Kotlet schabowyWikipedia / autor: Silar / licencja CC 3.0

Placki ziemniaczane u Gessler kosztują 65 zł. Za schabowe też kosmiczna cena, mamy przepis, rozpływają się w ustach

Kotlety schabowe w kultowej restauracji "U Fukiera" kosztują naprawdę słono. Dość powiedzieć, że lokalu Magdy Gessler nawet za placki ziemniaczane zapłacimy 65 zł. Całe szczęście, kotlety według restauratorki możemy zrobić także w swoim domu. Najlepszy przepis pod słońcem.

Kotlety schabowe z restauracji Magdy Gessler "U Fukiera" należą do najbardziej znanych dań na kulinarnej mapie Warszawy. Słynna restauratorka podaje bowiem kotlety, które onieśmielają rozmiarem. Według Magdy, jeśli kotlet jest mały - to równie dobrze mogłoby go nie być. Za taką przyjemność musimy jednak słono zapłacić. Ceny w lokalu są wyjątkowo wysokie, a placki ziemniaczane za 65 zł to tylko wierzchołek góry lodowej.

Kwota emerytury Jolanty Kwaśniewskiej zdumiewa. Nauczyła Polaków jeść bezęKwota emerytury Jolanty Kwaśniewskiej zdumiewa. Nauczyła Polaków jeść bezęCzytaj dalej

Ile zapłacimy za kotlety schabowe u Magdy Gessler?

Horrendalne ceny zaczynają się w już na stronie z przystawkami. Jeśli mamy ochotę rozpocząć posiłek do tatara musimy przygotować się na wydatek nawet 38 zł. Słynne placki ziemniaczane za 65 złoty przyniosą nam niezwykłe doznania smakowe, podawane są bowiem z kawiorem, łososiem i kwaśną śmietaną. Po takiej uczcie może nas najść ochota na zupę. I tu także ceny nie należą do najniższych. Miseczka rosołu gotowane na bazie kilku mięs kosztuje aż 27 złotych, inne zupy również oscylują w tych kwotach. Fani ryb zapłacą za sandacza z pieca 78 zł, jednak najdroższy tej sekcji jest jesiotr, który podobnie jak placki podawany jest w towarzystwie kawioru za 99 zł za porcję. Poczciwy kotlet schabowy niewiele różni się ceną od frykasów z kawiorem, kosztuje on bowiem 62 zł. Obiad w takiej cenie nie dla każdego się dostępny. Z takim przeciwnościami możemy poradzić sobie w prosty sposób. Wystarczy wypróbować przepis Magdy Gessler i za kwotę z karty meny zrobić obiad dla całej wielkiej rodziny.

Dzisiaj grzeje:

  1. Śpiesz się, tylko dziś w Biedronce hitowa akcja. Tak niskich cen jeszcze nie było
  2. ZUS przygotował prezent dla emerytów, chociaż wielu o nim nie pamięta. Możesz zyskać dużo więcej pieniędzy

Potrzebujesz:

  • 5 plastrów schabu
  • 400 ml mleka
  • 1 duża, biała cebula
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • sól, pieprz
  • smalec

Kotlety należy rozbić bardzo cienko. Warto pamiętać, aby rozbijać je przez folię, aby mięso nie pryskało na boki i nie rwało się. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Do większego pojemnika wkładamy plastry schaby, cebulę i całość zalewamy mlekiem. Schab w marynacie wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, bądź co najmniej na kilka godzin. Po tym czasie wyjmujemy schab, pozbywamy się nadmiaru płynu, a następnie solimy i pieprzymy według preferencji. Kotlety obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy koniecznie na mocno rozgrzanym smalcu, aż będą przyjemnie złociste. Podajemy gorące z ulubionymi dodatkami.

Nie do pomyślenia, Polaków zamurowało. Komunikat meteorologów nie mieści się w głowie, oszałamiające doniesienia dla grzybiarzyNie do pomyślenia, Polaków zamurowało. Komunikat meteorologów nie mieści się w głowie, oszałamiające doniesienia dla grzybiarzyCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Świetne wieści dla seniorów. Uprawnionych do pobierania wyższych emerytur będzie znacznie więcej
  2. Wielki protest w Warszawie. Domagają się wyjawienia prawdy o koronawirusie, grożą, że powstrzymają rząd
  3. Niewybaczalne błędy podczas pieczenia ciasta drożdżowego. Przez nie ciasto nie rośnie
  4. Niesamowicie soczyste kotlety schabowe po amerykańsku. Sekretem jest nietypowa marynata
  5. Rodowicz narzeka, że nie stać jej na wakacje i nowe ubrania. Ma 3000 m2 lasu, nie może zrezygnować z diety pudełkowej
  6. Mieli nadzieję do końca, niestety. Nie żyje, czarny scenariusz się spełnił

Źródło: ufukiera, kulinarneprzeboje

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł