Kotlety schabowefacebook.com/wygrywam

5 niezawodnych sposobów na niebiańsko pyszne kotlety schabowe, których pozazdrości ci nawet szef kuchni. Palce lizać

Klasyk jakim są kotlety schabowe od lat rozbudza nasz apetyt. Stworzenie ich w sposób mistrzowski wcale nie jest tajemną sztuką. Wystarczy zastosować 5 prostych tricków, które zawsze działają.

Kotlety schabowe bez wątpienia od dawno goszczą w twoim domu. Pozornie proste danie wymaga jednak nieco wiedzy i uwagi, jednak przy odpowiednim pokierowaniu nie będzie to stanowiło żadnego problemu. Wystarczy zastosować 5 banalnych tricków, które sprawią, ze zawsze wykonasz je w sposób mistrzowski.

Otworzył mięso kupione w Lidlu i uderzył go okropny odór. Spojrzał na zawartość i z miejsca zamarłOtworzył mięso kupione w Lidlu i uderzył go okropny odór. Spojrzał na zawartość i z miejsca zamarłCzytaj dalej

Kotlety schabowe - przygodę zaczynamy od mięsa

Nie możemy mówić o dobrym "schaboszczaku" bez najważniejszego składnika. Dobry schab to absolutna podstawa. Pierwszą rzeczą na jaką warto zwrócił uwagę jest kolor. Nie chcemy mięsa bladego, a pięknie różowe o intensywnym odcieniu.

Piękny kolor nie oznacza jednak zupełnego braku nierówności. Dobry schab powinien mieć nieco tłuszczu, będącego nośnikiem smaku oraz ścięgien. Warto unikać mięsa z marketów na rzecz mniejszych sklepów mięsnych, gdzie znajdziemy produkty najwyższej jakości.

Kolejnym ważnym aspektem przygotowania kotletów schabowych jest temperatura mięsa. Mięso przed rozbiciem i usmażeniem powinno poleżakować w temperaturze pokojowej co najmniej 30 min. Bez tego kroku wyjdzie suche i twarde.

Dzisiaj grzeje:

  1. Wyjął 500 zł i zapłacił za kiełbasę. Kasjerka wydała 490 zł reszty, spojrzała na banknot i zbladła, afera w sklepie spożywczym
  2. Coś podobnego, prawda o Jarosławie Kaczyńskim wyszła na jaw. Mało kto ją zna. Wszystko się działo podczas rodzinnych wycieczek poza miasto
  3. Jasiek Kuron ma najlepszy patent na kultowego Coleslawa. Robi go z dwóch rodzajów kapusty

Każdy krok ma znaczenie

Rozbijanie mięsa jest kluczowe dla efektu końcowego. Grube plastry nie przejdą smakiem i mogą pozostać surowe w środku, a zbyt cienkie będą się rwały i jednym wyczuwalnym smakiem będzie panierka.

Kotlety najlepiej rozbijać pod folią, wtedy minimalizujemy możliwość przerwania ich i nierównomiernego rozbicia. Nie należy używać do rozbijania zbyt wiele siły, lepiej delikatnie stukać, na bieżąco kontrolując grubość mięsa.

Po rozbiciu przechodzimy do panierowania. Najczęstszym i najbardziej opłakanym w skutkach błędem jest panierowanie wilgotnego mięsa. Mięso powinno być całkowicie osuszone, zanim zaczniemy obkładać je jajkiem i bułką tartą. W przeciwnym razie panierka nie będzie trzymać się mięsa i odpadnie w trakcie smażenia.

Smażenie kotletów - kropka nad "i"

Już przy położeniu mięsa na patelnie może czekać na nas pierwsza pułapka. Pamiętajmy, aby tłuszcz na patelni był zawsze dobrze rozgrzany. Tylko wtedy panierka będzie pięknie zarumieniona, a kotlety nie będą obciekać tłuszczem.

Równie istotny jest czas smażenia mięsa. Nie powinniśmy trzymać go na patelni zbyt długo. Przy dobrze rozbitym mięsie w zupełności powinny wystarczyć 2-3 minuty z każdej strony. W przeciwnym razie mięso straci wiele wody i w niczym nie będzie przypinać smakowitego kąska, na który miałeś ochotę.

Przy zastosowaniu wyżej wymienionych tricków z całą pewnością staniesz się mistrzem kotletów schabowych i zachwycisz całą rodzinę.

Sok z ogórków kiszonych w ciągu 7 dni uporał się z bardzo wstydliwym problemem. Cierpi na niego 25% ludzkościSok z ogórków kiszonych w ciągu 7 dni uporał się z bardzo wstydliwym problemem. Cierpi na niego 25% ludzkościCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Na miejscu ratownicy, strażacy i wozy bojowe, służby szukają ludzi. Katastrofa w dużym polskim mieście
  2. Stawki będą niższe, pieniądze dopiero w przyszłym roku. Poznaliśmy kwoty dopłat
  3. Działa jak antybiotyk, a wszystkie składniki do jego zrobienia masz pod ręką. Piorunujące działanie syropu z czosnku
  4. W końcu wszyscy go poznali. Wypłyną przepis na uwielbianą panierkę do kurczaków z KFC
  5. Cała rodzina poprosi o dokładkę. Obłędne placki ziemniaczane a’la pizza nie mają sobie równych
  6. Nowe odkrycie dotyczące koronawirusa. Naukowcy podali, co łagodzi przebieg choroby COVID-19
  7. Miliony urządzeń z systemem Android przestaną być bezpieczne. Wszystko przez wygasłe certyfikaty

Źródło: gotowanie.onet

Zapraszamy na naszego Instagrama

Następny artykuł