Kotlety schabowepxhere / licencja: CC 0

Kotlety schabowe mięciutkie jak aksamit. Dzięki trikowi Kuronia z folią, genialny przepis

Kotlety schabowe z przepisu samego mistrza Kuronia za każdym razem wychodzą bezbłędnie. Smak zawdzięczają sprytnemu zabiegowi, który wydobywa z nich wszystko co najlepsze. Klasyka nigdy nie była lepsza.

Kotlety schabowe w polskiej kuchni urosły już do rangi dania legendarnego. W każdym tradycyjnym domu trafiają na stół co najmniej raz w tygodniu i nigdy się nie nudzą. Wyjątkowa pozycja schabowych w naszych sercach wynika przede wszystkim z szybkości przygotowania oraz doskonałego smaku. Doświadczona gospodyni potrafi w ciągu chwili przygotować całą górę pysznych kotletów, którymi zachwyci się cała rodzina. Ekspert w obróbce mięsa, szef Kuroń miał na niej swój własny sposób i musimy przyznać, lepsze już nie mogą być.

Teresa boi się chodzić do Biedronki. Ujawniła co się stało po zakupie popularnego produktuTeresa boi się chodzić do Biedronki. Ujawniła co się stało po zakupie popularnego produktuCzytaj dalej

Kotlety schabowe okiem szefa kuchni

Kotlety schabowe nie kojarzą nam się ze skomplikowaną potrawą. Każdy z nas na pamięć zna przepis i potrafiłby je usmażyć. Mimo wszystko perfekcyjne przygotowanie wymaga nieco wiedzy oraz sprytu, które wynagradza nam doskonały smak. Nie bez powodu nasze kotlety schabowe znane są na całym świecie, będąc dumą narodową. Schabowe według pomysłu Kuronia zrobią prawdziwą furorę na najbliższym rodzinnym obiedzie, a ich prezencja sprawia, że ślinianki pracują nieco żwawiej.

Dzisiaj grzeje:

  1. Zła informacja dla posiadaczy umów o pracę. Zapowiedź DGP budzi niepokój
  2. Teresa boi się chodzić do Biedronki. Ujawniła co się stało po zakupie popularnego produktu
  3. Lidl rusza z wielką akcją, kupisz aż 8 w cenie 4. Ale tylko w jeden dzień, lepiej się pospieszyć

Potrzebujesz:

  • 4 porządne plastry schabu
  • 100 gram szynki
  • biała część pora
  • pieczarki - ok 6 sztuk
  • seler naciowy - 2 gałązki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • olej
  • rozmaryn
  • tymianek
  • sól i pieprz

Szynkę kroimy w kosteczkę i przesmażany na maśle aż pięknie się zezłoci. Seler, pieczarki i por myjemy, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Z pomidora zdejmujemy skórkę, najlepiej zrobić to poprzez wcześniej zanurzenie go we wrzątku. Na maśle smażymy czosnek, dorzucamy selera i pora, a po chwili także pieczarki. Do podsmażonych warzyw dorzucamy pokrojone w kosteczkę pomidory oraz przyprawy. Kotlety ze schabu solimy i pieprzymy i smażymy z obu stron do zarumienienia. Ucinamy kawałek folii aluminiowej z arkusza, łącznie będziemy potrzebować 4 fragmenty. Plaster mięsa kładziemy na środku folii, dodajemy na wierzch warzywa oraz szynkę i zakrywamy folią. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Po tym czasie są gotowe do serwowania.

Najlepsze newsy:

  1. Stało się. Aleksander Kwaśniewski właśnie przekazał radosną nowinę, nikt się nie spodziewał
  2. Pani Beata rozpoczęła nowe życie dzięki ekipie "Nasz nowy dom". Doszło do dramatu, ktoś podpalił cały jej dobytek
  3. Dramatyczna sytuacja w Karpaczu. Włos się jeży. Skutki mogą być niewyobrażalne
  4. Kuba Wojewódzki pochwalił się wartą majątek kuchnią. Został skrytykowany, nie wszystkim się spodobała
  5. Gotujesz rosół na kurczaku? Babcie ostrzegają, 1 część kury w ogóle się nie nadaje, nie wrzucajcie jej do garnka
  6. Była żona zrujnuje Piotra Żyłę? Eksperci apelują do popularnego skoczka
  7. Nie żyje 27-letni zawodnik Arki Gdynia. Zginął w tragicznych okolicznościach, kibice są wstrząśnięci

Źródło: Pikio

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł