Kotlet schabowy będzie smakować bajecznie, gdy zastosujemy skuteczne triki.wikimediacommons/Dmitry Dzema/(CC BY-SA 4.0)

Cudowne, najlepsze kotlety schabowe pod słońcem. Staną się rodzinną legendą dzięki kilku zmyślnym trikom

Kotlety schabowe smakują najlepiej, gdy są przyrządzone właściwie. Chociaż przepis nie jest skomplikowany, łatwo popełnić kilka błędów, które sprawią, że potrawa będzie daleka od ideału. Nasz mamy i babcie od lat stosują nie każdemu znane sposoby, dzięki którym kotlety są jednocześnie chrupiące i soczyste. Dzielimy się sposobami na obłędnie pyszne schabowe.

Kotlety schabowe znają niemal wszyscy, bo trudno o bardziej tradycyjny obiad nie tylko od święta, ale też na co dzień. Chrupiące kotlety podane z ziemniakami i świeżą surówką mają wielu fanów wśród smakoszy, bo zwykle miło kojarzą się z domową kuchnią. Przepis na ukochane kotlety nie jest oczywiście skomplikowany, ale tak kultowe dania mają to do siebie, że nieznajomość wypracowanych przez lata sposobów na idealne kotlety może skutkować skutkować kulinarną wpadką. Wystarczy jednak poznać kilka sprytnych trików, by przyrządzić najpyszniejsze kotlety na świecie.

Przecież kupowaliśmy je codziennie w Biedronce i Lidlu, po prostu ręce opadają. Nie do pomyślenia, jak wiele towarów ostatnio wycofano z obrotuPrzecież kupowaliśmy je codziennie w Biedronce i Lidlu, po prostu ręce opadają. Nie do pomyślenia, jak wiele towarów ostatnio wycofano z obrotuCzytaj dalej

Kotlety schabowe zachwycą na nowo, jeśli zastosujemy magiczne triki. Dzięki nim już nigdy nie przyrządzicie ich w inny sposób

Kotlety schabowe nie są trudne w przygotowaniu - ot wystarczy rozbić mięso, obtoczyć je w jajku i bułce tartej, a potem usmażyć na piękny złoty kolor. Tak jak w przypadku wielu tradycyjnych dań warto jednak pamiętać o kilku zasadach, by potrawa zyskała wyjątkowy smak. Wiele razy pisaliśmy o odpowiedniej technice przyrządzania mięsa i o tym, jak ważny jest wybór odpowiedniego tłuszczu do smażenia kotletów. Dzisiaj zdradzamy być może nieznane triki, które sprawią, że schabowe będą rozpływać się w ustach.

Dzisiaj grzeje:

  1. Ze łzami w oczach wystawił astronomiczny paragon klientowi. Głos załamał się pracownikowi restauracji widząc sumę na rachunku
  2. PKW właśnie podało dane dotyczące frekwencji. Liczby robią ogromne wrażenie

Okazuje się, że kotlety schabowe nie muszą być zawsze rozbite tłuczkiem, bo mięso można też po prostu pokroić na nieco cieńsze plastry. Następnie kluczowa okazuje się obtoczenie kotletów w mące, zanim jeszcze zanurzymy je w jajku. Dzięki temu panierka na pewno nie odpadnie od schabowych, co pozwoli nam otrzymać bajecznie chrupką skorupkę. Gdy już obtoczymy schabowe w bułce tartej, wrzućmy je na gorący tłuszcz jak najszybciej, żeby nic z panierki nie żdążyło odpaść, następnie smażmy kotlety na średnim ogniu. W efekcie pięknie się zrumienią, zminimalizujemy ryzyko przypalenia i zyskamy pewność, że mięso nie będzie surowe, a jedynie odpowiednio soczyste.

Najlepsze newsy:

  1. Rekordowa frekwencja wyborcza. PKW właśnie przekazało informacje
  2. Pokazał paragon z Malborka. Nawet nie jadł obiadu, trudno nie tracić nerwów widząc kwotę
  3. Uwielbiana surówka z KFC jest wyjątkowo prosta do zrobienia w domu. Najważniejszym składnikiem jest kapusta
  4. Starła rzodkiewkę i ogórka, a potem dodała ostateczny składnik. Wyszła nieziemsko pyszna surówka, wygrywa prostotą
  5. Ukąsił cię komar? Wypróbuj niezawodny sposób naszych babć, pieczenie i swędzenie zniknie w mig
  6. Piłkarze Legii Warszawa nie mogli przestać świętować. W pewnej chwili zaśpiewali hit, który zna każdy Polak (Wideo)

Źródła: smaker.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł