Kotlet schabowy w nowym wydaniupixabay.com/morriskim75

Tradycyjne kotlety schabowe po góralsku są kulinarną pysznością. 1 trik zawarty w przepisie nadaje niezapomniany smak

Kotlety schabowe wspaniale pieszczą podniebienie, jednak częste podawanie takiej samej potrawy może zepsuć największą nawet przyjemność. Kotlety po góralsku są tradycyjną wersją schabowego, które idealnie nadają się na zwykły obiad. 1 trik z przepisu umożliwia ugotowanie potrawy tak smacznej, że ciężko jest się powstrzymać przed dokładką.

Kotlety schabowe stały się twoja codzienna rutyną? Nie masz ochoty więcej ich gotować, jednak rodzina domaga się sowitej porcji smażonego schabu? Istnieje świetny przepis, który zadowoli cała rodzinę. Ty nie będziesz musiała stać nad garnkami i powtarzać takie same czynności, a domownicy zachwyceni będą niesamowitym smakiem. Tradycyjne kotlety po góralsku zachwycają smakiem i łatwością w przygotowaniu, a 1 trik wynosi je na kompletnie nowy poziom przyjemności.

Od jutra Lidl będzie zamknięty. Dzisiaj wielka akcja, tłum ludzi gromadzi się w środku, niebywałe doniesienia z polskiej miejscowościOd jutra Lidl będzie zamknięty. Dzisiaj wielka akcja, tłum ludzi gromadzi się w środku, niebywałe doniesienia z polskiej miejscowościCzytaj dalej

Kotlety schabowe po góralsku - zupełnie inna odsłona klasycznego dania

Schabowe są bardzo kaloryczne, w końcu tłuste mięso schabowe panierowane jest w bułce i smażone na gorącym tłuszczu. Takie połączenie dostarcza nam bardzo dużo energii, która jest szczególnie potrzebna osobom aktywnym fizycznie. Górale wędrują po szlakach górskich bardzo często i nie ma nic lepszego niż syty posiłek, który uzupełni rezerwy paliwa. Sekretny trik polega na dodaniu do kotleta tartego oscypka, który wprowadzi zupełnie nowe nuty smakowe oraz odrobinę zwiększy kalorykę potrawy.

Składniki:

  • Kilka plastrów schabu bez kości
  • 200 gramów pieczarek
  • 200 gramów tartego oscypka
  • jajko
  • bułka tarta
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • olej

Dzisiaj grzeje:

Przygotowanie:

  1. Wysuszone kawałki mięsa dokładnie rozbij na około 1 cm kotlety.
  2. Pieczarki opłucz pod wodą i obierz. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach i podsmaż je przez 10 minut na odrobinie oleju. Dopraw je sola i pieprzem.
  3. Każdy kawałek mięsa obtocz w mące, jajku i tartej bułce. Smaż mięso na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
  4. Ułóż kotlety w naczyniu żaroodpornym. Na każdy kawałek wyłóż podsmażone pieczarki i posyp obficie serem z wierzchu.
  5. Piecz w 200 stopniach przez 10 minut, aż ser się rozpuści.

Do tak przygotowanych kotletów idealnie pasuje klasyczna mizeria i duża porcja tłuczonych ziemniaków z masłem. Smacznego.

Najlepsze newsy:

  1. Koniec emerytur dla księży? Polacy wyrazili jasne stanowisko
  2. 260 osób na kwarantannie. Ognisko koronawirusa w hotelu w Polsce
  3. Przy kiszeniu ogórków każdy szczegół ma ogromne znaczenie. Podpowiadamy, jak wybrać odpowiedni słoik
  4. Syn Edyty Górniak nie jadł przez tydzień. Powód poraża, nawet słynna mama była zdumiona
  5. Ewa Chodakowska nigdy nie wrzuca do rosołu 1 rzeczy. Ma lepszą i zdrowszą alternatywę
  6. Tragiczna wiadomość, Wielka Brytania w żałobie. Nie żyje b. piłkarz Manchesteru United, przeżył tragedię

Źródło: pikio

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł