schab po bałkańskuyoutube / kanał: Dzika forma / kadr z filmu

Po sieci krąży hitowy, bajecznie prosty, wg najlepszych kucharzy pyszniejszy niż kotlety schabowe przepis. Schab po bałkańsku smakuje cudownie

Kotlety schabowe nie muszą być już główną atrakcją na polskich stołach. Niebywałą popularność zyskuje teraz przepis na schab po bałkańsku. Doskonale sprawdza się na rodzinnych przejęciach oraz codziennym obiedzie. Koniecznie wypróbujcie go w swoich domach.

Kotlety schabowe są flagowym, polskim przysmakiem. Jadamy je tak często, że zapominamy o istnieniu innych pysznościach, które można wykonać z tego mięsa. Schab po bałkańsku będzie wręcz doskonałym rozwiązaniem dla każdego smakosza żądnego nowych doznań. Nie będziecie zawiedzeni. Dzięki dodatkowi cudownych warzyw i pysznemu sosowi, schab dosłownie rozpływa się w ustach. Danie przy okazji prezentuje się fantastycznie i z całą pewnością stanie się ozdobą każdego stołu.

Zobaczył na ukrytej kamerze co w nocy robią pracownice Biedronki. Złożył im skandaliczną propozycjęZobaczył na ukrytej kamerze co w nocy robią pracownice Biedronki. Złożył im skandaliczną propozycjęCzytaj dalej

Nie tylko kotlety schabowe - nadchodzi rewolucja

Podstawą potrawy nadal oczywiście jest schab - najlepiej taki w kawałku z widocznym tłuszczykiem. Aby danie było zdrowe i kolorowe dodajemy także całą masę pysznych warzyw oraz doskonały sos pomidorowy. Nie musimy go jadać jedynie z ziemniakami, bo równie wspaniale pasuje ryż czy kasza. Przygotowanie wielkiej patelni schabu po bałkańsku zajmuje dosłownie 30 minut, więc nie ma mowy o staniu w kuchni w upale.

Potrzebujesz:

  • pół kilograma schabu bez kości
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka pomarańczowa
  • 1 żółta papryka
  • opakowanie pieczarek ok. 250 gram
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 puszki pomidorów
  • olej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki majeranku
  • pieprz cayenne
  • sól, pieprz
  • odrobina mąki pszennej

Dzisiaj grzeje:

  1. Karol: „Moja żona ma zakaz pracy. Stać mnie na nianię dla dziecka, ale ona rodziła, więc niech się zajmuje”
  2. Słynna babcia Ewa zdradziła swój sposób na kiszone ogórki. Przed zakręceniem słoików robi zawsze 1 rzecz
  3. Powstanie nowy fundusz dla wczasowiczów. Dostaną pieniądze za odwołaną wycieczkę


Wszystkie papryki myjemy i kroimy w cienkie paseczki. Ogórki i czosnek kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Pieczarki myjemy i bez obierania kroimy w plasterki. Schab dzieli najpierw na plasterki, a następnie kroimy w paski. Mięso obtaczamy delikatnie w mące, a następnie dodajemy przyprawy. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy paseczki schabu, smażymy do zarumienienia. Mięso zdejmujemy. Na tę samą patelnię wrzucamy cebule i czosnek, a gdy się zeszklą pieczarki. Gdy wyparuje z pieczarek woda, dodajemy paprykę oraz odłożone wcześniej mięso. Po kilku minutach wrzucamy pomidory w puszce oraz pokrojonego ogórka. Danie przykrywamy i dusimy wszystkie składniki przez kwadrans. Po tym czasie możemy podawać je z ulubionymi dodatkami.

Przepis na schab po bałkańsku znajdziesz także na kanale Dzika Forma na platformie Youtube.

Czarna seria w polskich sklepach. GIS wydał ostrzeżenie, wycofuje popularny olejCzarna seria w polskich sklepach. GIS wydał ostrzeżenie, wycofuje popularny olejCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Czy dramat Agnieszki Woźniak-Starak się skończy? Ujawniono nowe głosy i fakty ws. jej męża, "Potwornie za nim tęsknię"
  2. Zamykają nowe miejsca nad morzem. Klamka zapadła
  3. Jutro w Lidlu będą długie kolejki. Sieć za darmo rozdaje uwielbiany produkt, jest tylko jeden warunek
  4. Okropne sceny w Biedronce, ochroniarz nie spodziewał się ataku. Kamery wszystko zarejestrowały, niewiarygodne kto pomógł
  5. Ile soli sypać do ogórków kiszonych? Rozwiewamy wątpliwości i zdradzamy, jaka jest najlepsza
  6. Gdzie oglądać Bayern - Barcelona? Transmisja online, na żywo, mecz w telewizji, relacja

Źródło: kulinarneprzeboje

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko pyszny i prosty przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł