Kotlety schabowe jakich dawno nie jadłeśfacebook.com/kulinarna brać

Były hitem PRL-u, mówiło się na nie "oszukane schabowe". Kotlety z mortadeli do dziś mają swoich wiernych fanów, którzy chętnie do nich wracają

Kotlety schabowe dzisiaj przygotowywane są głównie jedynie ze schabu. Za czasów PRL-u ludzie nie mieli tak dobrego dostępu do świeżego mięsa, więc posiłkowano się zamiennikami. Pamiętasz smak panierowanej i smażonej mortadeli?

Kotlety schabowe z tłuczonymi ziemniaczkami i mizerią są dzisiaj niekwestionowanym królem polskiej kuchni. Podawane są w praktycznie każdym domu co niedzielę, a przez wielu jedzone nawet znacznie częściej. Kiedyś jednak mięso było na kartki, a miesięczny przydział nie pozwalał na tak częste jedzenie kotletów co w obecnych czasach. Posiłkowano się wtedy substytutami, a jeden z nich dotąd ma całe mnóstwo fanów.

Smutek, Kożuchowska nieuleczalnie chora. Smutek, Kożuchowska nieuleczalnie chora. "Muszę uważać co jem", choroba dotyka 5% kobietCzytaj dalej

Kotlety schabowe z twojego dzieciństwa

Prawdziwy schabowy ze schabu był często zarezerwowany dla bogatych obywateli. W tamtych czasach mięso było wyjątkowo drogie i nie każdy mógł sobie na niego pozwolić, więc takie kotlety można było znaleźć głównie w ekskluzywnych restauracjach. Gospodynie domowe i bary mleczne musiały obejść się smakiem. Aby zaradzić na deficyt produktów spożywczych, zmyślne kucharki postanowiły wykorzystać do zrobienia uwielbianego dania wędlinę, która wszędzie była łatwo dostępna.

Dzisiaj grzeje:

  1. Nie było żadnej nadziei, dawali jej 2 lata życia. Rozpoczęła kurację sokiem z popularnego warzywa, dziś czuje się znakomicie
  2. Kolejny skandal w Watykanie. Afera goni aferę. Na placu tłumy turystów, a za murami rozpusta
  3. Nie żyją, Lasy Państwowe wydały komunikat ostrzegawczy. Podczas grzybobrania uważaj

Mortadela wywodzi się z Włoch, a dokładniej z regionu Bolonii. Choć obecnie w Polsce nie jest zbyt często jedzona, w tamtym kraju ciągle cieszy się niesłabnącą popularnością. Wykonana jest z bardzo drobno zmielonej wieprzowiny z dodatkiem pieprzu, tłuszczu i pistacji. Dzięki niskiej cenie tego produktu Polacy mogli sobie na nią pozwolić znacznie częściej niż na schab.

Młodzi wolą jeść zwykłe kotlety, jednak starsi czasem ulegają sentymentowi i ponownie wracają do panierowanej mortadeli. Tradycyjnie podawana była wraz z ziemniakami i zasmażana kapustką. Dzisiaj takie połączenie dalej ma swoich fanów. Jeśli jesteś jednym z nich, daj znać w komentarzu czy dalej lubisz takie "schabowe".

Zamiast z cukrem, przez 2 lata pił kawę z solą. Dodawał do niej jeszcze 1 kontrowersyjny składnik, efekty porażająZamiast z cukrem, przez 2 lata pił kawę z solą. Dodawał do niej jeszcze 1 kontrowersyjny składnik, efekty porażająCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. 2 mln emerytów czternastej emerytury po prostu nie dostanie. W ustawie jest haczyk, mało kto wie
  2. Anna Przybylska zmagała się nie tylko z rakiem. Po latach smutna prawda wyszła na jaw
  3. Niebywałe delicje, najlepsza surówka z buraków, którą zrobisz w 5 minut. Domownicy oniemieją z zachwytu
  4. Obłędne gołąbki z przepisu Magdy Gessler. Farsz skrywa sekretny składnik
  5. Pamiętacie Mariolkę z Kiepskich? Wygląda teraz jak rasowa modelka. Ekipa serialu miała nietypowe zdanie o scenach z jedzeniem
  6. Ogromna zmiana w opłacaniu składek. ZUS wprowadza rewolucję

Źródło: kuchnia.wp.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł