Kotlety schabowe z mięsa mielonegopixabay.com/congerdesign

Trick rodem z PRL-u. Kotlety schabowe można zrobić z mięsa mielonego, znamy przepis

Brzmi jak coś niemożliwego, a jednak to prawda. Kotlety schabowe można zrobić z mięsa mielonego. Trick pochodzi z czasów PRL-u, gdy dostanie schabu graniczyło z cudem. Nasi rodacy doskonale poradzili sobie z tą sytuacją i do zrobienia kotletów schabowych używali mięso mielone. Podajemy przepis na nietypową wersję słynnych kotletów schabowych.

Kotlety schabowe znają i kochają wszyscy miłośnicy kuchni polskiej. Jemy je nie tylko podczas niedzielnych obiadów i od święta, ale tez na co dzień. Klasyczny przepis na te kotlety można nieco zmodyfikować i zastąpić schab wieprzowym mięsem mielonym. Oczywiście nie zastąpią one tradycyjnego schabowego, ale ich smak na pewno docenią wszyscy miłośnicy chrupiących kotletów usmażonych na złoto. Sprytny trick sięga czasów PRL-u. Być może siegały po niego nasze mamy i babcie.

Ekipa przez lata milczała jak zaklęta, ale wyszło na jaw. Ciemna strona Kuchennych Rewolucji, dramat ludzi, którzy zaufali restauratorceEkipa przez lata milczała jak zaklęta, ale wyszło na jaw. Ciemna strona Kuchennych Rewolucji, dramat ludzi, którzy zaufali restauratorceCzytaj dalej

Kotlety schabowe w oszczędnej wersji. Zrobimy je z mięsa mielonego

Kotlety schabowe z mięsa mielonego? Brzmi dziwnie. Czy to w ogóle możliwe? Okazuje się, że wiele osób korzysta z tego przepisu i bardzo go sobie chwali. Jest to nieco oszukane schabowe. Wykorzystamy do niego mięso mielone, które jest stosunkowo tanie i usmażymy je w chrupiącej, złocistej panierce. Podajemy przepis na niezwykłe kotlety schabowe - z mięsa mielonego.

Dzisiaj grzeje:

  1. Kupiła bezdomnemu kawę i bajgla, gdy wychodziła, wcisnął jej do ręki kawałek papieru. Wtedy prawda wyszła na jaw
  2. Jechał jak wariat. Chcieli go ukarać, a skończyło się eskortą do szpitala
  3. Niezwykle smutne wieści o uwielbianej aktorce "Świata według Kiepskich". A jeszcze niedawno opowiadała o nowej diecie i ulubionych pierogach

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko rozmącone z 2 łyżkami wody
  • mąka
  • bułka tarta

Jak to zrobić?

Mielone mięso musimy przełożyć do miski, dodać 50 ml wody i doprawić do smaku solą i pieprzem. Następniem, przez ok. 2-4 minuty wyrabiamy mięso, zawijając brzegi do środka.
Powstałą mięsną masę musimy kilka razy wyjąć z miski i z wysokości 50 cm rzucić z powrotem o miski. Dzięki temu, pozbędziemy się zbędnego powietrza, które mogło się dostać do masy mięsnej.
Masę dzielimy na kilka porcji wielkości kurzego jajka. Z każdej z nich formuujemy kulkę, a następnie rozpłaszczyć ją na okrągły placek grubości 1,5 cm. W oddzielnych miskach przygotowujemy rozmącone jajko oraz mąkę i tartą bułkę. Kotlety panierujemy kolejno w mące, jajku i jeszcze raz w mące lub tartej bułce. Smażymy je na rozgrzanym tłuszczu, aż panierka uzyska złoty kolor. Smacznego ;)

Sokowi z kapusty przypisuje się cudowne właściwości. Prawdziwa witaminowa bomba, już po 2 dniach widać niesamowite efektySokowi z kapusty przypisuje się cudowne właściwości. Prawdziwa witaminowa bomba, już po 2 dniach widać niesamowite efektyCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Ważne zmiany w rentach i emeryturach. Uważaj na jedną kwotę, inaczej świadczenia mogą być zmniejszone lub zawieszone
  2. GIS planuje zaostrzenie ważnego zakazu. Może wejść w życie już wkrótce, o co chodzi?
  3. Wszyscy chcą mieć 1 produkt z Biedronki. Ruszył już nawet czarny rynek, porażające wiadomości
  4. Małżeństwo odpakowało mięso z Biedronki i odkryło skandaliczną rzecz. Ludzie natychmiast zaczęli udostępniać nagranie
  5. Sprawdzili, które uwielbiane przez Polaków grzyby są najzdrowsze. Wyniki mogą zaskoczyć nawet zapalonego grzybiarza
  6. Polski rząd nagle wydał "pomarańczową listę". Jest długa

Źródłó: beszamel.se.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł