Kotlety schaboweyoutube / kanał: Ugotowany / kadr z filmu

Idealny kotlet schabowy, z kością czy bez? Eksperci nie mają żadnych wątpliwości

Kotlety schabowe są naszym narodowym dobrem. Dlatego raz na zawsze trzeba rozstrzygnąć, jakie osiągnąć optymalny efekt. Eksperci sprawdzili wszystkie możliwości i są pewno swoich racji. Rozstrzygamy odwiecznie wątpliwości.

Co dom to inne kotlety schabowe. Podstawowy przepis być może nie wydaje się być szczególnie skomplikowany. Jednak po wejściu w niuanse zauważymy jak wiele zmiennych wpływa na ich ostateczny kształt. Dlatego warto być uważnym na każdym etapie i dzięki temu jadać kotlety schabowe niczym z najlepszej restauracji.

Niestety, otrzymała najgorszą diagnozę - złośliwy nowotwór, zrezygnowała z leczenia i wycięła zdrową część ciała. Przez chorobę zdecydowała się na zdumiewającą dietęNiestety, otrzymała najgorszą diagnozę - złośliwy nowotwór, zrezygnowała z leczenia i wycięła zdrową część ciała. Przez chorobę zdecydowała się na zdumiewającą dietęCzytaj dalej

Kotlety schabowe - co z tą kością?

Bardzo ważnym elementem kotletów schabowych jest panierka. Wiele osób uważa, że wystarcza jedynie bułka tarta oraz jajka, jednak nie wolno zapominać o innym, bardzo istotnym składniku jakim jest mąka. To właśnie obtoczenie najpierw w niej kotletów sprawia, że są pięknie złociste, a nie nieprzyjemnie ciemne. Eksperci, którzy sprawdzili wszelkie techniki są także zgodni, że aby otrzymać apetycznie bąble na powierzchni należy smażyć kotlety na jak największej ilości oleju. Niektórzy wlewają na patelnie nawet litr płynu. Batalia o kotlety trwa od dawna i największą kością niezgody jest właśnie rzeczona kość w schabie. Są tacy, dla których żadna inna wersja polskiego dania nie ma racji bytu. Rzeczywistość jest jednak nieco bardziej skomplikowane.

Dzisiaj grzeje:

  1. Z rozpędu płuczesz mięso pod kranem? Konsekwencje mogą być opłakane, ludzie masowo popełniają tragiczny błąd
  2. Od 1 września matki mogą liczyć na dodatkowe pieniądze. Żeby się załapać, musisz się pospieszyć
  3. Przenigdy nie wkładaj 3 rzeczy do zmywarki. Skutki mogą być koszmarne

Na samym początku musimy pamiętać, że kość zawsze będzie grubsza niż mięso na kotlecie. Tym samym równomiernie umieszczenie go na patelni i usmażenie są utrudnione. Kotlet z kością może wyjść rumiany z jednej strony, a pól surowy z drugiej. Równie istotna jest kwestia soczystości. Przy kości mięso jest mniej wysmażone, przez co gdy nie chcemy podać do stołu surowego mięsa - smażymy kotlety dłużej niż powinniśmy. W efekcie istnieje ryzyko, że będą zwyczajnie suche. Zwolennicy kości w schabie są zdania, że kość dodaje smaku. Jednak to również zdaje się być jedynie powtarzanym często mitem. Smak w kościach tkwi przede wszystkim w szpiku, który nie ma bezpośredniego kontaktu z mięsem w trakcie smażenia. Gotowanie bulionów na kościach trwa nawet kilka, kilkanaście godzin - bez porównania więcej niż te kilka minut smażenia kotleta schabowego na patelni.

Prosta, ale obłędnie pyszna surówka z pora, nie ma nic lepszego do obiadu, same witaminyProsta, ale obłędnie pyszna surówka z pora, nie ma nic lepszego do obiadu, same witaminyCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. 142 zł na rękę więcej, cięcie urlopów i nowe odszkodowania. Idą zmiany w Kodeksie pracy
  2. Jest oficjalne potwierdzenie. Uczniowie renomowanego liceum natychmiast rozpoczną zdalne nauczanie
  3. Surówka z kalafiora bijąca rekordy popularności, nie musisz go nawet gotować, smak mówi sam za siebie
  4. Ponad 90% Polaków popełnia 1 karygodny błąd podczas robienia mizerii. Gdy poznasz banalny trik, nigdy więcej go nie powtórzysz
  5. Poszła w ślady znanej mamy? Wiemy, co robi córka Ewy Wachowicz, jej decyzja może zaskoczyć
  6. TVN pilnie alarmuje. Żywioł uderzy w Polskę, ostrzeżenia 1. stopnia

Źródło: kukbuk

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł