleko oraz cebula, czyli najbardziej podstawowe składniki, które każdy z nas ma w swojej kuchni. Magda jest zwolenniczką dużych kotletów, a jak mawia, najlepszy kotlet to taki, który zajmuje cały talerz. Poniżej znajduje się przepis, dzięki któremu przygotujecie je w domu. Jeśli chcecie zobaczyć podobną wariację na temat koletów zachęcamy zajrzeć na kanał Kulinarne przygody na platformie Youtube.

Potrzebujesz:

  • pół kilograma dobrej jakości schabu
  • szklanka mleka
  • 2 cebule średniej wielkości
  • jajko
  • mąka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz do smaku
  • smalec

Dzisiaj grzeje:

  1. Od soboty zamknięte kina i siłownie, maseczki obowiązkowe na ulicy. To już pewne, ogromne zmiany dla wielu Polaków
  2. Przewidujemy ekstremalny szturm na Biedronkę. Wszystko przez 12+12, tłumy przy kasach są niemal pewne
  3. Drogie owoce? Nie w Lidlu, sieć sprzedaje je nawet 80 proc. taniej. Jeżyny i borówki to nie wszystko co kupisz za grosze

Ze schabu wycinamy równej grubości kotlety, a następnie rozbijamy je bardzo cienko. Musimy zrobić to z wyczuciem, ponieważ nie chcemy, aby kotlety nam się przerwały. Jeśli widzimy na kotletach żyłki - warto je przeciąć małym nożykiem, dzięki temu nie będą zwijały się na patelni i zachowają estetyczny kształt. Cebulę kroimy w plastry. Kotlety przekładamy do wysokiego naczynia, zasypujemy je cebulą oraz zalewamy mlekiem. Kotlety w marynacie wstawiamy do lodówki gdzie powinni stać około 3 godziny. Po tym czasie kotlety wyjmujemy i osuszamy przy pomocy ręcznika kuchennego. Solimy i pieprzymy z obu stron. Kotlety panierujemy w mące, jajku oraz bułce tartej - jeśli lubimy większą ilość panierki, dwie ostatnie czynności możemy powtórzyć. Opanierowane kotlety smażymy na rozgrzanym smalcu, aż będą pięknie złociste.

Gotowe kotlety układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy je od razu, najlepiej w towarzystwie tłuczonych ziemniaków oraz tradycyjnej mizerii. Rodzina będzie z całą pewnością zachwycona doskonale znanym daniem w nowej odsłonie. Smacznego.

Przed chwilą Biedronka wydała nagły komunikat. Sieć ostrzega wszystkich klientówPrzed chwilą Biedronka wydała nagły komunikat. Sieć ostrzega wszystkich klientówCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. 11-latek prowokował niedźwiedzie w mini-zoo. Został przez nie zabity na oczach koleżanek
  2. Stało się, Szumowski zapowiedział poważne zmiany. Polaków czekają spore utrudnienia na wakacjach
  3. Najlepsze na świecie ogórki kiszone bez zbędnych ceregieli. Świetny przepis babć na idealną chrupkość
  4. Nigdy nie łącz ogórka z 1 składnikiem. Skutki są gorsze, niż może nam się wydawać
  5. Przepiękna 20-letnia córka Macieja Stuhra wygląda jak wykapany tata. Niewiarygodne gdzie mieszka, widok kuchni jest niesamowity
  6. Anna Lewandowska zdradziła swój sekret na udane śniadanie. Rewelacyjny, prosty i zdrowy przepis, pokocha go każda Polka

Źródło: kuchniabazylii

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko pyszny i prosty przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł