Kotlety schabowe ze starej książki kucharskiejWikipedia / Silar / CC BY-SA 3.0

Znalazła przepis na schabowe w starej książce kucharskiej. Jeden składnik ją zdziwił, teraz zawsze go dodaje

Smakowite kotlety schabowe są klasykiem polskiej kuchni. Taki przysmak momentalnie znika z talerzy i niemal nikt nie jest w stanie oprzeć się pokusie jaką jest dokładka tego specjału. Zuzanna przeglądając starą książkę kucharską znalazła przepis na kotlety schabowe, który uwzględniał jeden nietypowy składnik. Efekt powalił ją na kolana.

Kotlety schabowe są propozycją obiadową, obok której nie da się przejść obojętnie. Ich smak na długo pozostaje w pamięci, a odpowiednio przygotowane mięso dosłownie rozpływa się w ustach. Nie od dziś wiadomo, że stare przepisy bywają najlepsze. Zuzanna mogła się o tym przekonać na własnym podniebieniu.

Biedronka, Tesco i inne sklepy wystosowały nagłe komunikaty. Dotyczą wszystkich klientówBiedronka, Tesco i inne sklepy wystosowały nagłe komunikaty. Dotyczą wszystkich klientówCzytaj dalej

Kotlety schabowe z sekretnym składnikiem

Przepyszne kotlety schabowe potrafią obezwładnić swoim smakiem. Zuzanna chcąc przygotować jak najlepszy obiad sięgnęła po starą, zakurzoną i nieco zapomnianą książkę kucharską. Przepis na kotlety schabowe zaskoczył ją jednym ze składników. Mowa o ubitych białkach jajek, które sprawiają, że panierka jest lżejsza i bardziej chrupiąca. W co musimy się zaopatrzyć, aby wykonać smakowite kotlety schabowe?

Dzisiaj grzeje:

  1. Uwaga: Kolejny zakaz w kraju. Nagle podjęli decyzję
  2. Niestety, nad rodziną Grażyny Torbickiej zawisły czarne chmury. Mąż usłyszał, że nic się nie da zrobić
  3. Emerytury w 2020. Kiedy najlepiej przejść na wieczny urlop? Dzień złożenia wniosku decyduje o wysokości świadczenia.
  • 1 kg schabu
  • 250 ml wody
  • 2 żółtka
  • 2 ubite białka
  • 250 g mąki
  • 30 ml oleju

Kotlety schabowe lepsze niż kiedykolwiek

Kotlety schabowe według starej receptury nie powinny sprawić nikomu większych problemów. Na początku mięso kroimy na porcje i rozbijamy przy pomocy tłuczka. Doprawiamy je solą i przystępujemy do przygotowania ciasta na panierkę. Wodę musimy rozmieszać z żółtkami, a następnie wzbogacić całość o mąkę i olej. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy tak aby ciasto nie miało grudek. Białka ubijamy na pianę, którą wzbogacamy panierkę.

Kotlety schabowe są już prawie gotowe. Mięso obtaczamy w przygotowanym cieście i smażymy na bardzo gorącym oleju lub smalcu. Początkowo kotlety schabowe robimy na dużym ogniu, a kiedy już będą złociste, wówczas go zmniejszamy. Mięsny przysmak najlepiej serwować z ziemniakami i kapustą. Nawet najbardziej wybredni smakosze nie będą mogli oprzeć się takiemu specjałowi.

Zmieszaj skorupki jajek z octem. Zyskasz specyfik o potężnym działaniuZmieszaj skorupki jajek z octem. Zyskasz specyfik o potężnym działaniuCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Mandat w wysokości nawet 5 tys. zł. Nowe przepisy nie ominą nikogo
  2. Wybuch wstrząsnął miastem na Pomorzu. Wiadomość obiegła media
  3. Stary skuteczny trick z liściem laurowym, który przyda się każdemu. Uratował niejedną domową katastrofę
  4. Niestety, nad rodziną Grażyny Torbickiej zawisły czarne chmury. Mąż usłyszał, że nic się nie da zrobić
  5. Bożena Dykiel nie wytrzymała. Gessler na długo zapamięta ich spotkanie
  6. TVP przekazało pilną informację w sprawie finału Ligi Mistrzów. Nadejdą wielkie zmiany, część fanów będzie niezadowolona

Źródło: Pikio

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko pyszny i prosty przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł