Kotlety schabowe duszone w coli i ketchupie zaskakują smakiem.screen z kanału chriscook4u2/Youtube

Zmieszaj colę z ketchupem, a kotlety schabowe nabiorą cudownego smaku. Dosłownie rozpływają się w ustach

Kotlety schabowe warto czasem przyrządzić nieco inaczej niż zwykle. Okazuje się, że dodatek coli i ketchupu niesamowicie pasuje do mięsa wieprzowego i cudownie podkreśla jego smak. Kotlety w oryginalnej marynacie przygotujemy w kilka chwil, polecamy świetny przepis.

Kotlety schabowe są jedną z najsłynniejszych potraw kuchni polskiej. Najlepsi szefowie kuchni mają swoje triki, dzięki którym mięso smakuje doskonale. Czasem lubią też łamać dobrze znane receptury i przyrządzać je w zupełnie odmienny sposób. Od pewnego czasu w sieci furorę robią kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie z ketchupu i coli. Ich słodycz doskonale komponuje się z wieprzowiną.

Meteorolodzy ostrzegają, przecieramy oczy. Mówią jak wcześnie sypnie śniegiem, grzybiarze wstrzymali oddechMeteorolodzy ostrzegają, przecieramy oczy. Mówią jak wcześnie sypnie śniegiem, grzybiarze wstrzymali oddechCzytaj dalej

Kotlety schabowe z ketchupem i colą smakują wybornie

Kotlety schabowe nie muszą być zawsze mięsem obtoczonym w klasycznej panierce. Równie dobrze można czasem zrezygnować z chrupiącej potrawy i przyrządzić cudownie soczyste mięso w zaskakującym sosie. Kotlety duszone w coli i ketchupie są niesamowicie szybkie w przygotowaniu, również dlatego, że zrobimy je ze składników, które zwykle zawsze mamy w kuchni. Oryginalne dodatki sprawiają, że schabowe są bardzo miękkie i delikatne, dzięki czemu rozpływają się w ustach. Bardzo podobne danie przyrządzono na kanale chriscook4u2 na YouTubie.

Dzisiaj grzeje:

  1. Byli w restauracji z ostatniego odcinka „Kuchennych rewolucji”. Za obiad zapłacili prawie 100 zł, ale nie to poraziło ich najbardziej
  2. Jerzy Stuhr z synem i wnukiem wybrali się na górską wycieczkę. Fani są pod wrażeniem ich wspólnego zdjęcia
  3. Niewyobrażalna tragedia, dwoje 3-letnich dzieci nie żyje. Myśleli, że to wina winogron, mylili się, rodzice usłyszą zarzuty

Składniki:

  • 4 kotlety ze schabu wieprzowego z kością lub 6 kawałków mięsa bez kości,
  • szklanka coli,
  • szklanka keczupu,
  • łyżka oleju,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Kotlety przyprawiamy solą i pieprzem z każdej strony. Na patelni rozgrzewamy olej roślinny i smażymy na nim mięso z obu stron. W międzyczasie mieszamy colę i ketchup. Miksturę wylewamy na patelnię, na której smażą się kotlety schabowe, przykrywamy naczynie pokrywką. Zmniejszamy ogień i dusimy mięso przez ok. 10 minut lub do momentu, w którym schab zmięknie. Jeśli po tym czasie sos jest zbyt rzadki, zdejmujemy z patelni mięso i redukujemy go do pożądanej gęstości, gotując go już bez pokrywki. Kotlety podajemy polane sosem. Doskonale smakują z surówką i pieczonymi ziemniakami.

Nawet nie musisz wychodzić z domu, ale warto się spieszyć. Lidl rozpieszcza smakoszy i fanów gotowaniaNawet nie musisz wychodzić z domu, ale warto się spieszyć. Lidl rozpieszcza smakoszy i fanów gotowaniaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. 14 lat nie płacił abonamentu, aż zajęto mu konto. Według przełomowego wyroku nie musi go płacić w ogóle
  2. GIS wydał bardzo ważne ostrzeżenie. Groźna bakteria wykryta w jedzeniu, absolutnie go nie spożywajcie
  3. Naturalny antybiotyk i remedium na ból stawów. W okresie jesienno-zimowym bije na głowę nawet imbir i miód
  4. Wybierz najlepsze dla siebie - 1 albo 2 łyżki przed śniadaniem. W zależności od dawki odczujesz niesamowite efekty
  5. Tylko do soboty niebywała fiesta w Biedronce, ludzie napełniają koszyki w szaleńczym tempie
  6. Pół miliona poszkodowanych. Żywioł zniszczył wszystko. Olbrzymie straty na świecie

Źródło: Beszamel

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł