

19 Czerwca 2020
Genialne kotlety schabowe inaczej niż robią wszyscy. Są o niebo lepsze dzięki 1. składnikowi dodanemu do panierki
Kotlety schabowe są niejako wpisane w naszą kulturę, wszak każdy choć raz je jadł, a za granicą wymieniane są zaraz obok pierogów i kiełbasy. Mimo wszystko tradycyjne kotlety mogą się znudzić, ponieważ jemy je od dziesięcioleci w niezmienionej formie. Jeden składnik dodany do panierki zmienia smak nie do poznania.
Kotlety schabowe lubi praktycznie każdy. Wgryzienie się w chrupiącą panierkę i delikatne, soczyste mięso wywołuje w nas istną euforię. Wszyscy znamy klasyczny przepis, który mimo wszystko może być dla części dość oklepany i dobrze poznany. Czasem mamy ochotę spróbować jakiejś nowości, która nie jest jednak daleka od pierwowzoru. Stąd pomysł na kotlety schabowe z delikatnym twistem, który zmienia ich smak.
Kotlety schabowe jakich jeszcze nie jadłeś - jedna zmiana powoduje, że kubki smakowe orbitują
Kuchnia polska pełna jest dań, które smakują wybornie. Bigos, pierogi z wieloma różnymi farszami, pyszne zupy oraz potrawy smażone to tylko kilka z nich. Wszystkie charakteryzują się mocnymi smakami i dużą sytością. Kotlety schabowe zawierają w sobie wszystkie aspekty naszej tradycji kulinarnej, jednak podawane są na tyle często, że wiele osób może witać je na stole z grymasem niezadowolenia.
Wystarczy, że do panierki dodamy kilka łyżek majonezu, a kotlety nabiorą jeszcze większego bogactwa smaku. Pamiętajcie jednak, aby nie przesadzić zbytnio z ilością pochłoniętych kotletów, ponieważ majonez jest bardzo kaloryczny. Poniżej przepis na pyszne schabowe z majonezem.
Składniki:
- 1 jajko
- 2 łyżki majonezu
- łyżka soku z cytryny
- pół garści koperku
- sól
- pieprz
- schab pół kilograma
- bułka tarta
- olej rzepakowy
Dzisiaj grzeje: 1. Ocet pomoże błyskawicznie pozbyć się mszyc z ogrodu. Znamy przepis na piorunująco skuteczną domową miksturę
2. Ogłoszono upadłość wielkiego polskiego zakładu mięsnego. Właściciel nadal ścigany listem gończym
Przygotowanie:
- Pokrój schab na kotlety i dokładnie je rozbij.
- W misce rozbij jajko, dodaj majonez, koperek, sól, sok z cytryny oraz pieprz. Wymieszaj całość dokładnie i dodaj do masy kotlety. Odstaw na 2. godziny pod przykryciem do lodówki.
- Na talerzu rozsyp bułkę i obtocz w niej kotlety.
- Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Do takich schabowych idealnie pasują klasyczne ziemniaki oraz mizeria. Smacznego.
Najlepsze newsy:
- Kolejny wielki protest w Warszawie, ludzie krzyczą na ulicach, sytuacja jakiej jeszcze nie było. Do czego dzisiaj dochodzi?
- Nareszcie się doczekaliśmy. Znoszą w Polsce uciążliwe ograniczenie, w końcu odetchniemy
- Genialne kotlety schabowe inaczej niż robią wszyscy. Są o niebo lepsze dzięki 1. składnikowi dodanemu do panierki
- Tadeusz Rydzyk poucza Polaków. Uważa, że absolutnie nie powinieneś pić kawy jeśli decydujesz się wziąć udział w mszy domowej
- Podpal w domu liść laurowy. Po 10 minutach znikną przykre uciążliwości
- Krzysztof Piątek w końcu odnalazł formę. Nieprawdopodobne zagranie. Polak wielkim bohaterem Berlina (WIDEO)
Źródło: kulinarneprzeboje.pl
Następny artykuł