Kotlety schabowe po góralskupixabay.com/congerdesign

Najlepsza możliwa wersja kultowego dania. Obłędne kotlety schabowe po góralsku, smak Podhala na talerzu

Kotlety schabowe pojawiają się na naszych stołach praktycznie każdego tygodnia. Polacy upodobali sobie to danie i jedzą je przy najmniejszej możliwej okazji. Ich góralska wersje jest jeszcze lepsza, poniżej prezentujemy przepis.

Kotlety schabowe po góralsku są zmienioną i ulepszoną wersją schabowego, które idealnie nadają się na zwykły obiad z tłuczonymi ziemniakami i surówką z tartych buraków. Tak przygotowany obiad jest doskonała odskocznią od codziennej rutyny. Ty nie będziesz musiał stać nad garnkami i powtarzać tych samych czynności, a domownicy zachwyceni będą niesamowitym smakiem.

Smutnie wieści o Alicji Majewskiej, tak źle jeszcze nie bylo. Kiedyś opowiadala o swoich ulubionych potrawach i gotowaniuSmutnie wieści o Alicji Majewskiej, tak źle jeszcze nie bylo. Kiedyś opowiadala o swoich ulubionych potrawach i gotowaniuCzytaj dalej

Kotlety schabowe wprost z gór - doskonały smak i jakość

Smażone na tłuszczu panierowane mięso jest bardzo kalorycznym posiłkiem, czyli dokładnie tym, czego potrzebują górale strudzeni po całodziennej wędrówce po szlaku. Z tego powodu postanowili oni udoskonalić klasyczny przepis dodając do niego grzyby oraz jeden składnik, który zmienia całe danie. Mowa oczywiście o oscypku, którego sytość i delikatnie wędzony smak są nie do pobicia.

Dzisiaj grzeje:

  1. Niespodziewany zwrot akcji u Martyniuków, padły ostateczne słowa. Czy w sławnej willi z piękną kuchnią nastanie spokój?
  2. Mało kto wiedział, obowiązuje od dziś w całej Polsce. Wieli będzie zbulwersowanych, zmiana może pokrzyżować plany podróży
  3. Doskonała surówka z ogórków kiszonych. Dodatek popularnego warzywa niesamowicie podkręci ich smak

Składniki:

  • kilka plastrów schabu bez kości
  • 150 gramów pieczarek
  • 150 gramów tartego oscypka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie:

  1. Wysuszone papierowym ręcznikiem kawałki mięsa dokładnie rozbij na około 1 cm kotlety.
  2. Pieczarki opłucz pod wodą lub obierz. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach i podsmaż je przez 10 minut na odrobinie oleju. Dopraw je sola i pieprzem.
  3. Każdy kawałek mięsa obtocz w mące, jajku i tartej bułce. Smaż mięso na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
  4. Ułóż kotlety w naczyniu żaroodpornym. Na każdy kawałek wyłóż podsmażone pieczarki i posyp obficie serem z wierzchu.
  5. Piecz w 200 stopniach przez 10 minut, aż ser się rozpuści.

Podawaj w tradycyjny sposób z tłuczonymi ziemniakami z masłem i mlekiem, oraz smażonym na maśle groszkiem i marchewką. Alternatywnie możesz podać je z frytkami, jeśli domownicy są wyjątkowo głodni. Smacznego.

Dziś ruszają godziny dla seniorów. Jest duża zmiana w porównaniu z wiosnąDziś ruszają godziny dla seniorów. Jest duża zmiana w porównaniu z wiosnąCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. NFZ wydało porażający komunikat. Jest nakaz ograniczenia świadczeń medycznych
  2. Dramatyczna sytuacja rolników, nic nie mogą zrobić. Prognozy nie są najlepsze, pogoda nie odpuści
  3. Wysłała męża po kapustę na gołąbki. Zobaczyła co kupił i zaczęła krzyczeć, popłaczecie się ze śmiechu
  4. Ewa piła pól szklanki soku co 3 dni. Nie mogła uwierzyć w zmiany, które zaobserwowała, teraz poleca go wszystkim
  5. Doskonały na kaszel i przeziębienie, nasze babcie zawsze miały go w zapasie. Syrop z szyszek wraca do łask
  6. Druzgocący komunikat NFZ. Szpitale nie będą przyjmować wszystkich pacjentów, ręce opadają

Źródło: dziendobry.tvn.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł