Kotlety schabowe będą znacznie lepszeinstagram.com/misearianizm

Miękkie, soczyste i jednocześnie wyraziste w smaku schabowe. Sprytna sztuczka polega na posmarowaniu schabu uwielbianą przyprawą

Kotlety schabowe będą dzięki niej znacznie bardziej soczyste, miękkie i wyraziste w smaku. Chodzi o musztardę, którą należy posmarować mięso na samym początku przygotowywania posiłku. Jej kwaśny odczyn sprawi, że kotlety nabiorą oczekiwanej kruchości i pełni aromatu.

Kotlety schabowe są w Polsce uwielbiane przez praktycznie wszystkich. Większość z nich przygotowując je, po prostu panieruje mięso i smaży. Część tych, którzy są większymi tradycjonalistami, namacza kawałki mięsa w mleku z dodatkiem cebuli. Wystarczy jednak posmarować je musztardą, aby uzyskać jeszcze lepszy efekt.

Jesienią pijasz tylko warzywne soki? Ogromny błąd, stokroć lepszy jest sok jabłkowy, posiada zdumiewające zaletyJesienią pijasz tylko warzywne soki? Ogromny błąd, stokroć lepszy jest sok jabłkowy, posiada zdumiewające zaletyCzytaj dalej

Kotlety schabowe, które dosłownie rozpływają się w ustach

Musztarda, jak większość kupnych sosów, zawiera w sobie dwie kwaśne substancje. Są nimi ocet oraz kwas cytrynowy. Kwasowe pH musztardy sprawia, że mięso mięknie, ponieważ białko zaczyna rozpadać się na mniejsze włókna. Dzięki temu już pierwszy kęs rozpływa się w ustach.

Aby zmaksymalizować efekt, warto posmarować mięso sosem około 2 godzin przed smażeniem. Nie można jednak przesadzić z marynowaniem w musztardzie, ponieważ ryzykuje się drastyczne wysuszenie mięsa - ocet wyciągnie z niego wilgoć, a smażenie tylko spotęguje ten efekt.

W przepisie wykorzystujemy musztardę Dijon, jednak z powodzeniem można wykorzystać także inne rodzaje. Wszystko zależy jedynie od preferencji smakowych. Gorczyca, która jest głównym składnikiem musztardy, odda mięsu swój ostry smak i sprawi, że kotlet będzie wychwytywany przez wszystkich.

By przygotować pyszne danie wystarczy kierować się krokami zaprezentowanymi poniżej. Podzielcie się z nami efektami swojego gotowania, jesteśmy bardzo ciekawi waszych doznań.

Dzisiaj grzeje:

  1. Prawdziwa "bomba witaminowa". Przepyszna surówka z buraków, ogórków kiszonych i popularnych owoców
  2. Gwiazda Polsatu rozgrzała fanów do czerwoności. Niczego się nie wstydzi, zdjęcie z rajskiej plaży aż onieśmiela
  3. Smakuje jak rozpływający się w ustach batonik, a wygląda jeszcze lepiej. Ciasto Kinder Bueno zrobisz błyskawicznie, bez pieczenia a efekt pochwali cała rodzina

Przepis na kotlety schabowe z musztardą

Składniki:

  • musztarda sarepska
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • słodka papryka
  • pieprz ziołowy
  • 1 jajko
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • 4 plastry schabu

Zacznij od dokładnego rozbicia mięsa tłuczkiem. Pamiętaj o podłożeniu pod deskę ściereczki, aby wytłumić uderzenia oraz zakryciu mięsa folią - unikniesz wtedy rozbryzgów mięsa. Po ubiciu posmaruj je z obu stron mieszanką musztardy, papryki, pieprzu ziołowego oraz oregano.

Po marynowaniu, które jak wspomnieliśmy wyżej nie powinno przekroczyć 2 godzin, przyszedł czas na panierowanie. W misce rozbełtaj jajko z solą i pieprzem. W osobnej naczyniu umieść sporą ilość bułki tartej. Namaczaj kotlety w jajku, a następnie bułce tartej.

Jeśli chcesz, aby panierka była gruba, powtórz panierowanie jeszcze raz. Wlej olej na patelnie z grubym dnem i postaw ją na średnim ogniu. Kiedy tłuszcz będzie gorący, wyłóż po kolei kotlety. Nie wkładaj wszystkich na raz, ponieważ temperatura oleju szybko spadnie.

Po usmażeniu przełóż kotlety na ręcznik kuchenny w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami oraz wybrana ulubioną surówką. Smacznego.

Dodaj do syropu z cebuli 1 składnik. Wzmocnisz jego działanie i pozbędziesz się uciążliwej dolegliwościDodaj do syropu z cebuli 1 składnik. Wzmocnisz jego działanie i pozbędziesz się uciążliwej dolegliwościCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Edyta Górniak trafi do więzienia? Szerzy kontrowersyjne teorie o epidemii, przez co podpadła kilku osobom
  2. Oddała dziecko do adopcji. 45 lat później jeden telefon sprawił, że nie potrafiła myśleć już o niczym innym
  3. Jesienią pijasz tylko warzywne soki? Ogromny błąd, stokroć lepszy jest sok jabłkowy, posiada zdumiewające zalety
  4. 3 tricki i porada Gessler sprawią, że sałatka jarzynowa będzie jeszcze lepsza w smaku. Nie przestaniesz jej jeść
  5. Pij pół szklanki przez 7 dni, najlepiej wieczorem. Sok z kiszonych ogórków jest źródłem zdrowia, efekty kuracji olśniewają
  6. Dalmatyńczyk miał zostać mamą 3 szczeniaków. Ale gdy zaczął się poród, wszystkim opadły szczęki
  7. Romans za kulisami "Rolnik szuka żony"? W sieci pojawił się zaskakujący wpis uczestniczki hitu TVP

Źródło: uwielbiamgotowac.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł