Kotlety schabowe nie mają szans z panierowaną kanią.Instagram/@mateusz_damps13/

Cudowny przepis na rozpływające się w ustach kanie w majonezowej panierce. Nawet schabowe nie mają z nimi szans

Kotlety schabowe są niewątpliwie jedną z najulubieńszych potraw wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Nawet zatwardziali mięsożercy doceniają walory smakowe panierowanych kani, które właśnie pojawiają się w lasach. Grzyby będą jeszcze pyszniejsze, kiedy obtoczymy je dodatkowo w majonezie.

Kotlety schabowe pojawiają się na naszych stołach tak często, że czasem warto skusić się na coś, co godnie je zastąpi. W lasach, ale czasem także na bazarach, bez problemu znajdziemy teraz ogromne kapelusze kani, które wśród smakoszy i grzybiarzy uchodzą za niesamowity przysmak. Mięsiste i soczyste kanie smakują najlepiej, gdy obsmażymy je w panierce. Mało osób wie jednak, że doskonale pasuje do nich majonez.

Nie żyje, ale zostawił sekretny przepis na ogórki kiszone. Pod żadnym pozorem nie dodawaj 3 popularnych składnikówNie żyje, ale zostawił sekretny przepis na ogórki kiszone. Pod żadnym pozorem nie dodawaj 3 popularnych składnikówCzytaj dalej

Kotlety schabowe przegrają starcie z grzybami w majonezowej panierce

Kotlety schabowe zachwycają wtedy, kiedy mięso jest cudownie soczyste i miękkie, a chrupiąca panierka doskonale z nim kontrastuje. Warto pamiętać, że jesienią mięsny smak umami znajdziemy także w grzybach, dlatego mięsne dania z powodzeniem zastąpią popularne smażone kanie. Grzyby są tak aromatyczne, że zazwyczaj jedynie lekko je solimy i obtaczamy w bułce tartej, ale czasem warto skusić się na dodanie do nich majonezu. Doskonały przepis zamieścił na swoim profilu na Instagramie @mateusz_damps13.

Dzisiaj grzeje:

  1. Kwota emerytury Jolanty Kwaśniewskiej zdumiewa. Nauczyła Polaków jeść bezę
  2. Tomasz Komenda zostanie ojcem. Zdradził płeć i imię dziecka

Składniki:

  • kanie,
  • 2 jajka,
  • czubata łyżka majonezu,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Jajka rozmącamy i dodajemy do nich majonez i sól. Wszystko mieszamy, aż składniki dokładnie się połączą. Obtaczamy w nich grzyby, a następnie panierujemy w bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron, by nabrały cudownego złotego koloru. Możemy podawać je tak jak kotlety schabowe - z ziemniakami i surówką.

Blokady na Atlantyku, fatalne prognozy. Zima w Polsce ma być inna niż zwykle, dobrze dla owoców?Blokady na Atlantyku, fatalne prognozy. Zima w Polsce ma być inna niż zwykle, dobrze dla owoców?Czytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Rząd będzie majstrował przy przepisach związanych z wymiarem czasu pracy. Zmiany niedługo
  2. Cejrowski wywołał prawdziwą burzę komentarzy . Podróżnik mówi, na kim powinny zostać przetestowane szczepionki
  3. 5 ujawniających wszystko, porażających i wstydliwych zdjęć Gessler obiega sieć. Bez doczepów i makijażu wygląda zupełnie inaczej
  4. Fatalnie, uważajcie. Serków topionych, jogurtów i napojów kupowanych przez wszystkich w Lidlu, Biedronce i innych lepiej unikaj całkowicie
  5. Nie do pomyślenia, Polaków zamurowało. Komunikat meteorologów nie mieści się w głowie, oszałamiające doniesienia dla grzybiarzy
  6. Chcą zmienić zasady zakazu. Będzie jeszcze trudniej, znamy szczegóły

Źródło: Instagram/@mateusz_damps13/

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł