Kotlety schabowe jakich jeszcze nie jadłeśfacebook.com/Piwnica-Na-Pietrze

Schabowe wyszły twarde jak podeszwa? Znamy sposób, byś już nigdy nie powtórzyła porażki. Eksperci mają niezawodne tricki, które zawsze się sprawdzają

Kotlety schabowe są sztuką, którą prawdziwie opanowało tylko niewielu. Jeśli twoje kotlety wychodzą twarde jak podeszwa, mamy na to radę. Wskazujemy eksperckie porady, które rozwiążą wszystkie problemy.

Kotlety schabowe są czołowym polskim daniem. Z pozoru jeden z najprostszych możliwych posiłków - to w końcu tylko mięso w panierce smażone na tłuszczu. Niestety, rzeczywistość jest zgoła odmienna i nawet doświadczeni kucharze mają problemy z odpowiednim zrobieniem doskonałych schabowych. Jeśli za każdym razem mięso jest suche, łykowate i twarde, a panierka odpada niechcąc trzymać się mięsa - mamy rozwiązanie. W poniższym poradniku zamieściliśmy wszystkie najważniejsze aspekty przyrządzania tego klasycznego już kotleta.

Córka Skrzyneckiej jest nieziemsko piękna, Kasia pochwaliła się zdjęciem z luksusowych wakacji. Celebrytka znana jest ze swojej spektakularnej diety i przemianyCórka Skrzyneckiej jest nieziemsko piękna, Kasia pochwaliła się zdjęciem z luksusowych wakacji. Celebrytka znana jest ze swojej spektakularnej diety i przemianyCzytaj dalej

Kotlety schabowe staną się czysta przyjemnością - nigdy więcej odpadającej panierki i twardego mięsa

Podając je na uroczystym obiedzie musimy liczyć się z tym, że każdy będzie bardzo krytycznie wobec niego podchodził. Trzeba pamiętać, że idealne przygotowanie schabowego nie wydaje się skomplikowane, jest jednak bardzo dużo rzeczy, które można zniszczyć. Zdecydowanie najważniejsza jest jakość mięsa, które jeśli będzie poślednie, zwyczajnie zepsuje całą pracę jaka włożona została w gotowanie. Warto zakupić mięso z kością, która nada mu więcej smaku oraz soczystości.

Dzisiaj grzeje:

  1. Okrzyknięto ją najpiękniejszą babcią świata, jej figura i twarz zachwycają. Sekret urody emerytki tkwi w odpowiednim żywieniu i peelingach
  2. Jeszcze niedawno był wart 20 zł. Teraz za jeden wyjątkowy banknot dostaniesz kilka tys. złotych

Przygotowania warto rozpocząć już dzień wcześniej. Aby mięso zachowało swoją soczystość i delikatność, należy dokładnie je zamarynować. Całość jest bardzo prosta i wymaga jedynie dwóch składników nie licząc mięsa. Włóż do miski plastry schabu, zalej je mlekiem i dodaj cebule pokrojona w piórka. Mleko zmiękczy mięso, a cebula odda swój smak, który, mimo że ledwie wyczuwalny w finalnym daniu, daje bardzo dużo.

Następnie warto poświęcić uwagę na odpowiednie wytłuczenie mięsa. Każdy kotlet trzeba dokładnie obić, aby zmiękczyć twarde włókna mięsa. Doskonale do tego sprawdza się tłuczek metalowy, który jest nie tylko wytrzymalszy i cięższy od drewnianego, lecz jest także o wiele łatwiejszy w utrzymaniu czystości (która przy pracy z mięsem ma ogromne znaczenie).

Panierowanie musi być poprzedzone dokładnym wysuszeniem powierzchni mięsa. Inaczej panierka odklei się i kotlet nie wyjdzie. Aby bułka tarta łatwiej przylegała, mięso należy obtoczyć najpierw w mące, następnie jajku, a na samym końcu w bułce tartej.

Wielki finał robienia schabowych, czyli smażenie, również trzeba wykonać odpowiednie. Jeśli bardzo zależy nam na smaku, do smażenia trzeba użyć smalcu. Olej roślinny jest neutralny w smaku, więc schabowy nie będzie dodatkowo przesycony wspaniałym aromatem.

Ekipa przez lata milczała jak zaklęta, ale wyszło na jaw. Ciemna strona Kuchennych Rewolucji, dramat ludzi, którzy zaufali restauratorceEkipa przez lata milczała jak zaklęta, ale wyszło na jaw. Ciemna strona Kuchennych Rewolucji, dramat ludzi, którzy zaufali restauratorceCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Szefowa ZUS z tragiczną informacją. Uścińska ostrzega, choć dla wielu już za późno na ostrzeżenie
  2. Media obiegła smutna wiadomość. Nie żyje znany polski dziennikarz, prowadził kultowy program w TVP
  3. Masowo popełniamy 5 błędów w pieczeniu ciast, dlatego nie wychodzą albo pojawia się zakalec. Każdy z nas zrobił choć jedną rzecz z listy
  4. A miało być tak pięknie. Klienci Biedronki są wściekli, padły mocne słowa
  5. Mówią o niej "surówka antystresowa", wszystko z 1 powodu. Niesamowicie soczysta i smaczna, wygrywa prostotą wykonania
  6. Wielka ewakuacja w dużym polskim mieście. Życie mieszkańców zagrożone. Straszne

Źródło: przepisy.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł