Schabpikist / licencja: CC0

Rozbijasz mięso robiąc kotlety? Mnóstwo Polaków popełnia okropny błąd

Kotlety schabowe, aby wyszły idealnie muszą być bardzo cienko rozbite. Niestety większość Polaków robi to w skrajnie szkodliwy sposób. Eksperci kulinarni nie mają wątpliwości, że stoi za tym podstawowy błąd.

Kotlety schabowe wrosły w nasza kulturę w niezwykły sposób. Trudno wyobrazić sobie bardziej polski obiad niż schabowy z ziemniakami i mizerią. Tradycyjne danie jest jedzone przez nas niezwykle często, a rytuał jego przygotowania znamy na pamięć. Okazuje się, że pozornie bardzo dobrze znane danie skrywa w sobie wielkie niebezpieczeństwo. Wszystko przez moment rozbijania mięsa, który wiele osób wykonuje całkowicie nieprawidłowo. Sytuację może odmienić jeden sprytny trick, który nikomu z was nie sprawi problemu.

Biedronka ma komunikat dla wszystkich. Jutro się zacznie, klienci będą przecierać oczyBiedronka ma komunikat dla wszystkich. Jutro się zacznie, klienci będą przecierać oczyCzytaj dalej

Kotlety schabowe - jak przygotować je w bezpieczny sposób?

Jedzenie jest jedną z największych przyjemności w życiu, jednak może stać się także zagrożeniem. W wielu produktach czyhają na nas substancję, które mogą poważnie zniszczyć nasze zdrowie. Dlatego tak istotne jest, by słuchać ekspertów, którzy doskonale wiedzą jak uniknąć takich przykrych sytuacji. Brytyjska agencja ds. żywności oraz naukowcy przestrzegają, że nieodpowiednie potraktowanie kotletów może zakończyć się tragicznie. Niestety nie jest to wiedza powszechna i nadal wiele osób popełnia pożałowania godny błąd.

Dzisiaj grzeje:

  1. Uwaga: Podjęli decyzję o zamknięciu. Istniało zbyt duże zagrożenie życia i zdrowia
  2. Dariusz znalazł borowika. Zobaczył co na nim jest i zamarł, szybko zaczął uciekać
  3. Sensacja w Australii. Rekin zaatakował jego żonę, więc rzucił się na niego z pięściami

W trakcie przygotowania kotletów schabowych, bądź drobiowych powinniśmy bezwzględnie rozbijać je przykrywając kawałkami folii czy torebką śniadaniową. Folia będzie najlepszych zabezpieczeniem przez pryskającymi kawałkami mięsa, która stanowią ogromne zagrożenie. W każdym mięsie mogą znajdować się bakterii Salmonelli oraz mniej popularne Campylobacter, które wywołują przykre w skutkach choroby. Spożycie mięsa z bakteriami Salmonelli może prowadzić do odwodnienia organizmu z powodu dolegliwości żołądkowych.

Bakteria giną pod wpływem wysokiej temperatury, dlatego jeśli dobrze wysmażymy kotleta nic nie powinno nam zagrażać. Jednak pryskające drobinki mięsa mogą się dostać do innych produktów spożywczych stojących na blacie. Jeśli zjemy cokolwiek z choćby odrobiną zakażonego mięsa, grożą nam nieprzyjemne konsekwencje. Przykrywanie mięsa folią jest nie tylko dobre dla naszego zdrowia, sprawdzi się również pod względem praktycznym, ponieważ trudniej poszarpać tłuczkiem zasłoniętego kotleta.

Są we wszystkich Lidlach i Biedronkach, codziennie je gotujemy. Media ostrzegają, przekazują alarmujące słowa ekspertówSą we wszystkich Lidlach i Biedronkach, codziennie je gotujemy. Media ostrzegają, przekazują alarmujące słowa ekspertówCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Prywatny dramat córki prowadzącej "Nasz nowy dom". Katarzyna Dowbor ujawniła, co dzieje się z Marysią
  2. Dramatyczny rekord zakażeń na Pomorzu. Sytuacja jest naprawdę zła
  3. Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj obierek z ogórka. Dzięki nim pozbędziesz się bardzo irytującego problemu
  4. Goście weselni nie wiedzieli, że nagrywa ich ukryty monitoring. Gorszące, skandaliczne sceny zostały uchwycone
  5. Zobaczyli co Wałęsa zjadł na obiad i wstrzymali oddech. Nagle zamarli, zaczęli alarmować po chwili
  6. Kompletna degrengolada na gali boksu, sędzia nie zauważył nokautu. Pięściarz wstał dopiero po pięciu minutach (WIDEO)

Źródła: Pomysłodawcy

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj pyszny i prosty przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł