Kotlety schabowepikist / licencja: CC0

Tragiczne, niewybaczalne błędy podczas panierowania kotletów. Dlatego schabowe nie wychodzą chrupiące

Może się wydawać, że kotlety schabowe są zbyt banalnym daniem, by poświęcać mu nadmiar uwagi. Nic bardziej mylnego. Wykonanie perfekcyjnego schabowego to także sztuka, w której można popełnić szereg niewybaczalnych błędów. Oto lista najczęstszych z nich.

Kotlety schabowe w teorii są potrawą, która nie powinna nastręczać szczególnych trudności. W końcu wystarczy jedynie kilka składników, by przyrządzić najpopularniejsze danie mięsne w Polsce. Okazuje się jednak, że ludzie masowo popełniają błędy już na etapie panierowania, która jest kluczowe jeśli zależy nam na olśniewającym efekcie końcowym.

90% Polek psuje mizerię robiąc 1 błąd. Ujawniamy 90% Polek psuje mizerię robiąc 1 błąd. Ujawniamy "magiczną" sztuczkę babć, dzięki niej smakuje bajecznieCzytaj dalej

Kotlety schabowe - jak nie popełnić popularnych błędów

Podstawowym błędem, który wynika z czysto praktycznych względów jest panierowanie kotletów na zaś. Kotlety schabowe powinny być w całości przygotowywane na świeżo, to tyczy się także panierki. Im dłużej mięso leży w panierce, tym bardziej nasiąka sokami i nie smaży się odpowiednio.

Bardzo istotne jest, aby traktować kotlety z należytą delikatnością. Obtaczając mące czy w bułce tartej nie powinniśmy zbyt mocno dociskać go do powierzchni. Jeśli jedynie delikatnie obłożymy kotlety składnikami panierki - nie będzie ona zbyt gruba, a w konsekwencji nie odpadnie w trakcie smażenia. Jednak to nic w porównaniu z największymi bolączkami sztuki panierowania kotletów.

Dzisiaj grzeje:

  1. Podle poniżyła Lewandowską. Zarzuciła jej botoks na buzi, Ania urodę zawdzięcza nie tylko zdrowemu odżywianiu?
  2. Test na koronawirusa dla wszystkich Polaków? Eksperci alarmują. Sytuacja wymyka się spod kontroli, kryzys uderza m.in. w turystykę
  3. Gessler podała przepis na barszcz buraczany na zakwasie. 1 składnik wzbudził kontrowersje fanów, mistrzowska odpowiedź gwiazdy

Jednym z najczęściej zauważalnych błędów w przygotowaniu kotletów schabowych jest pozostawianie pustych miejsce bez żadnej panierki. To właśnie w takiej sytuacji najłatwiej o odchodzącą od mięsa panierkę.

Bardzo istotna jest także ilość używanego tłuszczu. Oleju czy smalcu powinno być tyle, by do połowy przykrywał mięso - dzięki temu równo przyrumienione będą również boki mięsa.

Nie popełniając tych błędów, z całą pewnością stworzysz wybitne kotlety schabowe.

Źródło: kafeteria

Codziennie podawali jej sok z kiszonych buraków. Teraz z niesamowitych powodów poleca go wszystkimCodziennie podawali jej sok z kiszonych buraków. Teraz z niesamowitych powodów poleca go wszystkimCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Już niedługo tankując auto możesz się nieźle zdziwić. Wprowadzenie restrykcji wpłynie też na stacje paliw
  2. Błąd, który Polacy popełniają każdego dnia przy gotowaniu jajek. Efekt jest opłakany
  3. Niewiarygodnie pyszne placki ziemniaczane z jednego składnika. Ania Starmach podała rewolucyjny przepis
  4. Nieziemsko pyszna surówka z selera, zrobisz ją w niecałe 5 minut. Ekspresowa porcja witamin zwalczy każde osłabienie
  5. Ekspresowy przepis na ciasto drożdżowe, który zawsze się udaje. Nie ma szybszego i lepszego
  6. Fani "M jak Miłość" zdruzgotani, potwierdzono dwie śmierci. Aktorka przekazała tragiczne wiadomości
  7. Rodzice mogą zapłacić za dziecko 500 zł kary. Policja bez wahania wypisze mandat

Następny artykuł