kotlety schabowe i klasyczny przepisPixabay / webandi

Bajeczny przepis na kotlety schabowe po staropolsku. Każdy będzie błagał o dokładkę

Nie da się ukryć, że kotlety schabowe są absolutnym szlagierem w naszej rodzimej kuchni. W wielu domach przygotowuje się je odrobinę inaczej, jednak receptura na kotlety schabowe w staropolskim wydaniu nie ma sobie równych. Mięso wyjdzie obłędnie za sprawą mlecznej marynaty.

Wyborne kotlety schabowe niejednokrotnie wywoływały u nas szybsze bicie serca. Taki specjał z pewnością może liczyć na zainteresowanie smakoszy, zwłaszcza jeżeli przygotujemy go w staropolskiej odsłonie. Zrobione według tego przepisu momentalnie znikają z talerzy.

Kotlety schabowe jeszcze nigdy nie były tak pyszne

Kotlety schabowe można przygotować na rozmaite sposoby. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na ich amerykańskie wydanie. Dziś wrócimy w rodzime strony i sięgniemy po recepturę na kotlety schabowe po staropolsku.

Bez wątpienia kotlety schabowe nalezą do potraw, które cieszą się w Polsce sporym zainteresowaniem. Wszakże smakosze bardzo często gustują w swojskich smakach. Każdy, kto podziela takie preferencje, z pewnością powinien sięgnąć po kotlety schabowe w staropolskiej odsłonie.

Kotlety schabowe po staropolsku są proste w przygotowaniu. Większość składników nie różni się zbytnio od tych, które wykorzystujemy w zwykłym przepisie. Jednak danie według tej receptury zaskakuje obłędnym smakiem. Co nam będzie potrzebne do jego zrobienia?

  • 600 g schabu środkowego
  • 500 ml mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g bułki tartej
  • smalec lub olej
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 7 g soli
  • 3 g pieprzu czarnego

Niecodzienne kotlety schabowe zaskoczą domowników

Kotlety schabowe po staropolsku przygotujemy bez większych problemów. Na początku dzielimy mięso na cztery części. Następnie ubijamy je tłuczkiem. Warto wiedzieć, do czego służy jego płaska strona. Kiedy mięso jest już cienkie, przychodzi czas na jego zamarynowanie.

Mleko wlewamy do miski i dodajemy do niego rozgnieciony czosnek, pokrojona w plastry cebulę, liście laurowe, sól i pieprz. Po wymieszaniu umieszczamy w mlecznej zalewie ubite mięso. Najlepiej, jeżeli spędzi w niej całą noc. Jednak jeżeli nam się śpieszy, to możemy skrócić ten czas do 3 godzin.

Mięso wyjmujemy z zalewy i suszymy je ręcznikiem papierowym. Kotlety schabowe obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Tak oporządzony smakołyk wykładamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron na złocisty kolor.

Kotlety schabowe w takiej odsłonie idealnie smakują z ubitymi ziemniakami i zasmażaną kapustą. Nawet niejadki z miłą chęcią sięgną po wyborny rarytas. Warto zastanowić się, czy nie zrobić więcej kotletów, ponieważ prośby o dokładkę są normą.

Poznaliśmy listę składników wrzucanych przez Gessler do rosołu i zaniemówiliśmy. Mało kto tak gotujePoznaliśmy listę składników wrzucanych przez Gessler do rosołu i zaniemówiliśmy. Mało kto tak gotujeCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

Źródło: Lelum

Zapraszamy na nasz profil na Instagramie

Następny artykuł